C3PO Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Witam. Jestem Paweł i jestem nowy na forum. Do tej pory podglądałem tylko co tu się wyprawia, aż wreszcie zdecydowałem się sam coś pokazać. Na forumowy debiut, wybrałem sobie model czołgu, który w oryginale powstał za naszą wschodnią granicą, jednakże, żeby nie było zbyt niepolitycznie, zdecydowałem się przedstawić jego modyfikację, której dokonali nasi południowi bracia, Czesi. Mowa tu o czołgu T-72M4CZ (kilka fotek poniżej). Dawno, dawno temu, w odległych odmętach naszego forum, powstał już model tej maszyny, był on jednak stworzony w oparciu o model Tamiyi T-72M1. Od tamtej pory, nie widać już było miniatury tego najbardziej urodziwego ze wszystkich, przedstawiciela rodziny T-72 na tym forum. Na szczęście dziś, nie trzeba już kombinować i przerabiać Tamiyi, wystarczy kupić model Trumpetera . Ja takowego zakupu dokonałem i już wieczorem, gdy dzieci pójdą spać, zabieram się za budowę. Jak pisałem wyżej, kilka zdjęć prawdziwego wozu na zachętę. Zapraszam do oglądania i komentowania. Edytowane 13 Lipca 2023 przez C3PO 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Zajmuję pierwszy rząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 Teraz, p2288 napisał: Zajmuję pierwszy rząd. Zapraszam serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 O tak, obserwuję z zaciekawieniem. Zwłaszcza, że sam planuje w przyszłości zająć się takowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Zdecydowanie jedna z najładniej wyglądających wersji T-72 także budowa będzie bardzo ciekawa. Powodzenia i czekam na pierwsze efekty. Miło też widzieć kolejnego pancerniaka na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 Już czuję zapach kleju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Już czuję zapach kleju.... ...o poranku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 14 Lipca 2023 Autor Share Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) Czołem. Czas na pierwszą aktualizacje zdjeciową. Budowę rozpocząłem oczywiście od wanny. Jest już prawie sklejona, lecz w międzyczasie, zdecydowałem się także, na pierwszą waloryzację, własnym sumptem. Waloryzację wanny oczywiście. Uznałem, że jest ona konieczna, gdyż zamierzam zbudować swoją makietę, bez fartuchów przeciwkumulacyjnych. Cóż to z waloryzacja, zapytacie? Otóż, po modyfikacji, masa własna czołgu wyraźnie zwiększyła się, co wymusiło na konstruktorach, zastosowanie dodatkowego zestawu amortyzatorów i ja takież właśnie amortyzatory staram się odtworzyć, co będzie widać na zdjęciach poniżej. To początki, więc proszę o wyrozumiałość. W linku wklejonym pod zdjęciami, znajdziecie podpowiedź, jak to ma wyglądać. W tym samym linku, znajduje się też sposób zwaloryzowania pokrywy silnika, gdyż ten element Trumpetera skopał. Na chwilę obecną, sytuacja wygląda tak... Zapowiadany link: http://scaleartbynikolas.blogspot.com/2016/03/t-72m4-cz.html?m=1 Edytowane 14 Lipca 2023 przez C3PO 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 14 Lipca 2023 Share Napisano 14 Lipca 2023 Właśnie miałem pytać co te dzieci robią, że idą spać od 2 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 17 Lipca 2023 Autor Share Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) Witam. Wiem, że postępy z prac nikłe, ale dwójka dzieci na wakacjach u taty, skutecznie odwodzi go od modelarstwa. Nie mniej jednak, robię co mogę. Pierwszy zestaw amortyzatorów prawie gotowy, zostało tylko małe szpachlowanie i śruby. Potem druga strona i dokończenie wanny. Edytowane 17 Lipca 2023 przez C3PO 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2288 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Dobrze wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Działaj, nie spiesz się. To nie sprint na 100m. Lepiej zrobić dokładniej i dłużej (by później nie poprawiać). Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 24 Lipca 2023 Autor Share Napisano 24 Lipca 2023 Witam. Znów jakie maleńki postęp. Pierwszy zestaw amortyzatorów prawie gotowy i przyklejony, teraz zostało dorobić spawy. Jako, że troszkę mnie te amorki zaczęły nudzić, pooklejałem trochę wieżę różnymi różnościami. Jutro dokończę amortyzatory na drugiej stronie i będzie można działać dalej. Tak to teraz wygląda... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Dziś będziemy składać gąsienice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Gąski ruchome Trex są oczywiście fajniejsze, ale zestawowym, też nic nie dolega. Połowa i tak nie będzie widoczna.. Koszt/efekt chyba do przemyślenia- Ich cena to ponad połowa modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Koszt/efekt chyba do przemyślenia- Ich cena to ponad połowa modelu. No ale do sklepu przecież już ich nie zwrócę. . Poza tym, oszczędzanie nigdy nie było moja mocną stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Jak sie bawić, to sie bawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: ...Połowa i tak nie będzie widoczna... U mnie będzie widoczna, gdyż wspominałem wcześniej, że robię model bez fartuchów przeciwkumulacyjnych. Ogólnie, wzoruję się na tym pojeździe... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Choć jeszcze nie całą, bo ja naprawdę mam niewiele czasu na zabawę, to jednak gąsienica wygląda fajnie, a przede wszystkim super się składa. Wyjmujemy dwa ogniwka z pudełka, łączymy dwoma pinami i gotowe. Zero wycinania, zero czyszczenia. Sama przyjemność. Gdybym miał kupić te gąski jeszcze raz, zrobił bym to bez namysłu.. Aż żal, że do T-72B3M takich nie robią Bo właśnie takim zajmę się po Szwejku Edytowane 26 Lipca 2023 przez C3PO 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 29 Lipca 2023 Share Napisano 29 Lipca 2023 W gąsienicach też rzeczywiście najbardziej nie lubię wycinania i czyszczenia każdego ogniwa, poza tym takie klejone na stałe zawsze mi gdzieś na bok uciekną i nienaturalnie leżą, a ruchome rozwiązują ten problem. Zestawowe też minimalnie gorsze w wyglądzie bo nie mają odlanego sworznia. Przy zdjętych fartuchach to jak dla mnie bardzo dobra inwestycja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 30 Lipca 2023 Autor Share Napisano 30 Lipca 2023 I nie trzeba ich rozwiercać, tak jak Friuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Lipca 2023 Share Napisano 30 Lipca 2023 1 godzinę temu, C3PO napisał: I nie trzeba ich rozwiercać, tak jak Friuli Eeee, to co to za modelarstwo bez potu, łez i inwektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 30 Lipca 2023 Autor Share Napisano 30 Lipca 2023 35 minut temu, Rafał B napisał: Eeee, to co to za modelarstwo bez potu, łez i inwektyw Ralaksujace. Chyba o to w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Lipca 2023 Share Napisano 30 Lipca 2023 23 minuty temu, C3PO napisał: Ralaksujace. Chyba o to w tym chodzi? Podobno że tak W dniu 24.07.2023 o 22:46, C3PO napisał: Jutro dokończę amortyzatory na drugiej stronie i będzie można działać dalej. Pokazałbyś lepiej jakieś zbliżenie, jak te amortyzatory w całości wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C3PO Napisano 30 Lipca 2023 Autor Share Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Rafał B napisał: Podobno że tak Pokazałbyś lepiej jakieś zbliżenie, jak te amortyzatory w całości wyszły Tak wyszły. Za bardzo się nad tym nie rozczulałem, bo prawdopodobnie to zniknie pod ewentualnym brudzeniem... Czekam teraz na Tamiya Epoxy Putty, żeby dorobić spawy. Edytowane 30 Lipca 2023 przez C3PO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi