pmroczko Napisano 25 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2023 Wesołych Świąt wszystkim! Mam mały update tutaj, strzelec po pierwszym malowaniu: Mam nadzieję, że się podoba - dziękuję za uwagę i pozdrawiam serdecznie Paweł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Grudnia 2023 Share Napisano 25 Grudnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Mam nadzieję, że się podoba - ...... Gdy zobaczyłem pierwszy raz tą figurkę to pierwsze co przyszło mi na myśl - on wygląda jak jakiś operator dżwigu a nie strzelec pokładowy . Wystarczyłoby pomalować kask na żółto , koszula robocza , buty robocze S3, brakują tylko stalkapy. Edytowane 25 Grudnia 2023 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 Paweł wygląda godnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 @bulik58, @Bartosz Ciesielski - bardzo dziękuję za komentarze! Ja rzeźbię dalej. Od weterana usłyszałem, że wszystkie Quady w Wietnamie miały za plecami strzelca płytę, a nie "krzyż", który jest pokazany w modelu AFV Clubu. W związku z tym dorobiłem płytę (biały detal na zdjęciu poniżej: Wziąłem się też za jeszcze jedną rzecz - "przyczepkę". AFV Club i tak zrobił spory krok do przodu dołączając żywiczną przyczepę do Quada, ale ona i tak wymagała by przeróbki, np. zdjęcia "dyszla", który zwykle odkręcano (nie było to trudne), żeby nie przeszkadzał. Dodatkowo "podnośniki" AFV Clubu też nie były za dobre, więc pomyślałem sobie, że zamiast przerabiać tę część, zrobię nową i to tak, żeby innym też się to mogło przydać. Więc narysowałem odpowiedni model 3D a Przemek mi to wydrukował (wielkie dzięki Przemek!). Wygląda to na razie tak: I z drugiej strony: Od teraz jakby ktoś chciał zrobić sobie Gun Trucka albo coś w tym stylu mogę mu pomóc - np. w zestawie "Nancy" AFV Clubu brakuje właśnie takiego detalu. Więcej szczegółów tutaj: https://www.shapeways.com/product/2XCT87TWN/1-35-trailer-base-for-the-m55-quad-50?optionId=335442207&li=shops To ja się biorę dalej do roboty, dziękuje za uwagę i pozdrawiam serdecznie Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) 57 minut temu, pmroczko napisał: To ja się biorę dalej do roboty, dziękuje za uwagę i pozdrawiam serdecznie Podziwiam Pawle twoje zmagania z AFV, modele tej firmy oprócz słabej jakości plastyku mają często problemy z wiernością detali. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 Kamo na hełmie to ERDL? Szacun... Jungle też nieźle wymalowane. Jeśli mnie zapytać, co bym poprawił w malowaniu figurki, to te czerwonawe "cosie" na dłoniach i obok lewego ucha. Dorób też taki podłużny pojemnik, chyba na zapasowe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @bulik58 - rzeczywiście stare modele AFV Club są pod względem szczegółów takie sobie... Te nowsze są za to bardzo dobre. Ten M548 to jeden z najstarszych. @Lipstein- bardzo dziękuję za miłe słowa. Ten wzór na hełmie nazywa się "Mitchell pattern": ERDL jest bardzo podobny do późniejszego "woodland": A ta skrzyneczka to według instrukcji "hydrometer case" - czyli skrzyneczka na areometr, czyli przyrząd do pomiaru gęstości elektrolitu w baterii. Przy okazji to mi się kojarzy jak kiedyś zwłaszcza ludzie mówili "areograf"... Chociaż z drugiej strony to też jest narzędzie, które może dać odpowiedź na pytanie, czy przygotowałeś farbę o odpowiedniej gęstości... Chociaż z trzeciej strony lepiej by pasowało pojęcie "lepkość" - ale to już dygresje... Wszystkiego dobrego w nowym roku życzę! Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi