Super Moderator Greif Napisano 10 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 10 Kwietnia 2023 @wprzybylaknie ma jednej ceny, jest jeden wykładnik, oś "z", im większy model w tej osi- czyli pionowej- zajmuje to drukarce więcej czasu, czas = koszt, więc im wyższy model w osi "z" tym więcej kosztuje wydruk na zlecenie. @mikemc każdy druk ma tą tendencje do- jak ja to nazywam- łupkowania wzdłuż warstw, taka technologia, wiercić się da ale na "tępym" wiertle i większe obroty @modelaszad projektu- jak zawsze, kwestia ile czasu/środków/kasy itd ktoś chce/nie chce poświęcić na projekt często nie ma możliwości odtworzenia danego pojazdu czy innego modelu bo... nie ma kompletnie dokumentacji albo jest ona szczątkowa, a nawet jak jest to mnogośc zmian modernizacji i innych przeróbek wręcz uniemożliwia weryfikację (piszę bo taki miałem/mam nadal problem z kilkoma projektami) więc czasem droga na skróty nie jest najlepsza ale jedyna, bo mieć coś uproszczonego i akceptować to lub nie mieć wogóle nie jest łatwym wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 10 Kwietnia 2023 Share Napisano 10 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Greif napisał: nie ma kompletnie dokumentacji albo jest ona szczątkowa Pisałem, że sprawdzałem projekty. Sprawdzałem bo to są popularne pojazdy do których można znaleźć walkaroundy. Tu nie ma innego wyjaśnienia jak lenistwo i/lub chęć szybkiego zysku bez pracy. Nowa technologia przyciągnęła nowe standardy bylejakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2023 @modelaszjak każdy model, nie było nie ma i pewnie długo nie będzie modelu idealnego, a mówienie o byle jakości można tak samo użyć do firm które są na rynku xx lat i wydają model z błędami niemal wołającymi o pomste do nieba, więc skąd taki hejt na 3d? To cytując klasyka jak z śpiewaniem, każdy może... a że jeden model jeat lepszy a drugi gorszy nikt nie zmusza do kupna, wolny rynek ,ktoś chce kupi, komuś się nie podoba bo... coś tam, to nie i nie ma się co spinać, polecam samemu opracować ten jeden jedyny idealny i posmakować drugiej strony medalu... a klepanie w klawisze że jaki to kiepski model... jaki w tym sens? A z mojego doświadczenia jeśli uważasz że "zysk" z pliku stl za 4 pln jest takim biznesem że kapcie spadają no to nic tylko wydaj "swoje dzieło" idealne i możesz kasować do woli... i zobaczysz jaki to majątek z tego będzie... Klasyk, krytykować każdy potrafi, zrobić samemu już niezbyt wielu, podobny temat mamy w dziale lotniczym, nie twierdze że modele opracowane byle jak są super ale czasem na bezrybiu i rak ryba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 7 godzin temu, Greif napisał: jak każdy model, nie było nie ma i pewnie długo nie będzie modelu idealnego, a mówienie o byle jakości można tak samo użyć do firm które są na rynku xx lat i wydają model z błędami niemal wołającymi o pomste do nieba, więc skąd taki hejt na 3d? Wróć na poprzednią stronę i przeczytaj jeszcze raz to co napisałem o zabawnej sytuacji. 7 godzin temu, Greif napisał: To cytując klasyka jak z śpiewaniem, każdy może... a że jeden model jeat lepszy a drugi gorszy nikt nie zmusza do kupna, wolny rynek ,ktoś chce kupi, komuś się nie podoba bo... coś tam, to nie i nie ma się co spinać, polecam samemu opracować ten jeden jedyny idealny i posmakować drugiej strony medalu... a klepanie w klawisze że jaki to kiepski model... jaki w tym sens? Ciekawa koncepcja. Dotyczy tylko modeli, czy np. pralek i telewizorów też? Nie interesuje mnie jaki kto robi sobie modele i nigdy ich nie krytykuję. Kiedy natomiast ktoś chce za to pieniądze to jako potencjalny klient mam prawo i robię to kiedy uważam za słuszne. I wcale nie muszę umieć lepiej, tak jak nie muszę umieć zrobić telewizor żeby kupić działający. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Tym bardziej że to Reno ft 17, pojazd na pewno dobrze obcykany z każdej strony, w tym przypadku tu nie ma czego bronić. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2023 @modelaszskoro nie chcesz kupować to w czym masz problem? Skoro nie planujesz być odbiorcą... koń jaki jest każdy widzi, nie powinieneś kupować żadnego modelu bo obojętne czy z 3d czy z wtrysku każdy ma błędy a Ty ich nie akceptujesz... @Evildeadto że jest jaki jest każdy widzi, kto chce kupi wydrukuje i luz będzie prawdopodobnie tak samo wyglądać jak Ft17 z RPM... Nie wiem dlaczego ostatnio na forach wszystkich strasznie boli 3d i dorabianie ideoologi że ile to ktoś na tym zarabia bo mu sie nie chce bo to czy tamto, wiecej luzu, i lepiej skleić kilka elementów niż tworzyć kolejną g...burze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 5 minut temu, Greif napisał: Nie wiem dlaczego ostatnio na forach wszystkich strasznie boli 3d i dorabianie ideoologi że ile to ktoś na tym zarabia bo mu sie nie chce bo to czy tamto, wiecej luzu, i lepiej skleić kilka elementów niż tworzyć kolejną g...burze. To to fakt , często łatwiej kłapać dziobem , nic co zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelasz Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Greif napisał: skoro nie chcesz kupować to w czym masz problem? Skoro nie planujesz być odbiorcą... Z którego fragmentu moich wpisów wysnułeś taki wniosek? 2 godziny temu, Greif napisał: nie powinieneś kupować żadnego modelu bo obojętne czy z 3d czy z wtrysku każdy ma błędy a Ty ich nie akceptujesz... Mam wrażenie, że z moich wpisów zrozumiałeś tylko to, że projekty 3D są złe i na tym koniec. 2 godziny temu, Greif napisał: Nie wiem dlaczego ostatnio na forach wszystkich strasznie boli 3d Serio? Nie wiesz? A pomyślałeś, że może właśnie powód jest taki jak ja piszę. 2 godziny temu, Greif napisał: dorabianie ideoologi A ja mam wrażenie, że sam dorabiasz ideologię do złej roboty próbując udowodnić, że zła jest dobra bo jest, a inne też są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Tak patrząc po modelu to całkiem źle nie wygląda. Wiadomo że super dokładny nie jest. Ogółem relaksacyjny model i tyle Panowie bez spiny bo to hobby ma dawać funa modelarzowi a nie czepiać się i robić doktoraty bo wieża nie taka Więcej luzu Pozdrowienia Ja tam czekam na malunki Robert ognia !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wprzybylak Napisano 11 Kwietnia 2023 Share Napisano 11 Kwietnia 2023 6 minut temu, SnajperTBG napisał: Panowie bez spiny bo to hobby ma dawać funa modelarzowi a nie czepiać się i robić doktoraty bo wieża nie taka Więcej luzu Pozdrowienia Całkowicie popieram, moje pytania wynikały z ciekawości czy druk staje się alternatywą(przede wszystkim kosztową) dla modeli z wyższą ilością elementów/rozczłonkowaniem, np. Leo2 RFM? Czy też jak wcześniej wspomniałem może nie MC, ale np. stara Tamiya? Jeśli przez przypadek sprowokowałem awanturkę sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 11 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2023 @modelaszróżnica polega na tym że ja akceptuje to co jest i nie bije z tego tytułu piany na forum, model jaki jest taki jest, chcesz kupić? kup, nie chcesz bo model ma błędy zaprojektuj swój będziesz miał ideał- nie widzę sensu dalszej polemiki w czyimś warsztacie, chcesz załóż sobie wątek i wylewać żale jakie to modele dostępne w 3d są słabe proszę do odpowiedniego działu. Jak widać Kolega sobie nabył w ramach "szybkiego" projektu choćby dla poćwiczenia malowania, ma mniej części do złożenia a finalnie nie odbiega od modelu RPM. Tyle w temacie- dalsze dyskusje lądują w koszu. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2023 Szanowni koledzy modelarze, bardzo się cieszę, że mój mizerny model wywołał tak gorącą dyskusję. Najwięksi teolodzy do dziś dzień toczą boje o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Nie ma modeli doskonałych, jedyną znaną mi doskonałością jest kolor czarny. Zawsze jednak jest wyjście w postaci mariażu modelu wtryskowego, części fototrawionych oraz dodatków żywicznych i druku3D. Ta wydawałoby się niepozorna próba, sklejenia pierwszego nowożytnego czołgu wykonanego -nie z wyprasek, a domowego wydruku- wzbudziła ogromne emocje . Mamy materiał do zabawy nie ruszając się z domu nawet do paczkomatu. Każdy element nawet, jeżeli coś zepsujemy możemy ponownie wydrukować. Tak Renault wygląda po świętach, poszukam jeszcze jakiegoś łańcuszka na ogon. Muszę dorobić jeszcze z drutu ułamane uchwyty do otwierania klap przedziału kierowcy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Na gąskach perfidnie widać, że to druk 3D, może szlifnij jeszcze te schodki? Malowanie i łosz fajowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Tam jakaś kulka na przodzie pomiędzy gąskami , pod drzwiczkami , wygląda jak ślad od kleju ca , czy to złudzenie, co to w sumie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2023 2 godziny temu, bulik58 napisał: Masz dobre oko Evil robertmodelarz ten mikrus pozostanie zieloną żabą czy dostanie jeszcze malunki? Gdyby ci się ta wersja znudziła to zawsze masz Robert wyjście , spycha zrobić. Zostanie zielony, niestety nie mam żadnej kalkomanii z kierami czy pikami. Na razie nikt się nie odezwał. RPM dawał takie kalki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 5 godzin temu, bulik58 napisał: Masz dobre oko Evil robertmodelarz ten mikrus pozostanie zieloną żabą czy dostanie jeszcze malunki? Gdyby ci się ta wersja znudziła to zawsze masz Robert wyjście , spycha zrobić. @bulik58 racja , śnieg będzie spychał, nie będzie widać kulki , bałwana doda i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2023 2 godziny temu, bulik58 napisał: Robert daj mi szanse , jutro albo niedziele przegrzebie czeluście pudeł , wiem że pozostały mi jakieś francuskie oznaczenia to dam ci znać jakie są i zdecydujesz, ok? Bardzo dziękuję i czekamy!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 14 Kwietnia 2023 Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Chyba najlepiej samemu rysować, drukować i kleić. Finalnie człowiek żyje w świadomości że zrobił wszystko zgodnie ze sztuką. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Kwietnia 2023 Share Napisano 15 Kwietnia 2023 Bardzo ładny model! Zapytuje o zielony, bo akurat tak się złożyło, że wczoraj złożyłem FT-17 od First to Fight i po Twoim warsztacie zachciało mi się pomalować go na zielono 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2023 25 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Bardzo ładny model! Zapytuje o zielony, bo akurat tak się złożyło, że wczoraj złożyłem FT-17 od First to Fight i po Twoim warsztacie zachciało mi się pomalować go na zielono Kolory farb wybrałem francuskie z I wojny. Odcień bardzo twarzowy, pasuje bardziej do ławki niż do pojazdu pancernego. Pasuje każdy zielony za wyjątkiem 4BO. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi