Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam , czas na następny dłuższy warsztat, tym razem będzie to  to transporter półgąsienicowy Sd.Kfz. 250/3 Greif, jeden z pojazdów dowódczych Rommla, wersja alt z anteną, model dragon 1/35 plus dodatki, także będzie co pomału robić :) na początek trochę wnętrza, fotele nie przyklejone.

IMG_20230819_185050.jpg

IMG_20230819_185238.jpg

50934254768_b9d740e950_b.jpg

1.jpg

2.jpg

IMG_20230902_125318.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 8
Napisano (edytowane)

Drogo!!!! Widzę, że inflacja omija modelwork. Rommel  z przyjemnością będzie jeździł takim transporterem.  Czeka Cię mnóstwo pracy. Obserwuję i czekamy na dalsze posty. 

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1
  • Haha 1
Napisano
13 minut temu, robertmodelarz napisał:

Drogo!!!! Widzę, że inflacja omija modelwork. Roomel z przyjemnością będzie jeździł takim transporterem.  Czeka Cię mnóstwo pracy. Obserwuję i czekamy na dalsze posty. 

No nie jest jeszcze tak źle w tym kraju 😁, no i na hobby się inaczej kasę liczy, a roboty ogrom fakt, ale  powoli się porobi, może za rok się skończy :) .

Napisano

Imponująca ilość blaszek. Że ci się chce aż tyle w to inwestować. Zwłaszcza w Dragona, który akurat ma przyzwoite detale. 

Będzie to ciekawy warsztat, więc na pewno będę obserwował. 

• Like 1
Napisano
5 minut temu, SFModel napisał:

Imponująca ilość blaszek. Że ci się chce aż tyle w to inwestować. Zwłaszcza w Dragona, który akurat ma przyzwoite detale. 

Będzie to ciekawy warsztat, więc na pewno będę obserwował. 

Dragon jest spoko wiadomo, na pewno jest tu dobry detal prosto z pudła, no i ta wersja ma juz poprawione kalki, po prostu z blaszkami bardziej się zagłębiam w temat, więcej trzeba myśleć i analizować, ciekawiej mi się robi taki model, można go przeciągnąć na dłuższy czas,  co i nie znaczy że to mus, można i czerpać fazę prosto z pudła, kwestia jak kto lubi :) , nie ma przymusu.

Napisano
2 minuty temu, Evildead napisał:

nie ma przymusu

No wiadomo. Podziwiam chęci i samozaparcie. 👍

Napisano
Godzinę temu, robertmodelarz napisał:

Drogo!!!! Widzę, że inflacja omija modelwork.

Plastik i blaszki to bardzo dobra inwestycja! Podobno długo się to rozkłada 😉 a pieniądze wręcz wyparowują 😞 Warto też iść w nieruchomości i robić dioramy miejskie 😜

• Haha 1
Napisano (edytowane)

Jak powiedział "Sepp" Dietrich: "Potrafił tylko stać na czołgu i krzyczeć: Jestem królem Afryki!" W 1941 r. Rommel innym pojazdem  (tzw. Mamutem)  robiąc zwiad wjechał w Egipcie między pozycje brytyjskie. Angole się nie połapały i spokojnie zawrócił, bo Mamut to był zdobyczny brytyjski wóz sztabowy tylko z oznakowaniem niemieckim.

Bardzo ciekawy temat! Niedawno właśnie grzebałem w Internecie na temat zestawów Dragona i Tamiyi przedstawiających Greifa. Oczywiście Tamka to inna epoka, bo chyba lata 70-te jeszcze.

Edytowane przez Mr_X
  • Like 1
  • Super Moderator
Napisano

Oglądam, kiedyś zacząłem... i jak to u mnie w tamtym czasie było zaległ w pudełku na "kiedyś do niego wrócę" może jak się dokopię to pstryknę foto, jeśli dobrze pamiętam góre pancerza miałem gotową , mała sugestia -szkoda obecnie się męczyć z radiostacjami i tymi duperelami do nich sa gotowe 3d mega jakość mają nawet wtyczki z pinami :D
20230117_133716.thumb.jpg.d6a842f1b464ffce4d5943f4dab582af.jpg20230117_133549.thumb.jpg.63fc19d82724f5839046747cb997d3c7.jpg20230117_133541.thumb.jpg.f33b46ce4b7edb80ab0d46f8a075a3a6.jpg20230117_115314.thumb.jpg.36602651f40ff07baca13cd899456e99.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Mr_X napisał:

Jak powiedział "Sepp" Dietrich: "Potrafił tylko stać na czołgu i krzyczeć: Jestem królem Afryki!" W 1941 r. Rommel innym pojazdem  (tzw. Mamutem)  robiąc zwiad wjechał w Egipcie między pozycje brytyjskie. Angole się nie połapały i spokojnie zawrócił, bo Mamut to był zdobyczny brytyjski wóz sztabowy tylko z oznakowaniem niemieckim.

Bardzo ciekawy temat! Niedawno właśnie grzebałem w Internecie na temat zestawów Dragona i Tamiyi przedstawiających Greifa. Oczywiście Tamka to inna epoka, bo chyba lata 70-te jeszcze.

No ciekawie tam się działo, zabawna historyjka :), no tamka jak zwykle uproszczona, także dragon na pewno lepszy i nowszy

13 godzin temu, Greif napisał:

Oglądam, kiedyś zacząłem... i jak to u mnie w tamtym czasie było zaległ w pudełku na "kiedyś do niego wrócę" może jak się dokopię to pstryknę foto, jeśli dobrze pamiętam góre pancerza miałem gotową , mała sugestia -szkoda obecnie się męczyć z radiostacjami i tymi duperelami do nich sa gotowe 3d mega jakość mają nawet wtyczki z pinami :D
20230117_133716.thumb.jpg.d6a842f1b464ffce4d5943f4dab582af.jpg20230117_133549.thumb.jpg.63fc19d82724f5839046747cb997d3c7.jpg20230117_133541.thumb.jpg.f33b46ce4b7edb80ab0d46f8a075a3a6.jpg20230117_115314.thumb.jpg.36602651f40ff07baca13cd899456e99.jpg

Pomyślę jeszcze o tych radiostacjach, jeszcze jest trochę czasu do tych etapów :), ładne te 3d 

Edytowane przez Evildead
  • 2 weeks later...
Napisano

Dalsze postępy, porobiłem kilka elementów ze wnętrza pojazdu, idąc od góry , zapasowy Mg 34, wkładki ze szkłami  pancernymi, magazynki do mg34, zasobnik na maskę przeciwgazową, gaśnica, pistolet maszynowy mp 38, magazynki do mp38.

2.jpg

• Like 7
Napisano (edytowane)

Wygląd basic setu abera. Bułka z masłem...🤣. Żeś pojechał jubiler. .Zatrudnij mikrusów do lutowania. Bo jak dla mnie CA 5K slow.

Przy tym zestawie serio rok roboty spokojnie hehe.

Mały pojazd, poziom sobie widzę wygórowałeś z grubej rury. Będziesz miał egzaminy co chwilę z dużego zakresu, bo kolokwia dobre już masz  z głowy blacharsko. 

Nie chodzi o jakość wykonania, bo sobie zapewne poradzisz spokojnie. Ale czas, na młotkowanie tego. Przy tej ilości. 

Edytowane przez MayonesEXG7
Napisano
9 minut temu, MayonesEXG7 napisał:

Wygląd basic setu abera. Bułka z masłem...🤣. Żeś pojechał jubiler. .Zatrudnij mikrusów do lutowania. Bo jak dla mnie CA 5K slow.

Przy tym zestawie serio rok roboty spokojnie hehe.

Mały pojazd, poziom sobie widzę wygórowałeś z grubej rury. Będziesz miał egzaminy co chwilę z dużego zakresu, bo kolokwia dobre już masz  z głowy blacharsko.

No ma to całe 3,3 cm szerokości 🙂, właśnie po to te abery i instrukcja od nich, bo dragonowa po łebkach jak zwykle... , niektórych rzeczy nawet nie przewiduje, u nich to norma

Napisano

Aj waj! Tyle blach! Nie otwieraj ich wszystkich, bo ich nie potrzebujesz. Aber je projektował do tych starych Sd.KFz-ów dragona a dragon powoli (bardzo powoli) odświeża swoje zestawy.  Ten Twój Greif ma chyba najwięcej nowych elementów. Do pełni szczęścia brakuje aby w końcu dragon na nowo zaprojektował wnętrze i silnik, bo to co daje to są te leciwe strucle projektowane jeszcze w Minecrafcie. Musisz pamiętać że Greif to pojazd z nadwoziem typu 250/Z, wiec w detalach odbiega od typowego sd.kfz.250. Podłoga ma tam inny układ, więc ta blaszana z abera Ci się nie przyda. Nie wiem jak z górą wanny, pojazdy typu Z miały przednia płytę (tę z wizjerami kierowcy i radiooperatora) bardziej pionową. W starym Greifie dragona nie było to uwzględnione, więc możliwe że aber też to zignorował. W swoim zestawie masz też na nowo zaprojektowane błotniki do wozu typu Z, nie wiem czy są jakieś różnice w stosunku do metalowych ale może nie warto ich wymienić?

Widze na zdjęciu, że dokupiłeś koła z FC Modelfrend. Ta firma ma opinię najgorszego producenta na świecie. Jak się prezentują ich koła?

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Pan_Cerny napisał:

Aj waj! Tyle blach! Nie otwieraj ich wszystkich, bo ich nie potrzebujesz. Aber je projektował do tych starych Sd.KFz-ów dragona a dragon powoli (bardzo powoli) odświeża swoje zestawy.  Ten Twój Greif ma chyba najwięcej nowych elementów. Do pełni szczęścia brakuje aby w końcu dragon na nowo zaprojektował wnętrze i silnik, bo to co daje to są te leciwe strucle projektowane jeszcze w Minecrafcie. Musisz pamiętać że Greif to pojazd z nadwoziem typu 250/Z, wiec w detalach odbiega od typowego sd.kfz.250. Podłoga ma tam inny układ, więc ta blaszana z abera Ci się nie przyda. Nie wiem jak z górą wanny, pojazdy typu Z miały przednia płytę (tę z wizjerami kierowcy i radiooperatora) bardziej pionową. W starym Greifie dragona nie było to uwzględnione, więc możliwe że aber też to zignorował. W swoim zestawie masz też na nowo zaprojektowane błotniki do wozu typu Z, nie wiem czy są jakieś różnice w stosunku do metalowych ale może nie warto ich wymienić?

Widze na zdjęciu, że dokupiłeś koła z FC Modelfrend. Ta firma ma opinię najgorszego producenta na świecie. Jak się prezentują ich koła?

Jak już kupione to trzeba je robić 😆, tam wstępnie patrzyłem to w pudełku są dwie podłogi i rozstaw mają identyczny jak w blaszce, różnią się tym że jedna ma otwory pod ławkę, wrócę do domu to się przyjrzeć jeszcze temu, górę też muszę porównać z zestawową jak to wygląda, tak jak błotniki będą się różnić zostanę przy zestawowych, a kółka to taka no to faktura delikatna czy coś tam było 😄, wrócę to pstryknę fotkę,a to  firma krzak fakt, wracając jeszcze do podłogi, różnica jest między starym greifem a nowym, blaszka aber podloga pasuje rozstawem  z moim, nie ma już tej starej wersji 😃, i bądź tu mądry, może stara była zła i zakualizowali.

IMG_20230915_124126.jpg

IMG_20230915_124230.jpg

IMG_20230915_124347.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Doczytałem trochę o tym typie z i wynika z tego że otwory wizyjne w bardziej pionowej płycie czołowej były starszego typu, do płyt dachowych i silnika przymocowano haki do podnoszenia,dolna skrzynka narzędziowa poszła na prawą stronę, w prawym górnym rogu z tyłu był otwór na podstawę anteny,zatknięty pancerną zatyczką, o podłodze nic nie ma 😃, także mam nadzieję że jako tako aber to odwzorował, jakoś to będzie 😝. @Pan_Cerny obiecane foto, tak to na makro wyglada, takze jakis tam wzór druku jest.., ciekawo jak po podkładzie bedzie widoczne, szału nie ma, na razie nic z tym nie bede robił, ale to nie warte 50 dyszek, szkoda że po zakupie sie nie przyjrzałem , bo to sie nadaje do zwrotu.

IMG_20230915_164813.jpg

Edytowane przez Evildead
Napisano
12 minut temu, patrykd napisał:

Ten druk sporo szlifowania wymaga 

A już miałem od nich zestawy zapinek do panzer 1 co było mydło i poszło do kosza, i mówiłem nigdy wiecej😆, i zapomniałem że to było złe, dałem im szansę a tu zonk, poszlifuje i zobacze jak to wyglada po podkładzie, podejrzewam że trzeba bedzie sie przeprosic z zestawowymi albo tańsze panzer art dokupić , albo te pedzlem namazać grubo jak kiedys i nie bedzie widac, opcji jest kilka :)

Napisano

Gdyby to nie był pustynny, zakryłbyś błotem. Ale tutaj będzie ciężko to zamaskować. Czemu od razu nie zdecydowałeś się na Panzer Arty? 

Napisano (edytowane)
8 minut temu, SFModel napisał:

Gdyby to nie był pustynny, zakryłbyś błotem. Ale tutaj będzie ciężko to zamaskować. Czemu od razu nie zdecydowałeś się na Panzer Arty? 

Dokładnie, z błotem to był by luzik, dobre pytanie :) , na tablicy w moje hobby wyskoczyło , patrze ładny obrazek na froncie , Rommel jedzie itd :), a na trzeciej stronie dopiero panzer art itd, także nie kupujcie nic od Fc mt

Edytowane przez Evildead
Napisano

Co do tej podłogi to się podpieram Hilarym Doylem z jego Panzer Tracts 15-1. Poniżej wklejam połączone obrazki z jego zeszytu. Na górze Z na dole "standard". Łączyłem je na oko więc mogą się różnić wymiarami między sobą. To że dragon dał taką samą w obu wozach to absolutnie nic nie znaczy :D

Błotniki Z-tka ma też bardziej kanciaste niż standardowy Sd-ek.

image.jpeg.3303aa85df9279ae6e8ec17d31a8a9fa.jpeg

Mam książkę ze zdjęciami Greifa, poszukam jej jutro. Może będzie coś wartego pokazania.

• Like 1