abtb Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Takim cytatem chlapnę: "Pocisk rakietowy Ch-66 w Polsce. Pociski Ch-66 do Polski trafiły razem z samolotami MiG-21 M i MiG-21 MF, które mają celowniki radiolokacyjne RP-21MA. Pociski Ch-66 używano w 4. Dywizji Lotnictwa Myśliwskiego (41. PLM Malbork, 9. PLM Debrzno, 2. PLM Goleniów). 4. Dywizja miała pierwsze za zdanie zwalczać cele powietrzne, a w drugiej kolejności atak na cele naziemne. Wprowadzenie pocisków Ch-66 podniosło sprawność pułków w drugim zadaniu. Co ciekawe, podstawowym samolotem uderzeniowym w tym czasie był samolot Su-7, ale ten samolot nigdy nie miał w uzbrojeniu w postaci kierowanych pocisków rakietowych klasy powietrze-ziemia. Dlatego, MiG-21 z pociskami Ch-66 był wyżej ceniony niż Su-7. Samoloty MiG-21 M i MiG-21 MF zabierał dwa pociski Ch-66, pod skrzydłami, na zaczepach wewnętrznych, na wyrzutniach APU-68UE. Wyrzutnie APU-68UE służą także dla pocisków RS-2US oraz S-24 (niekierowane). Pociski Ch-66 odpala się pojedynczo lub salwą z niewielką czasową zwłoką, aby pociski się nie zderzyły w locie. W Polsce samoloty MiG-23 nie przenosiły pocisków rakietowych Ch-66. W Polsce pociski Ch-66 używano do 1990 roku, kiedy to w zadaniach ataku na cele naziemne główną rolę zaczęły odgrywać samoloty Su-22." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 (edytowane) 6 godzin temu, em napisał: I to jest panie @Grzes dobre pytanie Czuję, że masz @em Przyznam się, że akurat na zdjęcie „siwka” z H-66 to chyba bym nie liczył „Siwków” o ile kojarzę nie było w Malborku a o H-66 słyszałem właśnie w kontekście Malborka. Zarzućcie mi więc lamerstwo, ale… bardziej pasują mi H-66 do „siwków” niż OFAB-100 a te musiałbym założyć aby zamienić OFAB-y z planowanym Mig-21M === edit === Cieszy mnie, że ktoś tu zagląda W sumie to przez Was znowu zacząłem rozważać zmianę konfiguracji podwieszeń Mam jednak pytanie innej natury. Gdzieś mignęła mi informacja, że „siwki” przyleciały do nas trochę nietypowo pomalowane nie tylko z powodu koloru, ale także miały podobno naniesione czerwone napisy eksploatacyjne (cyrylicą). Zastanawiam się, czy tak było a jeżeli tak to czy pozostawiono by je czy przemalowano? patrzę na kalki Eduarda oraz ModelMakera i widzę duże różnice w ilości napisów. Zastanawiam się czy „jechać” zestawowo czy jednak zaufać opracowaniu MM ? Edytowane 5 Maja 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 (edytowane) Panowie z Torunia może mają. Nasłuchałem się że odpala się je tak samo jak RS-2US. Były w Debrznie i na końcu w Goleniowie. Kolega @Grzegorz 5710 miał by cos do powiedzenia o okresie Debrzna, chyba nawet w watku o 21 jest o tym. Wersja M nie miała ich na wyposażeniu, nie była dostosowana. Ten opis to chyba p.Plachty. Na 23 była H-23 nie H-66. Co do napisów, zrób tak jak Ci podpowiada przeczucie.Jak było to wiedzieli tylko Ci którzy byli przy tych samolotach przy przylocie i do pierwszego remontu. Z doświadczenia wiem że po pewnym czasie wszystko w pamieci się zaciera i coś co było w jednym samolocie w drugim niekoniecznie. Edytowane 5 Maja 2023 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Maja 2023 Autor Share Napisano 8 Maja 2023 Po małych badaniach okazało się, że faktycznie MiG-21MF-75 w szarym malowaniu nie mógł przenosić rakiet H-66. MF-75 były używane tylko w Wojskach Obrony Powietrznej Kraju a H-66 używały Wojska Lotnicze. Zmieniłem więc (ponownie) koncepcję i zrobiłem rakiety RS-2US i R-3S . Muszę przyznać, że jest jakiś plus tej sytuacji - wypracowałem sobie metodę usuwania filmu z kalek Eduard-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 5 minut temu, Kon_Bar napisał: Muszę przyznać, że jest jakiś plus tej sytuacji - wypracowałem sobie metodę usuwania filmu z kalek Eduard-a Zdradzisz jaki masz patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Maja 2023 Autor Share Napisano 8 Maja 2023 2 minuty temu, jachud3 napisał: Zdradzisz jaki masz patent? Oczywiście (choć pewnie odkryłem koło 2234726 raz ). Najlepsze efekty daje: - lakier bezbarwny (wiem, nie jest konieczny, ale utrudnia przetarcie farby pod kalką); - kalka (może być na Set, może być bez); - zmiękczanie, układanie Sol-em; po dobrym wyschnięciu (30 minut?) - przecieram kalkę wacikiem (patyczkiem do uszu)zwilżonym (nie kapiącym w każdym razie ) w benzynie lakowej (white spirit); - po 15-20 sekundach delikatnie przesuwam wacikiem od krawędzi kalki do środka i film... automagicznie roluje się Trzeba uważać, żeby rulonik z filmem nie został gdzieś na boku Najlepiej też przesuwać wacik delikatnie - za mocne tarcie może naruszyć farbę z kalki. NIE polecam terpentyny zamiast benzyny lakowej - przy napisach eksploatacyjnych była za agresywna i często ścierałem część napisu 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 I jeszcze jako uzupełnienie - w czasie nakładania kolejnych kalek spróbowałem zrobić fotki procesu. Nie wszystkie "ostrzą", ale widać o co chodzi Kalka potrafi przylgnąć "ledwo co" albo i spadać pod byle podmuchem. Nie zrażamy się - po kropli SOL-a przylega (i przywiera) pięknie. A teraz proces zdejmowania filmu. Kalka "przywierająca" wygląda OK dopóki nie spojrzymy pod światło. Wówczas widać grubą otoczkę z filmu. Bierzemy więc benzynę lakową, itd., itd. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Pisałem o tem że starymi kalkami matchboxa oraz airfixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Można też po prostu przykleić na kalkę taśmę tamki. Przeważnie po odklejeniu film zostaje na niej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Jeszcze Pf i Pfm UB-16 + GP-9 + UB-16 czyli szturmowce imperium. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 @em - czy PF na pewno nosiły GP-9? Pytam, bo gdzieś czytałem, że wymagało to modyfikacji płatowca… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) 27 minut temu, Kon_Bar napisał: @em - czy PF na pewno nosiły GP-9? Pytam, bo gdzieś czytałem, że wymagało to modyfikacji płatowca… Tak, były dostosowane np.zdjecie 907 w tbiu o Mig-21. Biuletyn to instalacja elektryczna pulpit sterowania uzbrojeniem na wiatrochronie, taki jak w 94, oraz pomiędzy przednimi hamulcami aero przedni węzeł zawieszenia jak w 94. Edytowane 9 Maja 2023 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 Prawdziwe Pf , pochodziły z 24 serii i nie mogły działać z RS-2US. Około 1966 zostały zmodyfikowane do wariantu Pfm wersji 76, i wtedy we PRL były już tyko Pfmy wersji 76 oraz wersji 94. Może ktoś to opiszę w jakiejś niszowej książce. Ale raczej chyba, nie..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Maja 2023 Autor Share Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) 21 minut temu, em napisał: Tak, były dostosowane np.zdjecie 907 w tbiu o Mig-21. Zerknąłem i faktycznie - 907 co prawa jest tylko na rysunku (tak mi się wydaje), ale 1506 (też PF) jest na zdjęciu. 907 podobno jest na fotce w "Polskie samoloty wojskowe 1945-1980", Wydawnictwo MON, Warszawa 1981, s. 95., ale tej pozycji niestety nie mam Uznaję więc, że PF mógł przenosić UB-16 + GP-9 + UB-16 Chyba jednak zostanę na konfiguracji Monsun 2 pod PF-em, bo PFM z UB-16 + GP-9 + UB-16 ma bonus w postaci SPRD-99 == edit == Zdjęcia PF-a z Monsunem (PBP-2) nie mam, ale to chyba ogólnie była belka mocno testowa... Edytowane 9 Maja 2023 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Maja 2023 Share Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) Nie, byla na Pf i Pfm a nawet eksportowali je do DDR. Mam zdjecia PBP-2 rok produkcji 1988...Zdjęć naszych wersji 76 z Monsunem nie widziałem, tylko przekaz ustny. Garaży szybko nie rozpakuje, dlatego pozostaje tylko gadka... https://forum.dcs.world/topic/205724-can-mig-21bis-eqip-pbp-2-3s-monsun-dual-rack-for-r3s-type-missiles/ Edytowane 12 Maja 2023 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 Od kilku dni trudno mówić o jakichś sensownych postępach. Ciągle tylko: wytnij, naklej, zmiękcz, zmyj, zaznacz na schemacie jako nałożone i tak w koło Macieju... Terminarz wykonania modelu siadł mi przez to niesamowicie... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Maja 2023 Autor Share Napisano 13 Maja 2023 Napisy eksploatacyjne zakończone Teraz potrzebne były kalki z numerem (także małe na pylony, wyrzutnie i "łatwo odpadające elementy kadłuba" ). Przy okazji zaprojektowałem kalki z szachownicami ze ściętymi narożnikami, ale drukarka nie podołała zadaniu i w sumie wyglądają niemal jak zestawowe. Nałożone na model - siadły zgrabnie Czas w końcu postawić model na kołach - zacząłem od klap... c.d.n. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 14 Maja 2023 Autor Share Napisano 14 Maja 2023 Zdecydowałem się położyć delikatny wash i... nie żałuję Sporo drobnych detali "wyszło" Stan projektu na dziś Ciągnie się strasznie długo jak na pasujący jak LEGO model a jeszcze nie jestem zadowolony. Myślę jednak, że najpóźniej na Babarybie pojawi się Już niedługo przestanę Was zamęczać "75-tym" (ale możliwe, że zacznę kolejnym - losowanie trwa ) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Maja 2023 Share Napisano 15 Maja 2023 No podoba mi się i nic na to nie poradzę... 10 godzin temu, Kon_Bar napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 15 Maja 2023 Autor Share Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Powolutku... Przednie koło i "klejnoty" na pylonach. Zbiornika podkadłubowego chyba nie będzie... Nie wiem, czy para dyżurna nosiła dodatkowe zbiorniki No i wykonany wcześniej zbiornik jest... srebrny więc zdecydowanie nawet gdyby coś to trzeba zrobić nowy, "siwkowy" Jutro kolejne "odpadacze". W sumie nie zostało już wiele elementów, ale coraz trudniej coś doklejać, bo... odkleja się coś innego Trwa [wewnętrzne i tajne] głosowanie na kolejny "ołówek" - na razie wygrywa MiG-21R "1507" w malowaniu popielatym (tak, ta obłażąca "dęblińska" prawie biała farba, ale... bez obłażenia Edytowane 15 Maja 2023 przez Kon_Bar 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 17 Maja 2023 Autor Share Napisano 17 Maja 2023 Już był w ogródku, już witał się z gąską... Ostatnie "duperele" doklejone, mat położony, maski zdjęte... Liczyłem na galerię a tu... dodatkowa robota Nie udało mi się zdjąć samego filmu z kalek - uszczelek. Teraz muszę narysować i wydrukować swoje (bo na Edka nie mam cierpliwości). Kiedyś dam radę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Maja 2023 Share Napisano 18 Maja 2023 A może zamiast kalek spróbuj użyć czarnego cienkopisu? Aplikacja banalna i króciutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Maja 2023 Autor Share Napisano 18 Maja 2023 24 minuty temu, jachud3 napisał: A może zamiast kalek spróbuj użyć czarnego cienkopisu? Aplikacja banalna i króciutka Pomysł niezły, ale znając wykonawcę wynik byłby opłakany Spróbuję najpierw ponownie kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 Maja 2023 Share Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) Na szybko wyciągnąłem jakiś stary szkieł z zapasów, przejechałem zupełnie od niechcenia opierając cienkopis o wypukłe krawędzie okien. Zaleta taka, że jak ciut wyschnie to można wykałaczką zeskrobać jakieś kleksy lub nierówności i nie ma śladu Edytowane 18 Maja 2023 przez jachud3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 18 Maja 2023 Autor Share Napisano 18 Maja 2023 Jednak naklejki Pierwsza bałałajka skończona Galeria jest TUTAJ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi