Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 minut temu, HK1885 napisał:

Ty modele robisz, a ja rekonwalescencję.... :mrgreen:

Fajny jest. 

:cool:

Dzięki, w takim razie zdrówka życzę :)

• Like 1
Napisano

No fajny Spitek się szykuje, a jako, że też się przymierzam do tej samej maszyny to mam jedno pytanie, mam nadzieję, że  się nie obrazisz 😀

Padły pytania wcześniej o odcienie sky na kołpaku i pasie na kadłubie, a jaki kolor mają litery UZoZ ?

Napisano
Godzinę temu, arhtus napisał:

No fajny Spitek się szykuje, a jako, że też się przymierzam do tej samej maszyny to mam jedno pytanie, mam nadzieję, że  się nie obrazisz 😀

Padły pytania wcześniej o odcienie sky na kołpaku i pasie na kadłubie, a jaki kolor mają litery UZoZ ?

Takie są kalki, a w oryginale, to nie wiem jaki kolor był dokładnie. 

IMG_20230701_202552.thumb.jpg.25752c1d7891935fdcb39341977ac850.jpg

Napisano

Model złożony w całość. Oszklenie trzeba pomalować od wewnętrznej strony, więc go jeszcze nie przykleiłem. Czekam na dodatkowe  maski,  ponieważ w zestawie nie na masek do wewnętrznej strony.

IMG_20230701_201014.thumb.jpg.9427e58cdc1c057dd9ed2d8f81163f94.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Najprościej jest położyć maski takie jak są i pomalować kolorem wnętrza od zewnątrz jako pierwszy. Od wewnątrz będziesz widział właściwy odcień wink4.

Edytowane przez barszczo
Napisano
3 minuty temu, barszczo napisał:

Najprościej jest położyć maski takie jak są i pomalować kolorem wnętrza od zewnątrz jako pierwszy. Od wewnątrz będziesz widział właściwy odcień wink4.

Wiem że tak można zrobić, ale przy otwartej kabinie będzie jednak widać połysk ramek.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, kowal76 napisał:

Takie są kalki, a w oryginale, to nie wiem jaki kolor był dokładnie. 

IMG_20230701_202552.thumb.jpg.25752c1d7891935fdcb39341977ac850.jpg

Dzięki, czyli to ani typowy sky, ani ten "drugi sky" sugerowany przez Eduarda jako MrHobby H417 🤔

Edytowane przez arhtus
Napisano
4 godziny temu, kowal76 napisał:

Wiem że tak można zrobić, ale przy otwartej kabinie będzie jednak widać połysk ramek.

To raczej niewielkie zagrożenie. Szczególnie przy pomalowanych krawędziach. Tam zwyczajnie ciężko jest zajrzeć. Malowanie od wewnątrz z kolei podkreśla pancerną grubość oszklenia.  Ja się nie zdecydowałem nawet przy vacu. Czyli pick your poison, proszę pana. 😉

• Like 1
Napisano
5 godzin temu, greatgonzo napisał:

To raczej niewielkie zagrożenie. Szczególnie przy pomalowanych krawędziach. Tam zwyczajnie ciężko jest zajrzeć. Malowanie od wewnątrz z kolei podkreśla pancerną grubość oszklenia.  Ja się nie zdecydowałem nawet przy vacu. Czyli pick your poison, proszę pana. 😉

Dobrze, przekonaliście mnie  :)

Napisano
Godzinę temu, kowal76 napisał:

działka i antenę

Nie boisz się że ułamiesz? :D Odważnie :D Ja wszelką drobnicę zostawiam sobie na sam koniec bo już mi się milion razy zdarzało wszystko poutrącać, a jest też łatwiej manewrować i maskować bez tych wystających fafluńców.

Napisano
16 minut temu, jachud3 napisał:

Nie boisz się że ułamiesz? :D Odważnie :D Ja wszelką drobnicę zostawiam sobie na sam koniec bo już mi się milion razy zdarzało wszystko poutrącać, a jest też łatwiej manewrować i maskować bez tych wystających fafluńców.

Nie, nie boję :).  Ja lubię jak najwięcej rzeczy dokleić przed malowaniem.

• Like 1
Napisano

Czas na malowanie. Dziś model dwa razy upadł mi na podłogę i o dziwo nic się odłamało  ani nie pękło :). Wytrzymałe te spity są :)

IMG_20230703_182020.thumb.jpg.5a810328dc300dd04b7e53ba49fd69d4.jpg

• Haha 1
Napisano
15 minut temu, barszczo napisał:

Dobrze jest :D , jakieś grunta pójdą jeszcze pierwsze?

Tak, czarny wszędzie, a potem srebrny na górę.

Napisano
1 godzinę temu, kowal76 napisał:

Dziś model dwa razy upadł mi na podłogę i o dziwo nic się odłamało  ani nie pękło :)

Wyjdzie przy podkładzie, ale oby był cały! 🙏 Przy moim szczęściu już bym dawno miał po owiewce, działkach i całej reszcie :mrgreen:

Napisano

Spód pomalowany. Dodam, że na żywo wygląda lepiej niż na zdjęciu :). Chyba kończy mi się mój aerograf za 50 zł . Kilka modeli i trzeba kupić nowy :).

IMG_20230709_100002.thumb.jpg.e7d37b615f0ee771aa2dd180ad087ee1.jpg

• Like 4
Napisano

Bardzo ładnie to wygląda :super:. W kwestii aerografu też długo, za długo, wałczyłem tanim sprzętem. Aż przyszedł moment i poszedłem w H&S. Ultra którą kupiłem równo osiem lat temu służy mi do dzisiaj. Wymieniłem tylko dyszę, osłonę i iglicę na rozmiar 0,4 i używam jej do podkładów. Druga taka sama z dyszą 0,2 jest do użytku na co dzień.  Trzeci Evo przeznaczony jest do precyzyjniejszych zabaw. Na pewno są lepsze aerografy. Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, że w aerografach H&S dysza nie jest wkręcana i nie ma ryzyka jej uszkodzenia przy nieprecyzyjnym składaniu.

• Thanks 1
Napisano
11 minut temu, barszczo napisał:

Bardzo ładnie to wygląda :super:. W kwestii aerografu też długo, za długo, wałczyłem tanim sprzętem. Aż przyszedł moment i poszedłem w H&S. Ultra którą kupiłem równo osiem lat temu służy mi do dzisiaj. Wymieniłem tylko dyszę, osłonę i iglicę na rozmiar 0,4 i używam jej do podkładów. Druga taka sama z dyszą 0,2 jest do użytku na co dzień.  Trzeci Evo przeznaczony jest do precyzyjniejszych zabaw. Na pewno są lepsze aerografy. Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, że w aerografach H&S dysza nie jest wkręcana i nie ma ryzyka jej uszkodzenia przy nieprecyzyjnym składaniu.

Może kiedyś się zdecyduje na coś z wyższej półki, ale na razie  wystarczy mi  tani  chińczyk.