Soris Napisano 7 Lipca 2023 Share Napisano 7 Lipca 2023 To jeszcze takie coś: https://digitaltmuseum.no/021015552043/ett-helikopter-pa-bakken-mil-mi-1-hare-helik-sp-sab 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 9 Lipca 2023 Autor Share Napisano 9 Lipca 2023 Po suczce czas na konkretne rozwinięcie tutaj. Poskładałem kokpit, z dodanym od siebie fotelem pilota. Panel instrumentów miał dla siebie kalkomanię, ale kompletnie się ona nie pokrywała z wytłoczeniami. No to postarałem się coś na nim nabazgrać, na koniec dałem po kropelce glossu dla efektu szkiełka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 10 Lipca 2023 Autor Share Napisano 10 Lipca 2023 Skleiłem połówki, wstępnie troszkę przeszlifowałem łączenia. Wszystko się potem wyprowadzi ładnie 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 11 Lipca 2023 Share Napisano 11 Lipca 2023 podoba mi się. tez będę je robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 Uzupełniłem w miarę szpary szpachlówką, zeszlifowałem, ale to i tak po podkładzie na pewno czeka mnie trochę poprawek. Poprawiłem troszkę linie podziałowe i chyba też kilka wypukłych "drzwiczek" też poprawię, bo mają nierówną powierzchnię i krawędzie. Pogłębiłem też otwory na filtr powietrza? Te co trochę wyglądają jak wydech, tylko, że wydech jest z boku jednej burty. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Wydechy są o ile pamiętam na obydwu burtach. Te duże otwory miały i ile kojarzę jeszcze składane klapy otwierająco / zamykające. Dół wyprowadzić to jest wyzwanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 1 minutę temu, Kon_Bar napisał: Wydechy są o ile pamiętam na obydwu burtach. Te duże otwory miały i ile kojarzę jeszcze składane klapy otwierająco / zamykające. Dół wyprowadzić to jest wyzwanie... Tak, są takie klapki, które mi przypominają przepustnicę w gaźniku. Też się dorobi, tak samo jak na pewno dorobię uchwyty wydechu na prawej burcie. Z tym dołem to też prawda, trochę szpachli i podkładu upłynie pewnie zanim będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 Mały apdejt. Dziś montowałem oszklenie, które trochę wypolerowałem i wyrównałem powierzchnię. Starałem się z niego wyciągnąć tyle ile potrafię. Szpary zaszpachlowałem, a jak dam podkład to delikatnie jakieś linie podziału zrobię. Planuję dużo dać tego podkładu żeby wyszły wypukłe ramki okien. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Lipca 2023 Share Napisano 21 Lipca 2023 Szkiełka super - widzę, że muszę przysiąść nad swoimi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 21 Lipca 2023 Autor Share Napisano 21 Lipca 2023 Kolejna mała aktualizacja. Dodałem te okrągłe klapki w filtrach powietrza wycięte z puszki. Śmigło dostało też tylnie nogi. Wymieniłem maski na takie zrobione z taśmy tamiyi, bo te przednie boczne nie chciały dobrze przylegać i na pewno by podciekły. Zauważyłem też, że ta maska pod dziobem zakrywa całe szkiełko, a powinno być podzielone, więc to też przyciąłem. Jeszcze kilka linii podziałowych będę odtwarzał/poprawiał. Okienko za drzwiami po prawej stronie kadłuba nie jest zamaskowane, bo tam będzie gondola z noszami, a jej połączenie z kabiną zaślepiało całkowicie to okienko. Po lewej stronie będzie zbiornik z paliwem. P.S. widzę, że jeszcze zapomniałem zamaskować reflektor. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lipca 2023 Share Napisano 22 Lipca 2023 Zaczyna wyglądać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Lipca 2023 Autor Share Napisano 22 Lipca 2023 Noo coś może z tego będzie. Tak przyglądam się zdjęciom i mam cały czas problem z wyborem malowania, bo jest mało materiału źródłowego konkretnych maszyn. Widzę, że mam duże różnice jeśli chodzi o te rury wydechowe na burtach. Mianowicie są w różnych konfiguracjach: to na jednej burcie jest cała rura wystająca, na drugiej jest na dole/na górze na innych maszynach z prawej strony wystaje tylko końcówka. Z tą konfiguracją, która jest teraz to mało który występuje. Chyba, że mi już się myli to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Miałem chwilę czasu to zacząłem pracę nad gondolą z noszami. Musiałem pocienić krawędzie okienka i dorobiłem nosze z drucika i taśmy tamiyi. Za dużo i tak nie będzie widać przez okienko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca 2023 Share Napisano 23 Lipca 2023 W którejś PKF znalazłem fajne ujęcia gondoli sanitarnego SMa, składanie w całość po załadunku chorego i widok od środka: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 23 Lipca 2023 Autor Share Napisano 23 Lipca 2023 Super! Tego nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Kolejne elementy lądują na kadłubie. Najpierw zamknąłem gondolę i zrobiłem linie podziału, nity (może gdzieś będzie je widać), potem też dodałem imitacje zamków. Z boku gondoli dorobiłem "kropelkę" w której będzie światło. Dopasowanie gondoli do tego rękawa i szyby pozostawiało wiele do życzenia. W ogóle ta część bardziej przypominała przed obróbką plastikowego gluta. Do zaklajstrowania szpar użyłem milliputa, wyrównując jednocześnie lekko powierzchnię wokół (jak stwardnieje to jeszcze przeszlifuję). Na końcu dzisiejszej pracy dodałem też z drugiej strony zbiornik paliwa. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Ależ to była prowizorka. Myślę że zdrowy człowiek za nic by nie wsiadł do tej gondoli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Godzinę temu, barszczo napisał: Ależ to była prowizorka. Myślę że zdrowy człowiek za nic by nie wsiadł do tej gondoli . Tylko prawdziwe hardkory mogły latać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 10 godzin temu, Vieh_san napisał: Tylko prawdziwe hardkory mogły latać Albo nieprzytomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Piękna robota!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 26 Lipca 2023 Autor Share Napisano 26 Lipca 2023 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Albo nieprzytomni No to też jest jakaś opcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jl Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Oj tam, pakowali takiego delikwenta do kapsuły i jazda z nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 Fajna robota.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 26 Lipca 2023 Autor Share Napisano 26 Lipca 2023 2 godziny temu, jl napisał: Oj tam, pakowali takiego delikwenta do kapsuły i jazda z nim. Bez dyskusji. "Pakuj się do miski". Nie no, jak pacjent nie chce to na siłę nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lipca 2023 Share Napisano 26 Lipca 2023 33 minuty temu, Vieh_san napisał: "Pakuj się do miski" Sam się pakuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi