tomekk Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Powoli będę rozpoczynał warsztat MiG-21F-13 w barwach lotnictwa polskiego. Zależy mi na odwzorowaniu jednego z pierwszych egzemplarzy latających z szachownicą. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe materiały lub informacje to zapraszam. Tomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Września 2023 Share Napisano 3 Września 2023 Miałem go w najbliższych planach, ale teraz… chyba poczekam i pooglądam. W necie opinie o zestawie są raczej dobre Ja wstępnie myślałem o numerze 2017 (jakoś nie znalazłem fajnych fotek tych z 3-cyfrowymi numerami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Września 2023 Autor Share Napisano 3 Września 2023 (edytowane) Przyszedł mi do głowy 13 plm z Leźnicy Wielkiej. Z dostępnych mi informacji wygląda że w 1964 roku przekazano pierwsze egzemplarze Mig-21 F-13 o numerach 802, 806, i 907 z 1 plm oraz 1 szt. 2223 z 62 plm. Edytowane 3 Września 2023 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 Środek na ukończeniu. Tomek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 9 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2023 Połówki kadłuba sklejone. Było dużo dopasowywania wanny kabiny i dyszy wylotowej. Ogólnie jakość modelu taka sobie. Niby są blaszki, szczegóły, ale widać że formy są zużyte. Zupełnie też nie rozumiem zamysłu statecznika pionowego podzielonego na cześć z kadłubem i bez kadłuba z drugiej strony. No nic, powoli szpachlujemy i szlifujemy. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 "Zupełnie też nie rozumiem zamysłu statecznika pionowego podzielonego na cześć z kadłubem i bez kadłuba z drugiej strony" A sklejałeś kiedyś może kultowego już MFa z KP albo jego pochodne? To już taka tradycja w 21szych Dobrze idzie, podglądam Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 3 godziny temu, wuwumaster napisał: "Zupełnie też nie rozumiem zamysłu statecznika pionowego podzielonego na cześć z kadłubem i bez kadłuba z drugiej strony" A sklejałeś kiedyś może kultowego już MFa z KP albo jego pochodne? To już taka tradycja w 21szych Dobrze idzie, podglądam Pozdr ww Kleiłem z Eduarda i chyba jestem trochę rozpieszczony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 W dniu 9.12.2023 o 21:41, wuwumaster napisał: "Zupełnie też nie rozumiem zamysłu statecznika pionowego podzielonego na cześć z kadłubem i bez kadłuba z drugiej strony" A sklejałeś kiedyś może kultowego już MFa z KP albo jego pochodne? To już taka tradycja w 21szych Dobrze idzie, podglądam Pozdr ww W "21" od KP (i wielu innych modelach) cały statecznik jest z jedną połówką kadłuba. Tu jest innowacja: pół z kadłubem, drugie pół oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, Wymysl napisał: W "21" od KP (i wielu innych modelach) cały statecznik jest z jedną połówką kadłuba. Tu jest innowacja: pół z kadłubem, drugie pół oddzielnie. Ok czyli jeszcze inaczej Thx za sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego Aktualizacja tematu. Sądziłem że model będzie reprezentował nieco wyższy poziom. Problem był ze spasowaniem kadłuba I dolnej części płata z wklejonymi wnękami podwozia. Tuż za plecami kabiny jest przeszklenie z rurkami - zrobione od podstaw, oszklenie nie dało się zamknąć. Teraz trzeba na gladko przeszlifować I odtworzyć linie podziału, które nawet przed obróbką szału nie robiły. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 59 minut temu, tomekk napisał: Aktualizacja tematu No, wreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Tak z ciekawości. Czy w instrukcji nie pisze przypadkiem: model wykonany w technologii short-run, zalecany dla doświadczonych modelarzy. Pytam z uwagi, że mam ich XP-55 Ascender i jest tam taka notka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego (edytowane) 18 minut temu, Sjmport napisał: Tak z ciekawości. Czy w instrukcji nie pisze przypadkiem: model wykonany w technologii short-run, zalecany dla doświadczonych modelarzy. Pytam z uwagi, że mam ich XP-55 Ascender i jest tam taka notka. O! Nie wiedziałem że jest coś takiego. Już biorę okulary i sprawdzam. Faktycznie jest tak napisane. To w związku z tym faktem to nie wolno narzekać? Edytowane 3 Lutego przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 36 minut temu, tomekk napisał: O! Nie wiedziałem że jest coś takiego. Już biorę okulary i sprawdzam. Faktycznie jest tak napisane. To w związku z tym faktem to nie wolno narzekać? Można narzekać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Z chęcią będę obserwował postępy w budowie mniejszego „brata”. Mój ołówek czeka na razie na dokumentacje i wolny czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Gotowy płatowiec, powoli zbliżamy się do malowania. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Czekam na malowanie niecierpliwie. Mój jest na podobnym etapie i ciekaw jestem jak Ci pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Samolot pomalowany na srebro. Teraz przyjdzie czas na cieniowanie i panele. Jeszcze muszę wyciąć pozostałe drobiazgi (podwozie, koła, klapy podwozia). Tomek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca brzechwy za grube... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Marca Autor Share Napisano 4 Marca 16 godzin temu, BRAVO112 napisał: brzechwy za grube... Poprawione Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca Wybór padł na numer 802, szachownice były na stateczniku pionowym i tylnej części kadłuba, mam natomiast problem z sprawdzeniem dolnej części skrzydeł - czy tutaj były oznaczenia ? Był to jeden z pierwszych egzemplarzy w 13 PLM w Leźnicy Wielkiej. Tomasz Kosecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Fotki słabe ale coś tam widać chyba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca Królu Złoty, dzięki bardzo i to akurat 802 ! Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca W dniu 3.02.2024 o 08:07, tomekk napisał: Aktualizacja tematu. Sądziłem że model będzie reprezentował nieco wyższy poziom. Problem był ze spasowaniem kadłuba I dolnej części płata z wklejonymi wnękami podwozia. Tuż za plecami kabiny jest przeszklenie z rurkami - zrobione od podstaw, oszklenie nie dało się zamknąć. Teraz trzeba na gladko przeszlifować I odtworzyć linie podziału, które nawet przed obróbką szału nie robiły. Tomek Siedzę teraz nad F-16, pierwszym modelem tej firmy jeszcze pod nazwą Skale Wings i dochodzę do wniosku, że za bardzo nie poprawili jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca Dołożyłem kolor dla paneli na całość lakier błyszczący, teraz kalkomanie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi