rod190 Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2023 9 minut temu, GrzeM napisał: Tu jest parę fotek co mogłyby pomóc. https://www.modelpaint.pl/2017/06/17/nowe-golebie-kamuflaze-su-22-i-mig-29-sil-powietrznych-rp/ Dziękuje, przydadzą się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Sierpnia 2023 Share Napisano 18 Sierpnia 2023 Ładnie pomalowałeś kadłub.Te nowe barwy kamuflażu są ładne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Kalkomanie położone. Co do samej jakości nie mam osobiście zastrzeżeń. Natomiast nie wiem czy to tylko w moim zestawie kalkomanii było tyle błędów merytorycznych jeżeli chodzi o rozmieszczenie napisów eksploatacyjnych, nawet zdjęcia które są w zestawie przeczą temu co jest w instrukcji gdzie i jak umieszczać, czy to błąd w sztuce. Ja niestety uwierzyłem że instrukcja jest ok i na początku popełniłem kilka błędów których nie dało się już poprawić bez zniszczenia kalkomanii. Wiem że firma ModelMaker borykała się ostatnio z problemami,, ale to według mnie nie tłumaczy takich błędów, szczególnie że dostęp do materiałów źródłowych i samego samolotu w przypadku MiG-29 jest dość duży. Jednocześnie życzę im jak najlepiej i żeby wyszli na prostą. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Sierpnia 2023 Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Całkiem dobrze siadły te kalki, wygląda to fajnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 22 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2023 Tak jak pisałem jakość tych kalkomanii jest dobra i przy użyciu Micro Set i Sol dobrze się układają na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Udało się poprawić, ale niewiele brakowało żeby przy zdejmowania maskowania kalkomania zaczęła odchodzić. Oczywiście przed nałożeniem maskowania kalkomanie były polakierowane, mimo to było blisko katastrofy. jest tak było tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Szachownice na spodzie nakleiłeś odwrotnie. Powinieneś je obrócić o 90° W dniu 22.08.2023 o 12:38, rod190 napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Teraz to już po …. Musiałbym na te nałożyć drugie. Nie byłem pewien i skorzystałem z instrukcji Techmodu wiem że to nie usprawiedliwia błędu. Powinienem był lepiej sprawdzić. 13 minut temu, Grzes napisał: Szachownice na spodzie nakleiłeś odwrotnie. Powinieneś je obrócić o 90° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 1 minutę temu, rod190 napisał: Teraz to już po …. Przestań. Te łatwo da się zdjąć (polecam np. taśmę dwustronną). A zdobycie nowych to nie problem. 2 minuty temu, rod190 napisał: Nie byłem pewien i skorzystałem z instrukcji Techmodu (...) Powinienem był lepiej sprawdzić. W sumie sam sobie odpowiedziałeś Nigdy nie wierzy się schematom dodawanym przez producentów modeli i kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 Godzinę temu, rod190 napisał: Szkoda że już pod lakierem, ale myślę że warto nacinać kalkę wzdłuż linii po nałożeniu i podlać krawędzie jakimś softerem - zawsze to lepiej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 23 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2023 37 minut temu, Grzes napisał: A zdobycie nowych to nie problem. Już kombinuję nowe kalkomanie. Jak już będą to będę usuwał tylko podpowiedzcie jak się za to zabrać jeżeli kalki są już pod lakierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 23 Sierpnia 2023 Share Napisano 23 Sierpnia 2023 31 minut temu, rod190 napisał: Już kombinuję nowe kalkomanie. Jak już będą to będę usuwał tylko podpowiedzcie jak się za to zabrać jeżeli kalki są już pod lakierem ? Jak pod lakierem to można nakleić na kalkę taśmę Tamiyi-zerwie kalke z lakierem, ale powinna zostawić farbę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 24 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2023 (edytowane) Udało się usunąć kalkomanie za pomocą taśmy maskującej Tamiyi jak sugerował kolega rudolf24 oraz płynu Micro Set. Nowe szachownice będę miał od kolegi już jadą Edytowane 24 Sierpnia 2023 przez rod190 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Szachownice poprawione. Czas podkreślić linie podziału, etc., ale delikatnie. Większość chce podkreślić Storm i Deep Grey ewentualnie Paneliner od AK, Natural Wash na fragment czarny, a Dark Brown na dysze. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Fajnie, że udało Ci się je poprawić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 10 godzin temu, rod190 napisał: Szachownice poprawione Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Storm Grey wnęki podwozia mam zamiar zrobić innym kolorem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 1 Września 2023 Autor Share Napisano 1 Września 2023 (edytowane) Prace z Wash-em zakończone. Wyszło tak. Teraz czas na delikatne „brudzenie”. Mam zamiar użyć do tego farb olejnych i suchy pędzel. Edytowane 1 Września 2023 przez rod190 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 9 Września 2023 Autor Share Napisano 9 Września 2023 Etap brudzenie zakończony. Wzorowałem się na tym zdjęciu a wyszło tak teraz pozostaje połączenie pozostałych elementów 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 11 Września 2023 Share Napisano 11 Września 2023 Zmalowany naprawdę fantastycznie Daj więcej zacieków na spodzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 19 Września 2023 Autor Share Napisano 19 Września 2023 Generalnie model jest skończony ale nie mam czasu ani weny żeby robić galerię. Poniżej kilka zdjęć zrobionych na szybko. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Września 2023 Share Napisano 21 Września 2023 Przednia owiewka jest taka ciemna czy zdjęcia przekłamują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Września 2023 Share Napisano 21 Września 2023 (edytowane) 29 minut temu, smialus napisał: Przednia owiewka Też mam drobne pytanie odnośnie owiewki (co prawda pomijam "przydymienie") - czy ja dobrze widzę, że masz na niej podział na trzy szyby? A może już ślepy jestem i dostrzegam to czego tam nie ma Już się doszukałem - to jakaś forma wzmocnienia od środka (lub w strukturze szkła) Edytowane 21 Września 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 21 Września 2023 Autor Share Napisano 21 Września 2023 6 godzin temu, smialus napisał: Przednia owiewka jest taka ciemna czy zdjęcia przekłamują? Trochę za ciemna wyszła tak jest jak człowiek chce przedobrzyć ( a jeszcze jedną warstwę nałożę) i tak wychodzi. 6 godzin temu, abtb napisał: Też mam drobne pytanie odnośnie owiewki (co prawda pomijam "przydymienie") - czy ja dobrze widzę, że masz na niej podział na trzy szyby? To już poprawione ale po zrobieniu zdjęć. Z oszkleniem kabiny mam inny problem. Po wewnętrznej strony pojawiły się smugi jak by od farby ale nie mam pojęcia skąd się wzięły i jak je ewentualnie usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 22 Września 2023 Share Napisano 22 Września 2023 15 godzin temu, rod190 napisał: Z oszkleniem kabiny mam inny problem. Po wewnętrznej strony pojawiły się smugi jak by od farby ale nie mam pojęcia skąd się wzięły i jak je ewentualnie usunąć. A malowałeś od wewnętrznej strony ? Jeśli nie i to bym spróbował odkleić i przetrzeć spirytusem, ewentualnie wypolerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi