Grzes Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Wzór na koszulce tego gościa też na pewno nie jest przypadkowy i służy do jakiejś kalibracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Godzinę temu, PioBan napisał: Sprawdza torowanie łopat wirnika. Myślę że powinien podejść bliżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Godzinę temu, jmx62 napisał: Śmigłowce wojskowe a im cywil jakieś torowanie sprawdza. Co to za wojsko? Chyba hamerykanskie Endrju co może robić facet z kijem? Ryby łowi hahaha Sorki nie mogłem się powstrzymać. Według relacji tamtych weteranów, to miało miejsce nie raz. Inżynierowie z Bella non stop wtedy latali po świecie, a w armii to pewnie siedzieli non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja W dniu 16.03.2024 o 22:36, panmopsik napisał: Jest kilku producentów w różnej skali, nie znam oznaczeń wersji tego co na zdjęciu a czego zawsze mi brakowało, (zapewne zależne od przeznaczenia, operatora i lat użytkowania) od prawej: bomb lift truck, f-16, ladder, nie wiem, fire extinguisher, munition trailer, dotyczące samego samolotu: FOD cover...Brakuje mi też wiedzy na temat wyposażenia hangarów. Chętnych proszę o uzupełnienie wpisu (nazwy po angielsku ponieważ łatwiej przeszukiwać internet) Po wpisaniu wyrazu "flightline" i poszukiwanej skali jest X wyników, których szczegółów czasem nie bardzo mogę poprawnie umiejscowić a dotyczących np. hangaru. fot.ze strony polot.net, autor Karol Placha Hetman To zupełnie po prawej to MJ-1 Jammer. I oprócz podanego już (świetnego) zestawu Hasegawy ostatnio wypuściła go (wydruk 3D w 1:72) Germania Figuren. I to z obsługą techniczną w "mundurach" z Wietnamu i z Zatoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja (edytowane) @kret69dzięki, także za niestandardową fotkę z UH-1 Edytowane 22 Maja przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Maja Share Napisano 23 Maja A tymczasem Lockheed T-33 Shooting Star i trochę sprzętu do jego obsługi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Maja Share Napisano 26 Maja Siwy dym w Świdwinie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja Dziś znów coś z miniatur w 1:72. Ursus C-385 z Nanofaktury I do niego przykładowy wzór oryginału (Na fotce C-1212) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 29 Maja Share Napisano 29 Maja (edytowane) kilka merytorycznych opisów różnych dodatków obsługi statków powietrznych jakie znalazłem przy okazji tematu gaśnic http://alexsmodelling.blogspot.com/2016/ , pozostałe wpisy są małą skarbnicą wiedzy wartą uwagi (zdjęcie od yokota.af.mil powiązane z powyższym linkiem tylko za sprawą gaśnicy jako ogólnej choć Kinetic coś planuje z C-17) Edytowane 30 Maja przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) Skoro @kopernik zakupił model, to na zachętę wrzucam fotkę oryginału. W końcu jakoś trzeba motywować młodych do modelarskiego dzieła Model Sokoła (choć w innej wersji) też dostępny Edytowane 2 Czerwca przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca A ja dzisiaj wrzucam takiego Limka z Babimostu na podstawkach w trakcie testu podwozia. Autor, a jakże, Wacław Hołyś: 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Dawno nic nie tankowaliśmy, no to duński Hunter i śliczna cysterna: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca (edytowane) W dniu 3.06.2024 o 20:58, barszczo napisał: A ja dzisiaj wrzucam takiego Limka z Babimostu na podstawkach w trakcie testu podwozia. Autor, a jakże, Wacław Hołyś: Super zdjęcie z moich czasów. Nawet technika samolotu pamiętam. To faktycznie test podwozia. Żeby schować i wypuścić podwozie należało w systemie hydraulicznym wygenerować ciśnienie. Pompy hydrauliczne były napędzane przez silnik więc na ziemi używało się lotniskowej pompy hydraulicznej zwanej hydroteleszką, która była zamontowana w dwukołowym wózku wielkości widocznego na zdjęciu wózka akumulatorowego. Pompę podłączało się przewodami do króćców zasilania znajdujących się w tylnej części samolotu, na dole po lewej stronie. Tej pompy na zdjęciu nie widać bo musi stać dokładnie za opuszczoną lawetą. Na zdjęciu widać też pewną ciekawostkę, o której nie wszyscy mogą wiedzieć. Ciemny pasek we wlocie to kawałek materiału (chyba rodzaju płótna), który zaklejał swego rodzaju awaryjny uchwyt holowniczy. W przegrodzie kanału wlotowego był wnitowany solidny kawałek metalu z otworem w poprzek w który wkładało się jakiś pręt a na niego linę za pomocą której można było za nos jak byka wyciągnąć samolot który wytoczył się poza pas i ugrzązł w zaoranym polu. Poniżej znalezione w ostatniej chwili zdjęcie takiej pompy. P.S. Przepraszam kolegów, którzy przeczytali mój nieskończony post, który mi się przez przypadek zapisał. Edytowane 4 Czerwca przez Endrju 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca (edytowane) A ja wrzucę coś z innej beczki Kilka pojazdów LOTu z filmu 40-latek, odc. 17 "Cwana bestia czyli kryształ" Niestety, wszystkie są "poszatkowane" osobami, ale dość wyraźnie widać. Ten żółty z lewej to catering. Na marginesie - jest parę świetnych zbliżeń na brudzenie Tu-134A Edytowane 4 Czerwca przez Grzes 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Cześć! Dla mnie design niektórych urządzeń, jak ta pompa o której pisał Andrzej czy też np te schody to jest coś niesamowitego - Cadillac z 59 roku się przy nich chowa! Tu-134! Pierwszy samolot którym leciałem! Tu bardzo ciekawy jest kontrast nieskazitelnego wręcz kadłuba z mocno usyfioną gondola silnika. Wydaje mi się że to chyba nie wystawia najlepszej opinii kulturze pracy takiego silnika. Chyba musiał ciec jak sitko do ziółek. Dziękuję za to że zamieszczacie w tym wątku takie ciekawe foty, pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca 2 godziny temu, pmroczko napisał: Dziękuję za to że zamieszczacie w tym wątku takie ciekawe foty Zapraszamy do zaglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 18 godzin temu, pmroczko napisał: Wydaje mi się że to chyba nie wystawia najlepszej opinii kulturze pracy takiego silnika. Chyba musiał ciec jak sitko do ziółek. Generalnie to każdy silnik lotniczy w mniejszym lub większym stopniu "wydala" jakieś płyny ale w konstrukcjach lotniczych nawet tych radzieckich już w latach 60-tych czy 70-tych ten problem był rozwiązywany przez różnego rodzaju drenaże, które odprowadzały płyny w określone miejsca albo do zbiorników drenażowych albo bezpośrednio poza samolot albo do dyszy wylotowej silnika gdzie były spalane. Te zanieczyszczenia dla mnie nie wyglądają na zabrudzenia z drenażów gdyż te znajdowały się najczęściej w dolnej części silnika. Szczerze mówiąc pojęcia nie mam skąd pochodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Czerwca Autor Share Napisano 6 Czerwca Oczyszczarki szczotkowe gotowe do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, kopernik napisał: Oczyszczarki szczotkowe Ode mnie: Jelcz - 12. Baza Lotnicza - Mirosławiec VOLVO - 23,BLot - Mińsk Mazowiecki Merol - 31.BLot - Poznań Krzesiny Edytowane 6 Czerwca przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca A dzisiaj taka duńska para mieszana wraz z obsługą: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Nie wiem czy było cos podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca dla tych co mysleli że to czarownica z miotłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca A ja wrzucę kilka sprzętów z wczorajszego pikniku w Mińsku Mazowieckim 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 4 minuty temu, Grzes napisał: A ja wrzucę kilka sprzętów z wczorajszego pikniku w Mińsku Mazowieckim Jak mi się marzy taki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 8 minut temu, jmx62 napisał: Jak mi się marzy taki model. Jest do zrobienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi