GreGG24 Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Od pewnego czasu rozszerzyłem swój obszar zainteresowań o modele samolotów używanych przez innych sojuszników Luftwaffe. Gdy na jednym z internetowych bazarów znalazłem model rumuńskiej konstrukcji IAR-81C, która była w pewnym sensie rozwinięciem polskich samolotów myśliwskich P-11 i P-24, nie mogłem się powstrzymać od zakupienia go. Zdając sobie sprawę ze wszelkich mankamentów modeli firmy A-Model, wiedziałem, że czeka mnie ciężka przeprawa, i nie myliłem się. Ostatecznie jednak dobrnąłem do końca, a efekt końcowy nie jest najgorszy, jak na dość wymagający model. Model malowany akrylowymi farbami Tamiya i Mr Hobby, postarzany specyfikami Ammo. Co do śladów eksploatacji, zwłaszcza dużej łaty metalu pod znakiem rozpoznawczym na prawej burcie, wątpiących odsyłam do oryginalnego zdjęcia. W kwestii owiewki, po zdjęciu maskowania okazało się, że zmatowiła się od środka, czyniąc tym samym daremną całą pracę nad wnętrzem kabiny (w tym tablicę przyrządów z Yahu). Nie mam wytłumaczenia, zwłaszcza, że nie używałem do klejenia jej kleju CA. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Bardzo ładny model a od mojego to na pewno. Owiewki nie możesz oderwać? To pewnie pamiątka po malowaniu.Gdzieś musiały się opary farby dostać. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Grzegorz, wróciłeś z niebytu i to z rumuńskim rozmachem. Chwała za wygraną walkę z materią, IAR wyszedł bardzo fajnie. W kwestii owiewki to zrób tak jak pisał wyżej Xmen, a jeśli nie odejdzie to uznajemy że jest to odtworzona poranna rosa lub szron, jakie często można zaobserwować na prawdziwych samolotach. Wszak w lotnictwie jeszcze sezon zimowy . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 Wyciągnąłeś z kiepskiego zestawu bardzo dużo. Szkoda, że oszklenie zaparowało bo trochę psuje to odbiór modelu. Generalnie jestem na tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Kwietnia 2023 Share Napisano 2 Kwietnia 2023 23 godziny temu, GreGG24 napisał: W kwestii owiewki, po zdjęciu maskowania okazało się, że zmatowiła się od środka, czyniąc tym samym daremną całą pracę nad wnętrzem kabiny (w tym tablicę przyrządów z Yahu). Nie mam wytłumaczenia, zwłaszcza, że nie używałem do klejenia jej kleju CA. Wilgoć była w nocy, a w dzień słoneczko, to i zaparowała . Ogólnie jest moc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Panowie, dzięki za słowa otuchy. Faktycznie, spróbuję się jeszcze zmierzyć z tą owiewką, bo mnie wkurzyła okropnie. Naprawdę się starałem coś zrobić z tego zestawu, a tu taki babol. Może też uda mi się gdzieś nabyć kabinkę wacu, wtedy przerobię ją na otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Próbuj owiewki z klejem światłoutwardzalnym, albo wikolem. A takie zmatowienie owiewki po przyklejeniu to potrafi ostro wkur...zyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2023 Godzinę temu, WujekAlice napisał: Próbuj owiewki z klejem światłoutwardzalnym, albo wikolem. A takie zmatowienie owiewki po przyklejeniu to potrafi ostro wkur...zyć Ona była wklejana na Ultra Glue (czyli w sumie wikolu). Przypuszczam, że mogły do środka dostać się opary farb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 No to pozostaje Ci stosować starą zasadę wojskową. Nie dopuszczać przeciwnika (oglądacza) zbyt blisko. A na poważnie to model super. Podoba mi się. Wierzę że poradzisz sobie i ogarniesz problem. Trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia 2023 Share Napisano 3 Kwietnia 2023 5 godzin temu, GreGG24 napisał: Ona była wklejana na Ultra Glue (czyli w sumie wikolu). No to odejdzie bez problemu i raczej bez strat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi