Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Teraz, krn78 napisał: Może być tak, że mieszasz nieodpowiednie farby z nieodpowiednim thinnerem. Wstaw zdjęcia tego, co mieszasz: farb i thinnera. Na 100% mieszam dobre, gunze z leveling thinner, tamiya z x-20a lub również z leveling thinnerem problem pozostaje ten sam. Ale to na 100% nie wina złego rozcieńczenia bo jak mówiłem wcześniej tak samo robiłem i nie było takiej sytuacji. W dodatku nawet jak nie rozcieńczam farb i maluje samym aero to farby i tak się błyszczą mimo, że wcześniej były matowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 6 minut temu, Kudacior napisał: Na 100% mieszam dobre, gunze z leveling thinner, tamiya z x-20a lub również z leveling thinnerem problem pozostaje ten sam. Ale to na 100% nie wina złego rozcieńczenia bo jak mówiłem wcześniej tak samo robiłem i nie było takiej sytuacji. W dodatku nawet jak nie rozcieńczam farb i maluje samym aero to farby i tak się błyszczą mimo, że wcześniej były matowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Nie rozwarstwia ci się farbka w zbiorniczku? Jak często mieszasz? I te kropelki to może być oddzielony thinner.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 22 minuty temu, myszaty napisał: Nie rozwarstwia ci się farbka w zbiorniczku? Jak często mieszasz? I te kropelki to może być oddzielony thinner.... Nie rozwarstwia, do tego bardzo dokładnie mieszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) W trakcie malowania też? Spróbuj na acetonie .... Jaki masz kompresor? Odwadniacz, filtr na wyjściu... Zbiornik, kondensat - wilgotność powietrza sprężonego i normalnego... Edytowane 24 Marca 2023 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 4 minuty temu, myszaty napisał: W trakcie malowania też? Spróbuj na acetonie .... Jaki masz kompresor? Odwadniacz, filtr na wyjściu... Zbiornik, kondensat - wilgotność powietrza sprężonego i normalnego... w trakcie malowania też, nie mam acetonu, tc-20t kompresor, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Masz na 90% resztki lakieru w aerografu, kolejne 8% to coś się dostaje do zbiornika i potem do aero, a kolejne 2%, że bredzę. Warstwy, iglica, mokre, suche, rozwarstwia się……….. ja bym nie brał pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Godzinę temu, Kudacior napisał: farby i tak się błyszczą mimo, że wcześniej były matowe. Może się zepsuły? Tak farby też się psują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Teraz, marek d napisał: Może się zepsuły? Tak farby też się psują. Farby kupiłem tydzień temu a otworzyłem w zeszłą niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 4 minuty temu, Luljan napisał: Masz na 90% resztki lakieru w aerografu, kolejne 8% to coś się dostaje do zbiornika i potem do aero, a kolejne 2%, że bredzę. Warstwy, iglica, mokre, suche, rozwarstwia się……….. ja bym nie brał pod uwagę. czyli co mam w takiej sytuacji zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 5 minut temu, Kudacior napisał: Farby kupiłem tydzień temu A ile leżały w sklepie/ magazynie - tego nawet producent nie wie 18 minut temu, Kudacior napisał: tc-20t kompresor, Ok, ale co z wodą z kondensatu? Zbiera ci się w bańce albo w tym filtroreduktorze? Odkręć bańkę na reduktorze sprawdź ten filterek czy nie jest mokry lub dziurawy/ popękany. Wilgotne powietrze może ci takie efekty dawać tym bardziej że używasz farb które tolerują wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 No w takiej sytuacji musisz niestety rozebrać i wyczyścić aerograf. On nie może zmieniać wykończenia farby w wyniku jakiegokolwiek uszkodzenia. To zwyczajnie nie ma związku. Musisz być absolutnie pewny, że jest czysty. Tutaj ktoś radził, całkiem słusznie, jeżeli uważasz, że jest czysty, nalej samego rozcieńczalnika i pryśnij delikatnie na jakąś matową powierzchnię. Samym rozcieńczalnikiem. Po odparowaniu musi być mat. Tylko wiesz, że to musi być mgła, bo jak dasz szprycę to zmyjesz farbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 1 minute ago, myszaty said: Wilgotne powietrze może ci takie efekty dawać Nie, nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Czy ten kompresor to olejak i nie masz/ masz pelny łapać oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Teraz, Smokepsv napisał: Czy ten kompresor to olejak i nie masz/ masz pelny łapać oleju? nie jest olejowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Panowie, olejowy czy nie, nawet jak będzie tam coś, w zbiorniku, to nie będzie zmieniać wykończenia farby. No bez jaj. Będą kropki, plamy ale nie zmiana z matu na połysk. Czy umyłeś aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 Tak umyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Zrobiłeś próbę z rozcieńczalnikiem bez farby? Na matowej powierzchni? Rozebrałeś go? Jesteś pewny, że nie ma szans na obecność resztek lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 2 minuty temu, Luljan napisał: Zrobiłeś próbę z rozcieńczalnikiem bez farby? Na matowej powierzchni? Rozebrałeś go? Jesteś pewny, że nie ma szans na obecność resztek lakieru? Taki w 100% nie jestem więc jeszcze raz go wyczyszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 No to raczej musisz być pewny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Na filmach agtomu jak malujący pobierał farbę strzykawka z gumowa końcówka tłoka miał jakieś tam problemy z farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 Na reduktorze ma taki malutki filterek. Wilgoć w powietrzu jest bez względu czy kompresor jest olejowy czy nie. Po sprężeniu wilgoć ta powinna się skroplić o ile ma czas i miejsce na schłodzenie sprężonego powietrza. Do tego dochodzi długość sesji i czas pracy kompresora bo z czasem skubany jest coraz cieplejszy - a to nie pomaga wyłapywać wody. Jeżeli kilka czynników się zgra: temperatura, wilgotność i czas to nawet tej wody nie zauważysz. A farby których używasz chyba nie mają nic przeciwko wodzie w składzie? Matowa farba od satyny to nie jest coś odrębnego - wszystko zależy od proporcji i składu. Ile tego lakieru musiało by być w tym aerku - jak bardzo zaświniony? by zmieniać skład farby??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 9 minutes ago, myszaty said: dy nie zauważysz. A farby których używasz chyba nie mają nic przeciwko wodzie w składzie? Mieszasz człowiekowi w głowie, pokaż jak obecność wody w powietrzu zmienia farbę z matu na błysk? Chętnie się czegoś nowego dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Marca 2023 Share Napisano 24 Marca 2023 31 minut temu, Luljan napisał: obecność wody w powietrzu W sprężonym powietrzu. Podszkol się z pneumatyki to może podgadamy kolego ,, brudny aerograf" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 24 Marca 2023 Autor Share Napisano 24 Marca 2023 35 minut temu, Luljan napisał: Mieszasz człowiekowi w głowie, pokaż jak obecność wody w powietrzu zmienia farbę z matu na błysk? Chętnie się czegoś nowego dowiem. No dobra aero wyczyszczony, test z rozcieńczalnikiem na farbie matowej też zrobiony pomyślnie, czyli aero czysty. Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi