Staryfajter1954 Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 (edytowane) Dawno nie zamieszczałem żadnej galerii. Pora nadrobić to. Dziś monogramowski Tomcat w skali 1:48 zbudowany z modelarskiego złomu. Model nie jest idealny ale ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę jednak wyzwaniem było uratować ten zabytek i wygląda na to, że mi się udało :). Edytowane 19 Maja 2023 przez Staryfajter1954 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 Stary, poczciwy Monogram. Brawo, super robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Maja 2023 Share Napisano 19 Maja 2023 Piękny kociak. Nie może się nie podobać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 Godzinę temu, barszczo napisał: Stary, poczciwy Monogram. Brawo, super robota . Tylko jakieś 8 miesięcy pracy nad tym zabytkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Maja 2023 Autor Share Napisano 19 Maja 2023 29 minut temu, Endrju napisał: Piękny kociak. Nie może się nie podobać. Tomcat ma w sobie to coś co przyciąga wzrok. Jest jak amerykański krążownik szos :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 8 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Tomcat ma w sobie to coś co przyciąga wzrok. Jest jak amerykański krążownik szos :). Zdecydowanie tak. Moim skromnym zdaniem to najpiękniejszy powojenny amerykański samolot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Ratowanie zabytków jest eko . Super podejście do tematu podoba się i kibicuję dalszym zmaganiom w ratowaniu starych modeli. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Podoba się. Ładnie zrobione "czyste" malowanie z LGG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Marcin, mi się też bardzo podoba. Gratki ! :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Udało Ci się. Wygląda jak Tomcat, dobrze wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Po tym Tomcacie zabieram się za kolejny projekt i jest nim McDD F-4J Phantom II z zestawu Italeri ex ESCI. Będzie z nim też troszkę roboty ale to i zestaw wykonany w nowocześniejszej technologii z liniami wklęsłymi. Możliwe, że w ramach treningu przenituję go tu i ówdzie :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Super, stare, dobre Esci. Ale teraz relację poproszę, choćby w dziale vintage . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 27 minut temu, barszczo napisał: Super, stare, dobre Esci. Ale teraz relację poproszę, choćby w dziale vintage . Planuję ten zestaw nieco zwaloryzować ale jeszcze nie podjąłem decyzji czy będzie to waloryzacja klasyczna czy jakieś połączenie starego zestawu z detalami innych a może nawet z użyciem elementów fototrawionych i żywicznych. Być może zrobię i na tym forum relację z budowy ale z pewnością będzie relacja na Facebooku. Jeżeli chcesz to mogę zamieścić kilka fotek z budowy tego Tomcata ale były one zamieszczone również na Facebooku i dość łatwo je znaleźć chociażby w grupie Stare pierniki retro & vintage models albo Modelarscy Masochiści. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Być może zrobię i na tym forum relację z budowy ale z pewnością będzie relacja na Facebooku. Jeżeli chcesz to mogę zamieścić kilka fotek z budowy tego Tomcata ale były one zamieszczone również na Facebooku i dość łatwo je znaleźć chociażby w grupie Stare pierniki retro & vintage models albo Modelarscy Masochiści. Odbieram ten wpis jakbyś łaskę robił, że zamieścisz relację albo zdjęcia z budowy. Jak dla mnie to możesz się całkowicie przenieść na "pejsbuka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 18 minut temu, _OldMan_ napisał: Odbieram ten wpis jakbyś łaskę robił, że zamieścisz relację albo zdjęcia z budowy. Jak dla mnie to możesz się całkowicie przenieść na "pejsbuka". Facebook jest szybszy i wygodniejszy do robienia relacji z budowy natomiast Modelwork jest dobry do pokazania gotowego już modelu. Facebook nie ma takich ograniczeń w zamieszczaniu zdjęć jak forum i dlatego wolę tam robić relację z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 13 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Facebook jest szybszy i wygodniejszy do robienia relacji z budowy natomiast Modelwork jest dobry do pokazania gotowego już modelu. Facebook nie ma takich ograniczeń w zamieszczaniu zdjęć jak forum i dlatego wolę tam robić relację z budowy. Ale to jest twój punkt widzenia. Ja pozostanę przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Planuję ten zestaw nieco zwaloryzować ale jeszcze nie podjąłem decyzji czy będzie to waloryzacja klasyczna czy jakieś połączenie starego zestawu z detalami innych a może nawet z użyciem elementów fototrawionych i żywicznych. Być może zrobię i na tym forum relację z budowy ale z pewnością będzie relacja na Facebooku. Jeżeli chcesz to mogę zamieścić kilka fotek z budowy tego Tomcata ale były one zamieszczone również na Facebooku i dość łatwo je znaleźć chociażby w grupie Stare pierniki retro & vintage models albo Modelarscy Masochiści. Nie wszyscy są facebookowi lub chcą tam robić poszukiwania, najprościej podlinkować strony z relacjami z dostępem bez rejestracji. Ja wychodzę z założenia, że chcąc dać się pokazać innym sam muszę o to zadbać nie tworząc żadnych ograniczeń. Jak wpiszę masochiści albo stare pierniki, to nie wiem czy mi się kontrola rodzicielska nie włączy ; ))) Edytowane 20 Maja 2023 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 W związku z zapytaniem o relację z budowy tego modelu zamieszczam kilka fotek z jego budowy. Model do mnie trafił ze złamana górną częścią kadłuba, którą postanowiłem naprawić i na zdjęciach widać proces naprawy. Było sklejanie, szpachlowanie, szlifowanie i polerowanie oraz odtworzenie linii podziałowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Poprzedni właściciel wyciął otwory na stopnie wejściowe ale ja uznałem, że to osłabia w pewien sposób starą konstrukcję modelu i otwory te z powrotem zakleili kawałkami plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Tablice przyrządów były połamane i planowałem je zastąpić elementami z zestawu Academy ale udało mi się pozyskać oryginalne więc zamontowałem te „prawienie”. Po pomalowaniu i i sklejeniu kokpitu całość prezentuje się jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Goleń podwozia przedniego była pocięta na kawałki. Dorobiłem jeden element i poskładałeś w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 Skrzydła również wymagały naprawy ponieważ miały odcięte sloty. Po ponownym ich przyklejeniu powstałe szpary zaszpachlowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Maja 2023 Autor Share Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) Dużym problemem podczas budowy tego modelu było połączenie przedniej części kadłuba. Po sklejeniu obu połówek kadłuba wystąpił paskudny szew, który wymagał usunięcia. Było z nim sporo pracy ale efekt był raczej zadawalający chociaż nie idealny. Edytowane 21 Maja 2023 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Maja 2023 Autor Share Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) Dość poważnym problemem okazał się montaż wlotów powietrza , które są dość kiepsko spasowane. Rozwiązaniem problemu okazało się odcięcie łącznika i wklejenie go wprost do kadłuba oraz podcięcie z tyły miejsca mocowania wlotu. Zecydowanie takie rozwiązanie pomogło spasować wloty powietrza i ułatwiło pracę. Mimo to w miejscach połączeń wlotów powietrza powstały spore szpary wymagające wypełnienia szpachlówką albo innym materiałem. Na wlotach powietrza widać przetasowanie na wklęsłe linie podziałowe blach. Ich układ został poprawiony w stosunku do tego co proponuje producent. Edytowane 21 Maja 2023 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Maja 2023 Autor Share Napisano 21 Maja 2023 Ostatnim problematycznym miejscem jest połączenie osłony kabiny z kadłubem. Na połączeniu krawędzi z tyłu osłony tworzy się paskudna szpara. Rozwiązaniem jest zamontowanie osłony w pozycji otwartej. Model został pomalowany farbami Bilmodel (powierzchnie dolne) i Mr.Hobby (powierzchnie boczne i górne). Farby były nakładane na czarny podkład Mr. Surfacer 1500. Nałożone kalkomanie to zestaw oryginalnych kalkomanii Monogram. Są one nieco pożółkłe i dość grube ale dały się dość łatwo nałożyć i nieźle reagują na płyn na kalkomanie firmy Wamod. Ostatnimi etapami budowy był montaż podwozia i uzbrojenia podwieszanego. To chyba tyle w kwestii budowy tego modelu. Efekt końcowy widoczny jest widoczny w galerii. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi