Kolekcjoner WP Napisano 22 Czerwca 2023 Share Napisano 22 Czerwca 2023 Witam w kolejnym warsztacie w tym podforum. Zbuduję Poteza 540M4 z Polskiej Szkoły Pilotażu w Rennes. Na maszynie tego typu latał m.in. pułkownik Jan Biały (Bytom 2024?) Model będzie zbudowany raczej prosto z pudła, ale może dodam coś od siebie. Będzie pomalowany Hataką, a wnętrze może Vallejo albo Pactrą. Będzie idealny do kompletu do sklejonego w zeszłym roku Amiota 143. Taki kolos będzie idealną rozgrzewką przed Dakotą, którą planuję zacząć we wrześniu. Regulaminowy inbox. Duży będzie. Ciekawe, czy znajdę na niego miejsce w gablocie. Taki będzie. informacja ze strony http://obcesamoloty.lotnictwo.net/ Pierwsze cięcia jeszcze w tym tygodniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2023 Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem była zaawansowana konwersja pudełka na otwieranie od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2023 Będzie to duży model, ale mniejszy niż Amiot 143. Niestety okazało się, że kadłub jest zwichrowany... może ciepła woda pomoże... Zwichrowany kadłub... Na oko 25x20 cm. Jest minimalnie mniejszy od Amiota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2023 Sklejanie rozpocząłem od zaszpachlowania śladów po wypychaczach, oraz zmontowałem zaawansowaną kabinę załogi. Taki będzie kolor wnętrza, czyli Hataka A013 Mid Stone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2023 Kadłub przeszlifowany i gotowy do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 No to driverzy mieli sporo luzu w szoferce Działaj dalej, zapowiada się całkiem znośnie. Pamietam w latach osiemdziesiątych widziałem go w SH w Ciechanowie ale wtedy zwyciężyła jednak Suczka22 z Pantery(z pierwszych wtrysków). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 4 godziny temu, jmx62 napisał: No to driverzy mieli sporo luzu w szoferce Działaj dalej, zapowiada się całkiem znośnie. Pamietam w latach osiemdziesiątych widziałem go w SH w Ciechanowie ale wtedy zwyciężyła jednak Suczka22 z Pantery(z pierwszych wtrysków). Jeśli z Pantery to nie lata 80. Pantera to 95r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Czerwca 2023 Share Napisano 26 Czerwca 2023 Dzięki kopernik Nie zwróciłem uwagi, niestety znowu do władzy doszły grube paluchi i skleroza Oczywiście miałem napisać o latach dziewięćdziesiątych z tym że to chyba było bardziej 92-3r. Ale nie zaśmiecajmy Kolekcjonerowi WP wątku. Tu się dyskutuje o Potezie540. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 Hej, pokrzywiony kadłub to nic....Najgorsze są szyby, sam nie wiem co z nimi zrobić, może jakiś poradnik znasz jak szyby wypolerować ręcznie po szliwowaniu. Będe obserwował projekt, któy u mnie leży od dawna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 4 minuty temu, jerzype napisał: sam nie wiem co z nimi zrobić, zeszlifowac kadlub od srodka do grubosco 0,3-05mm i podkleic folia 0,13 ( z Evergreena ) tak zrobilem w F13 z Revella albo wyciac sciany ( oczywiscie szerzej niz planowane okna ) wkleic przezroczysty plastik, tej samej grubosci, co sciany , albo i cienszy. Polaczenie zaszpachlowac i wyszlifowac A potem tylko maski i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 W dniu 27.06.2023 o 01:15, jmx62 napisał: Oczywiście miałem napisać o latach dziewięćdziesiątych z tym że to chyba było bardziej 92-3r. Ale nie zaśmiecajmy Kolekcjonerowi WP wątku. Tu się dyskutuje o Potezie540. Trochę jeszcze zaśmiecę. Myślę, że Kolekcjoner się nie obrazi Su-22 był nowością roku 1994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Czerwca 2023 Share Napisano 28 Czerwca 2023 Nie napisałem dokładnie ale moja Suczka była w wersji dwumiejscowej Su-22UM-3K Fitter G więc może była wcześniej. Obiecuję więcej nie wtryniać się jakimiś "suczkami" w wątek o potezie540. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2023 W dniu 28.06.2023 o 11:34, BRAVO112 napisał: zeszlifowac kadlub od srodka do grubosco 0,3-05mm i podkleic folia 0,13 ( z Evergreena ) tak zrobilem w F13 z Revella albo wyciac sciany ( oczywiscie szerzej niz planowane okna ) wkleic przezroczysty plastik, tej samej grubosci, co sciany , albo i cienszy. Polaczenie zaszpachlowac i wyszlifowac A potem tylko maski i gotowe Za dużo roboty Spróbuję użyć zestawowych. Jak nie będą chciały współpracować, to spróbuję zrobić szybki z plastiku z opakowań. Zobaczymy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 30 Czerwca 2023 Share Napisano 30 Czerwca 2023 W dniu 28.06.2023 o 11:26, jerzype napisał: jak szyby wypolerować ręcznie po szliwowaniu Na przykład pomalować https://www.youtube.com/watch?v=21neZVhKm_s , na przykład szlif na mokro do gradacji 1000-1500, potem polerka pastami polerskimi ulubionego producenta (mleczka do polerowania), jak bardzo nie chcesz szukać to masz kity do polerowania lamp samochodowych... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 4 Lipca 2023 Share Napisano 4 Lipca 2023 Do renowacji szyb polecam preparat Gauzy Agent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Dwa miesiące później... w końcu znalazłem czas i motywację do sklejania. Kadłub gotowy do montażu w całość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Po nierównej walce udało mi się skleić kadłub, ale są straty. Niestety trochę kleju podciekło pod palce i zapaskudziło oszklenie... Ale samolot jest tak duży, że nie będzie się to tak rzucało w oczy. Wygięcie wyprasek kadłuba udało się przezwyciężyć i kadłub jest równy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Dwupłat hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2023 Jest ciut krótszy od Amiota 143. Ale i tak za długi, żeby wlazł do gabloty Billy z Ikei, bo już mam mało miejsca. Czas kupić drugą gablotę... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia 2023 Share Napisano 30 Sierpnia 2023 Zaczyna wyglądać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2023 21 minut temu, barszczo napisał: Zaczyna wyglądać . Ma w sobie coś z wyglądu tramwaju i naszego Żubra Szpachla, szpachla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Września 2023 Autor Share Napisano 2 Września 2023 Dokładka szpachli. Przy szlifowaniu odpadła mi przednia część kabiny, ale to nie problem. Po takim rzeźbieniu kolejny model, który wezmę na warsztat będzie jakimś nowoczesnym samosklejalnym zestawem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 2 Września 2023 Autor Share Napisano 2 Września 2023 I spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Września 2023 Share Napisano 2 Września 2023 (edytowane) Kolego KolwkcjonerWP, mam takie pytanko czy zasięgałeś może gdzieś opinii czy inne istniejące na rynku modele tego Poteza nie są lepsze=bardziej samosklejalne? Ja wiem o $mer=Heller=MisterCraft? Może są jakieś inne i lepsze? Jak tak to po co się męczyć i marnować wiadra szpachlówki, hektary papieru ściennego a przede wszystkim czasu i nerwów? I jeszcze pytanko dodatkowe bo widzę że kleiłeś A-143. Jak wypada porównanie z Po-540? To chyba Heller? Edytowane 2 Września 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi