zaruk Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Podziwiam wytrwałość. Fajne te migacze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego 14 minut temu, Kon_Bar napisał: Miałem posprzątać na stole i zabrać się za coś nowego, ale po kilku minutach zacząłem zbierać resztki z poprzednich projektów i zaczął się klarować nowy projekcik... Cytując klasyka: z tych kawałków trudno bedzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Ten sam pfm serii 94A 5005 , po prawej z początkowego okresu eksploatacji, z lewej moim zdaniem po wizycie w PWLu ale przed remontem. Porównajcie szachownicę. Drugie zdjęcie , dwa samoloty 24 serii w Barczacej, wcześniej w innych pułkach . Cenzor wymazał na obu ,,2,, czy nie? Dwa eRy , dolny podmalowany srebrzanka, drugi w jasnej farbie , początek lat 80 tych , teflon? Edytowane 18 Lutego przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego Bijąc się z myślami o zamalowywaniu szachownic na PFM-N usiadłem w końcu do PFM-A Powolutku do przodu - zaszpachlowane (tym razem CA) wzierniki na skrzydłach oraz całość dopasowana do kadłuba Chwilkę poświęciłem też SPRD-99 Tyle przez tydzień - jakoś zapału brak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego W dniu 18.02.2024 o 14:41, em napisał: dwa samoloty 24 serii w Barczacej Mówiąc precyzyjnie to lotnisko jest w Janowie. W Barczącej jest tylko dowództwo itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: - zaszpachlowane (tym razem CA) wzierniki na skrzydłach Czemu? Lub jak chcą puryści językowi , dlaczegóż to żeś uczynił? Edytowane 24 Lutego przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego 4 minuty temu, em napisał: Czemu? Lub jak chcą puryści językowi , dlaczegóż to żeś uczynił? i nie wiem, czy pytasz: - czemu zaszpachlowałem (o tym już pisaliśmy przy PFM-N - nasze PFM-y tych wzierników nie miały (a przynajmniej te, które widziałem w muzeach) podobnie zresztą jak np. nasze MiG-21R czy MiG-21MF-75); czy - czemu zaszpachlowałem CA - tu wyjaśnienie jest proste; w PFM-N szpachlowałem wynalazkami dla modelarzy i... po kilku tygodniach widać niestety, że szpachla jeszcze troszeczkę siadła. nie chcę czekać miesiąc aż się łaskawie "odrozcienczalnikuje" do końca - CA takiego skurczu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 26 minut temu, Kon_Bar napisał: - czemu zaszpachlowałem CA - tu wyjaśnienie jest proste; w PFM-N szpachlowałem wynalazkami dla modelarzy i... po kilku tygodniach widać niestety, że szpachla jeszcze troszeczkę siadła. nie chcę czekać miesiąc aż się łaskawie "odrozcienczalnikuje" do końca - CA takiego skurczu nie ma. Też używam CA i uważam ten specyfik za najlepszą szpachlę. Jeśli ubytek jest duży dodaję paski lub opiłki plastiku ale zbierane pilnikiem, nie papierem ściernym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego 4 godziny temu, Kon_Bar napisał: i nie wiem, czy pytasz: - czemu zaszpachlowałem (o tym już pisaliśmy przy PFM-N - nasze PFM-y tych wzierników nie miały (a przynajmniej te, które widziałem w muzeach) podobnie zresztą jak np. nasze MiG-21R czy MiG-21MF-75); czy - czemu zaszpachlowałem CA - tu wyjaśnienie jest proste; w PFM-N szpachlowałem wynalazkami dla modelarzy i... po kilku tygodniach widać niestety, że szpachla jeszcze troszeczkę siadła. nie chcę czekać miesiąc aż się łaskawie "odrozcienczalnikuje" do końca - CA takiego skurczu nie ma. Mały off- top: A nasze "bisy" miały te podłużne wzierniki na skrzydłach? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego (edytowane) Widzę, że po raz kolejny wzierniki rozgrzewają forum To dobrze Na podstawie zdjęć z MLP w Krakowie zebrałem taką kolekcję: Biorąc pod uwagę, że np. MF-75 nie miały wzierników to zawsze najlepiej sprawdzić konkretną serię (np. w jakiej fabryce powstawała - zwykle samoloty z jednej fabryki / serii miały taką samą konfigurację). Mam nadzieję, że ukontentowałem kolegów Edytowane 24 Lutego przez Kon_Bar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Lutego Share Napisano 24 Lutego Nie, np, pfm serii ML numer 01 ze MLP nie ma tego owalu , a pfm sprzed hotelu kosmonauty we Wrocławiu ma. Stąd pytanie, niby oba pochodziły z Moskwy. Mf-75 były z Górki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Lutego Autor Share Napisano 24 Lutego 26 minut temu, em napisał: Nie, np, pfm serii ML numer 01 ze MLP nie ma tego owalu , a pfm sprzed hotelu kosmonauty we Wrocławiu ma. Stąd pytanie, niby oba pochodziły z Moskwy. Mf-75 były z Górki. Cenna wiedza Teraz planuję wykonać 022 więc… strzelam, że bliżej mu do 01 (ale to tylko strzał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego Kokpit poskładany (no, jeszcze fotel ) ... .. to i posklejałem skorupę "do kupy". Łatwiejsze kroki już chyba za mną - teraz się zacznie... Ciekawe jak wyjdzie "srebrzanka" (oby nie jak z pierwszym PF-em ) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego W dniu 24.02.2024 o 16:50, Kon_Bar napisał: Widzę, że po raz kolejny wzierniki rozgrzewają forum To dobrze Na podstawie zdjęć z MLP w Krakowie zebrałem taką kolekcję: Biorąc pod uwagę, że np. MF-75 nie miały wzierników to zawsze najlepiej sprawdzić konkretną serię (np. w jakiej fabryce powstawała - zwykle samoloty z jednej fabryki / serii miały taką samą konfigurację). Mam nadzieję, że ukontentowałem kolegów Dziękuję za to zestawienie. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia Temat wrócił na warsztat (Prawie) wszystkie elementy poczyszczone i przygotowane do malowania. Chyba trzeba się zabrać za tę srebrzankę Sponsorem uzbrojenia jest kolega @Bikernytzu za co serdecznie dziękuję - dużo lepsze niż zestawowe 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia Bardzo ładnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 26 Kwietnia Autor Share Napisano 26 Kwietnia Miała być "srebrzanka" a jednak wyszedł NMF... Przynajmniej na razie. Chyba przemaluję na "srebrzankę" (ale co poćwiczyłem NMF-a to moje ). Powody merytoryczne przemilczę - szukam i szukam i pewne daty i się nie "zbiegaj"... Nic dziwnego, że mi te MiG-i się "nie kleją" jak niektórym śledzie jak u mnie "komplikator" wiecznie uruchomiony)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia W dniu 27.04.2024 o 00:29, Kon_Bar napisał: Nic dziwnego, że mi te MiG-i się "nie kleją" jak niektórym śledzie jak u mnie "komplikator" wiecznie uruchomiony)... Dobrze, że jest chociaż na kogo/co winę zwalić W dniu 27.04.2024 o 00:29, Kon_Bar napisał: wyszedł NMF. Całkiem zgrabny, aczkolwiek odrobinkę bym jeszcze nad nim popracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi