Grzes Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Wzór na koszulce tego gościa też na pewno nie jest przypadkowy i służy do jakiejś kalibracji Cytuj
barszczo Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Godzinę temu, PioBan napisał: Sprawdza torowanie łopat wirnika. Myślę że powinien podejść bliżej... Cytuj
kret69 Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Godzinę temu, jmx62 napisał: Śmigłowce wojskowe a im cywil jakieś torowanie sprawdza. Co to za wojsko? Chyba hamerykanskie Endrju co może robić facet z kijem? Ryby łowi hahaha Sorki nie mogłem się powstrzymać. Według relacji tamtych weteranów, to miało miejsce nie raz. Inżynierowie z Bella non stop wtedy latali po świecie, a w armii to pewnie siedzieli non stop. Cytuj
kret69 Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 W dniu 16.03.2024 o 22:36, panmopsik napisał: Jest kilku producentów w różnej skali, nie znam oznaczeń wersji tego co na zdjęciu a czego zawsze mi brakowało, (zapewne zależne od przeznaczenia, operatora i lat użytkowania) od prawej: bomb lift truck, f-16, ladder, nie wiem, fire extinguisher, munition trailer, dotyczące samego samolotu: FOD cover...Brakuje mi też wiedzy na temat wyposażenia hangarów. Chętnych proszę o uzupełnienie wpisu (nazwy po angielsku ponieważ łatwiej przeszukiwać internet) Po wpisaniu wyrazu "flightline" i poszukiwanej skali jest X wyników, których szczegółów czasem nie bardzo mogę poprawnie umiejscowić a dotyczących np. hangaru. fot.ze strony polot.net, autor Karol Placha Hetman To zupełnie po prawej to MJ-1 Jammer. I oprócz podanego już (świetnego) zestawu Hasegawy ostatnio wypuściła go (wydruk 3D w 1:72) Germania Figuren. I to z obsługą techniczną w "mundurach" z Wietnamu i z Zatoki. Cytuj
panmopsik Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 (edytowane) @kret69dzięki, także za niestandardową fotkę z UH-1 Edytowane 22 Maja 2024 przez panmopsik Cytuj
barszczo Napisano 23 Maja 2024 Napisano 23 Maja 2024 A tymczasem Lockheed T-33 Shooting Star i trochę sprzętu do jego obsługi: Cytuj
Grzes Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 Dziś znów coś z miniatur w 1:72. Ursus C-385 z Nanofaktury I do niego przykładowy wzór oryginału (Na fotce C-1212) 3 Cytuj
panmopsik Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 (edytowane) kilka merytorycznych opisów różnych dodatków obsługi statków powietrznych jakie znalazłem przy okazji tematu gaśnic http://alexsmodelling.blogspot.com/2016/ , pozostałe wpisy są małą skarbnicą wiedzy wartą uwagi (zdjęcie od yokota.af.mil powiązane z powyższym linkiem tylko za sprawą gaśnicy jako ogólnej choć Kinetic coś planuje z C-17) Edytowane 30 Maja 2024 przez panmopsik 1 Cytuj
Grzes Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 (edytowane) Skoro @kopernik zakupił model, to na zachętę wrzucam fotkę oryginału. W końcu jakoś trzeba motywować młodych do modelarskiego dzieła Model Sokoła (choć w innej wersji) też dostępny Edytowane 2 Czerwca 2024 przez Grzes 1 Cytuj
barszczo Napisano 3 Czerwca 2024 Napisano 3 Czerwca 2024 A ja dzisiaj wrzucam takiego Limka z Babimostu na podstawkach w trakcie testu podwozia. Autor, a jakże, Wacław Hołyś: 3 1 Cytuj
barszczo Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Dawno nic nie tankowaliśmy, no to duński Hunter i śliczna cysterna: Cytuj
Endrju Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) W dniu 3.06.2024 o 20:58, barszczo napisał: A ja dzisiaj wrzucam takiego Limka z Babimostu na podstawkach w trakcie testu podwozia. Autor, a jakże, Wacław Hołyś: Super zdjęcie z moich czasów. Nawet technika samolotu pamiętam. To faktycznie test podwozia. Żeby schować i wypuścić podwozie należało w systemie hydraulicznym wygenerować ciśnienie. Pompy hydrauliczne były napędzane przez silnik więc na ziemi używało się lotniskowej pompy hydraulicznej zwanej hydroteleszką, która była zamontowana w dwukołowym wózku wielkości widocznego na zdjęciu wózka akumulatorowego. Pompę podłączało się przewodami do króćców zasilania znajdujących się w tylnej części samolotu, na dole po lewej stronie. Tej pompy na zdjęciu nie widać bo musi stać dokładnie za opuszczoną lawetą. Na zdjęciu widać też pewną ciekawostkę, o której nie wszyscy mogą wiedzieć. Ciemny pasek we wlocie to kawałek materiału (chyba rodzaju płótna), który zaklejał swego rodzaju awaryjny uchwyt holowniczy. W przegrodzie kanału wlotowego był wnitowany solidny kawałek metalu z otworem w poprzek w który wkładało się jakiś pręt a na niego linę za pomocą której można było za nos jak byka wyciągnąć samolot który wytoczył się poza pas i ugrzązł w zaoranym polu. Poniżej znalezione w ostatniej chwili zdjęcie takiej pompy. P.S. Przepraszam kolegów, którzy przeczytali mój nieskończony post, który mi się przez przypadek zapisał. Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Endrju 5 1 Cytuj
Grzes Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) A ja wrzucę coś z innej beczki Kilka pojazdów LOTu z filmu 40-latek, odc. 17 "Cwana bestia czyli kryształ" Niestety, wszystkie są "poszatkowane" osobami, ale dość wyraźnie widać. Ten żółty z lewej to catering. Na marginesie - jest parę świetnych zbliżeń na brudzenie Tu-134A Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Grzes 4 Cytuj
pmroczko Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 Cześć! Dla mnie design niektórych urządzeń, jak ta pompa o której pisał Andrzej czy też np te schody to jest coś niesamowitego - Cadillac z 59 roku się przy nich chowa! Tu-134! Pierwszy samolot którym leciałem! Tu bardzo ciekawy jest kontrast nieskazitelnego wręcz kadłuba z mocno usyfioną gondola silnika. Wydaje mi się że to chyba nie wystawia najlepszej opinii kulturze pracy takiego silnika. Chyba musiał ciec jak sitko do ziółek. Dziękuję za to że zamieszczacie w tym wątku takie ciekawe foty, pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj
Grzes Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 2 godziny temu, pmroczko napisał: Dziękuję za to że zamieszczacie w tym wątku takie ciekawe foty Zapraszamy do zaglądania Cytuj
Endrju Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 18 godzin temu, pmroczko napisał: Wydaje mi się że to chyba nie wystawia najlepszej opinii kulturze pracy takiego silnika. Chyba musiał ciec jak sitko do ziółek. Generalnie to każdy silnik lotniczy w mniejszym lub większym stopniu "wydala" jakieś płyny ale w konstrukcjach lotniczych nawet tych radzieckich już w latach 60-tych czy 70-tych ten problem był rozwiązywany przez różnego rodzaju drenaże, które odprowadzały płyny w określone miejsca albo do zbiorników drenażowych albo bezpośrednio poza samolot albo do dyszy wylotowej silnika gdzie były spalane. Te zanieczyszczenia dla mnie nie wyglądają na zabrudzenia z drenażów gdyż te znajdowały się najczęściej w dolnej części silnika. Szczerze mówiąc pojęcia nie mam skąd pochodzą. Cytuj
kopernik Napisano 6 Czerwca 2024 Autor Napisano 6 Czerwca 2024 Oczyszczarki szczotkowe gotowe do pracy. Cytuj
Grzes Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 (edytowane) Godzinę temu, kopernik napisał: Oczyszczarki szczotkowe Ode mnie: Jelcz - 12. Baza Lotnicza - Mirosławiec VOLVO - 23,BLot - Mińsk Mazowiecki Merol - 31.BLot - Poznań Krzesiny Edytowane 6 Czerwca 2024 przez Grzes 1 Cytuj
barszczo Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 A dzisiaj taka duńska para mieszana wraz z obsługą: 1 Cytuj
Maxy Napisano 9 Czerwca 2024 Napisano 9 Czerwca 2024 dla tych co mysleli że to czarownica z miotłą. Cytuj
Grzes Napisano 9 Czerwca 2024 Napisano 9 Czerwca 2024 A ja wrzucę kilka sprzętów z wczorajszego pikniku w Mińsku Mazowieckim 2 Cytuj
jmx62 Napisano 9 Czerwca 2024 Napisano 9 Czerwca 2024 4 minuty temu, Grzes napisał: A ja wrzucę kilka sprzętów z wczorajszego pikniku w Mińsku Mazowieckim Jak mi się marzy taki model. Cytuj
Grzes Napisano 9 Czerwca 2024 Napisano 9 Czerwca 2024 8 minut temu, jmx62 napisał: Jak mi się marzy taki model. Jest do zrobienia! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi