boberm1 Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 (edytowane) Wspólczesne samoloty mają to do siebie , że kojarzą mi sie z kalkulatorkiem .Podczas gdy te z początków awiacji raczej z suwakiem (algorytmicznym) logarytmicznym . Wynikowo to generalnie to samo , ale jakaż to frajda wystukać na klawiaturze 2x2(2) ? Na suwaku jest ciekawiej i bardziej ...hm... akademicko:-)) Co prawda czeka na mnie MiG 19 do zrobienia , ale w ramach higieny zebrało mnie na "szmatolota" . Wybór padł na najnowszy zakup ( via Poznań ) czyli w/w Bregueta. Teraz prosze o cierpliwość szanownych - będą zdjęcia zawartości pudełka:-)) Z dodatkowych upiekszeń FLY wrzucił do pudła szprychy i żywiczny silnik : Niektóre składowe wyprasek po częsci ciut chropawe , a po części gładka jak pupcia niemowlaka - co wyglada "interesujaco " na powierzchni skrzydeł . Chyba nie mogli się zdecydować która faktura będzie korzystniejsza I reszta: Będzie zajecie na długie deszczowe wieczory :-))) Edytowane 16 Października 2023 przez boberm1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 mam dwa w szafie Patrze uwaznie - ciekawy temat i zestaw tez 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 15 minut temu, BRAVO112 napisał: mam dwa w szafie Patrze uwaznie - ciekawy temat i zestaw tez Ja równierz będę paczał choć w szafie jeszcze nie ma ale w planach co najmniej jeden jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 3 godziny temu, boberm1 napisał: z suwakiem algorytmicznym Czy aby na pewno? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 4 godziny temu, boberm1 napisał: Będzie zajecie na długie deszczowe wieczory :-))) Chyba, że pogoda się poprawi. Całość nie sprawia bardzo złego wrażenia, ale to tylko zdjęcia. Co Ci najbardziej nie pasuje w tym zestawie? Nadlewki? I które malowanie zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 Będę zaglądać, bo po pierwsze to polonik, a po drugie, to do teraz nie wypracowałem idealnej metody naciągów skrzydeł i chcę podpatrzeć jak to ugryźć, bo w składziku czeka Potez 25. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 15 Października 2023 Autor Share Napisano 15 Października 2023 (edytowane) 58 minut temu, zaruk napisał: Chyba, że pogoda się poprawi. Całość nie sprawia bardzo złego wrażenia, ale to tylko zdjęcia. Co Ci najbardziej nie pasuje w tym zestawie? Nadlewki? I które malowanie zrobisz? Nie pisałem , że nie pasuje- pisałem ze niekonsekwentnie podeszli do kwestii powierzchni :-)). Nadlewki - te zauważone do tej pory i, i jakieś nierówności to nie jest problem. Pilnik plus papierek ścierny rozwiążą problemy. Spodziewałem się większej detalizacji jednostki napędowej - wszak można ją pokazać i dodałaby ciut blasku. Plusik daję za szprychy- przydadza sie . Kwestia spasowania - jeszcze nie wycinałem niczego , ergo - nic nie powiem .Na pierwszy rzut okiem wygląda poprawnie . A w jakiej odsłonie kamuflażu? I jedno malowanie kusi, i drugie nęci. Obydwie Eskadry zasłużone - wszak i 3EW, i 16EW brały czynny udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Kolory kamuflażu to dla mnie czarna magia -jak na razie wymyśliłem to poniżej A- Chestnut Brown B- Beige C - French Green D- French Light Green Rzuciłem okiem do "BreXIV" Toelle,a - info o kolorach takie raczej enigmatyczne BTW; w kalkach są jeszcze maski do szybek . Edytowane 15 Października 2023 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 15 Października 2023 Autor Share Napisano 15 Października 2023 1 godzinę temu, abtb napisał: Czy aby na pewno? Ot starośc - miało być logarytmicznym . Gamoń Ja !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 7 godzin temu, boberm1 napisał: Ot starośc - miało być logarytmicznym . Gamoń Ja !!!!!! Ja też czułem, że coś jest nie tak. Tyle, że obstawiałem "algebraiczny". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 W temacie kamuflażu polecam francuskie forum modelarskie poświęcone I wś: https://1914.forumactif.com/t231-camouflage-5-tons-francais-1918 W tym konkretnym wątku forumowicze toczą zażarte dyskusje nt. właściwych kolorów, z których wynika tylko tyle, że nikt nic nie wie A poważnie to jest to kopalnia wiedzy, wątki dot. Breugetów też są, co prawda w barbarzyńskim języku, ale w dzisiejszych czasach z pomocą tłumacza google nie będzie trudno znaleźć właściwy temat. Polecam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 Chętnie popatrzę. Mam ten model Fly oraz starego HiTecha - oba wciąż w pudełkach. Znając Fly, to będzie parę niedociągnięć po drodze, ale rezultat może być całkiem niezły. 3 godziny temu, Sampo napisał: W temacie kamuflażu polecam francuskie forum modelarskie poświęcone I wś: https://1914.forumactif.com/t231-camouflage-5-tons-francais-1918 Na tym forum jest galeria Bregueta XIV 1:32 wykonanego od podstaw. Może też stanowić pewną inspirację. Kwestia kolorów to według mnie drugorzędna sprawa. Te odcienie, które pokazałeś, są OK. Pójdą łosze i postszejdingi i nikt się nie przyczepi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Sampo napisał: wątki dot. Breugetów też są, co prawda w barbarzyńskim języku, Punkt widzenia godny Rzymianina Edytowane 16 Października 2023 przez zaruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 @Sampo - dzięki. Byłem już wczesniej - obejrzałem literki . Jezyk rzeczywiście barbarzyński iście !!!! @Wachmistrz - dzięki. Z przyjemnością skorzystam , szczególnie że marzy mi się otwarta klapa od osłony silnika . Zobaczymy czy zdolności stanie do tej operacji Wszak zdjęcie mam ładne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 (edytowane) Z utęsknieniem wypatruję firmy, która podejmie się zrobić go w 32. Samolot niezwykle zasłużony i ważny w historii polskich skrzydeł. Dwie fenomenalne postacie związane z nimi były dość mocno. Tak czy siak, będę z przyjemnością podziwiał Twoją pracę. Pzdr. ŁB Edytowane 16 Października 2023 przez Boch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Października 2023 Share Napisano 16 Października 2023 2 godziny temu, boberm1 napisał: czy zdolności stanie do tej operacji az czekam na te szczeliny wentylacyjne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 Eeee tam ... blachy będą zdjęte - ergo - nie trzeba bedzie rzeżbic w ...plastiku. A jakby co, to w zestawie są trzy rózne komplety ( do róznych wersji silnikowych ) . Podstawa do ćwiczeń jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 26 Października 2023 Autor Share Napisano 26 Października 2023 Jesień rozgościła się na dobre , czas zabrac się za Bre. Ciut dołożyłem takich tam do kratownicy - goła była. Zlozylem silniczek - docelowo dostanie jeszcze troche drucików. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 (edytowane) W dniu 15.10.2023 o 23:56, boberm1 napisał: Nie pisałem , że nie pasuje- pisałem ze niekonsekwentnie podeszli do kwestii powierzchni :-)). Nadlewki - te zauważone do tej pory i, i jakieś nierówności to nie jest problem. Pilnik plus papierek ścierny rozwiążą problemy. Spodziewałem się większej detalizacji jednostki napędowej - wszak można ją pokazać i dodałaby ciut blasku. Plusik daję za szprychy- przydadza sie . Kwestia spasowania - jeszcze nie wycinałem niczego , ergo - nic nie powiem .Na pierwszy rzut okiem wygląda poprawnie . A w jakiej odsłonie kamuflażu? I jedno malowanie kusi, i drugie nęci. Obydwie Eskadry zasłużone - wszak i 3EW, i 16EW brały czynny udział w wojnie polsko-bolszewickiej. Kolory kamuflażu to dla mnie czarna magia -jak na razie wymyśliłem to poniżej A- Chestnut Brown B- Beige C - French Green D- French Light Green Rzuciłem okiem do "BreXIV" Toelle,a - info o kolorach takie raczej enigmatyczne BTW; w kalkach są jeszcze maski do szybek . Najlepsze są najprostsze ogólnie dostępne źródła kamuflaż 5 kolorowy, z lat 1917-1918 wszystkie samoloty malowane w te same kolory. Ściągawka na gotowo z nieodżałowanej pamięci Wingnutów: http://www.wingnutwings.com/ww/productdetail?productid=3085&cat=4 Nie ma się co bawić w jakieś głębokie rozkminy Edytowane 30 Października 2023 przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 Mialem małą przerwę , ....ale dlubię dalej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Co prawda zdjęcie z daleka, ale śmigiełko mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 34 minuty temu, zaruk napisał: Co prawda zdjęcie z daleka, ale śmigiełko mi się podoba. Moje pierwsze podejscie do kredek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Fajny efekt końcowy. Jakim kolorem lakieru wykańczałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 Zwykłym sidoluxem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Robisz wersję z Krakowianką, jak widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Godzinę temu, Wachmistrz napisał: Robisz wersję z Krakowianką, jak widzę? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi