Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kultywujac Nasz narodowy sport, czyli " z motyką na ksiezyc" rzucilem na blat biurka to cos ponizej

Unosząc się ambicją ( czytaj- kasa , bom oszczedny ) nie bedzie zadnych 3 party dokladek. Oprocz kalek😀20230818_091006.thumb.jpg.66f3237e19bf25411094911487d784b8.jpg.51b963e20dc16da0a9a7354ba4b71128.jpg

20230818_090949.thumb.jpg.4eb17b87b14219e8aae6ef56d4dd2d8e.jpg.c756cf7789ce77fe10068156702873e4.jpg

Edytowane przez boberm1
  • Like 10
Napisano
7 godzin temu, boberm1 napisał:

Kultywujac Nasz narodowy sport, czyli " z motyką na ksiezyc"

Projekt ciekawy, sam mam słabość do SMER'u ze względów sentymentalnych.

Btw,  wiesz, że  prawidłowo to brzmi "porwać się z motyką na słońce". Chyba, że miało to jakieś ukryte znaczenie.

Napisano
2 godziny temu, Badis napisał:

"słońce ..... ksiezyc....... i jedno i drugie zdecydowanie daleko :-))

Napisano
57 minut temu, boberm1 napisał:

@Grzes - bo ja korzeniami z kartoffellandu :-))

To się rozumie :super:

Bardzo fajne malowanie podpułkownika Cwojdzińskiego.

Napisano (edytowane)
14 minut temu, Grzes napisał:

To się rozumie :super:

Bardzo fajne malowanie podpułkownika Cwojdzińskiego.

Jo 🙂

Azaliż Szanowny wybiera sie może nach Posen we wrzesniu na VIII Model Show??

Edytowane przez boberm1
Napisano
Teraz, barszczo napisał:

Trzymiem, nie puszczem :D. Zabawy będziesz miał z tym Smerem po kokardę. 

O tak!!! Juz sie cieszę niebywale , wręcz pasjami lubie takie rzezbienie w "mydle". Ale co tam .... czasu ostatnio mam dużo 🙂

• Like 1
Napisano (edytowane)

Drobny błąd jest w opisie kalkomanii, bo malowanie jest z 1999r.

W 1997 było malowanie bez znaczka NATO.

image.thumb.png.9478422b15e3764054fdfed1444dba5d.png

Edytowane przez Grzes
  • Thanks 1
Napisano

Mi tam się dobrze sklejało ten model. Z niczym problemu nie było.... I idzie z tego zestawu zrobić przyzwoity model.  Będę zaglądał.

• Like 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, smialus napisał:

Mi tam się dobrze sklejało ten model. Z niczym problemu nie było.... I idzie z tego zestawu zrobić przyzwoity model.  Będę zaglądał.

Bo to jest przyzwoity model.  W relacji cena -jakość  trudny do przecenienia.

BTW: relatywnie łatwiej byłoby kupić np: Kinetica plus worek 3 party dodatków , ale ...... tak ciut nudno byłoby :-)) I kurna drogo!!!!

A w kwestii lepienia; jestem w trakcie "potyczki" ze zbiornikami 800 l  i KKR-em. I tu pytanie dla znawców tematu 

-zbiorniki były "kamuflażowane" czy nmf

-KKR w jakim kolorze był? Szarym?

Edytowane przez boberm1
Napisano

Krakers chyba pod tym samolotem nie był przenoszony. Nie wszystkie samoloty przenoszą KKR. Baniaki to różnie bywało w tamtych czasach. Jak jeden zrobisz aluminiowy, drugi w kamo krzywdy nie będzie. Fajnie bo skrzydła w tym modelu są ruchome. Możesz je lekko pocienic przed sklejeniem. Bo są trochę za pękate. Ja tam nie narzekałem podczas klejenia. Mam w skladziku chyba ze 3 sztuki jeszcze.

• Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, smialus napisał:

Krakers chyba pod tym samolotem nie był przenoszony. Nie wszystkie samoloty przenoszą KKR. Baniaki to różnie bywało w tamtych czasach. Jak jeden zrobisz aluminiowy, drugi w kamo krzywdy nie będzie. Fajnie bo skrzydła w tym modelu są ruchome. Możesz je lekko pocienic przed sklejeniem. Bo są trochę za pękate. Ja tam nie narzekałem podczas klejenia. Mam w skladziku chyba ze 3 sztuki jeszcze.

Gdzies tam wyczytałem, że w PL całe 5 sztuk maszyn przystosowano do przenoszenia KKR ( niestety nie podano , lub nie zapamietałem 🙂 - numerów maszyn ) . Gdyby nie to ,że pod Su 7 i LiMka podpiałem  UB- ki to pewnikiem zawiesiłbym je pod Suczką  , a tak - w ramach dywersyfikacji uzbrojenia - podepnę KKR a i dwa zbiorniki 800 litrowe.. 

Napisano
Godzinę temu, mig napisał:

Możesz podczepić cztery zbiorniki 800l i 2bomby FAB-100.

Nie chodzi o to aby podczepić na maxa na wszystkich pylonach , ale aby wybrac rozwiązanie interesujące i nieszablonowe :-))

BTW: w zestawie jest jeszcze takie ustrojstwo . Z czym toto mozna "ożenić"?

image.png.802ea43240d225e2c0399917e2528d6e.png

Napisano

SPS sobie odpuść. Może pod centralne belki daj zbiorniki i na zewnątrz dwa, R-60 i temat rozwiązany. Ten twój to tak na 80% nie był przystosowany pod krakersa, nie pamiętam dokładnie które są przystosowane. Ale pozostały bodajże 3 sztuki.

• Thanks 1
Napisano
7 godzin temu, boberm1 napisał:

Gdzies tam wyczytałem, że w PL całe 5 sztuk maszyn przystosowano do przenoszenia KKR

Specjalny nr Aeroplanu podawał, że 10 egzemplarzy: 3407, 3508, 3509, 3710, 3811 (wymienione w  Aeroplanie), 3817, 8715, 7411, 8205, 8310 (rozpoznane ze zdjęć).

3305 na Zlocie '99 baniaki miał kamuflowane

3305.jpg.20f76a095b9355b8f39c00d896a97021.jpg

Foto z okładki SP 5/99

W dniu 19.08.2023 o 22:05, Grzes napisał:

Drobny błąd jest w opisie kalkomanii, bo malowanie jest z 1999r.

W 1997 było malowanie bez znaczka NATO.

I na innym samolocie - 3908.

• Thanks 1
Napisano
19 godzin temu, boberm1 napisał:

KKR w jakim kolorze był?

Wtedy były w kamo

14 godzin temu, boberm1 napisał:

Gdzies tam wyczytałem, że w PL całe 5 sztuk maszyn przystosowano do przenoszenia KKR ( niestety nie podano , lub nie zapamietałem 🙂 - numerów maszyn )

Gdzieś mam je spisane. Poszukam.

• Like 1
Napisano

Zrób w konfiguracji na poligon, 2x baniak plus jakieś FAB a reszta belek pusta 😊 tak najładniej wygląda. Możesz jeden baniak dać w kamuflażu, a drugi może być aluminiowy dla urozmaicenia.

• Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, smialus napisał:

Zrób w konfiguracji na poligon, 2x baniak plus jakieś FAB a reszta belek pusta 😊 tak najładniej wygląda. Możesz jeden baniak dać w kamuflażu, a drugi może być aluminiowy dla urozmaicenia.

OK. Baniaki 800 l - mam. Obydwa będą metalowe 🙂 Baniaki pewnie pod kadłub ?

Bombki FAB 100 mogą być?  Kolorystyka tychże bombek - szarośc czy raczej oliwka? Zawieszenia wewnetrzne czy zewnetrzne??

Napisano (edytowane)
48 minut temu, mig napisał:

Bombki szare.

SPS-141 były używane na Su-22M4.

Dzieki .

Czyli - w kwestii SPS - pod jedno skrzydło SPS , a pod drugie w ramach przeciwwagi  UB 32 lub jakas rakieta?

BTW; przepraszam że tak drążę temat , ale w tych obszarach moja wiedza to "tabula rasa":-))

Edytowane przez boberm1