mac eyka Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 No spróbuje swoich sił w jeszcze jednym warsztacie. Na stole ląduje RWD-5bis z przelotu Skarżyńskiego który odbył się dokładnie 90 lat temu Mastercraft wydawał go jakiś czas temu. Ja mam zestaw z Plastyka. Mastercraft niestety nie przewidywał wersji dalekiego zasięgu RWD-5bis, a Plastyk ma błędne kalki. Na warsztacie lądują więc też kalki z Model Maker Zrobiłem 5 minutowy filmik o Stanisławie Skarżyńskim, jego przelocie i in-box zestawu Jest on w języku angielskim bo myślę, że o Skarżyńskim my, Polacy, coś tam wiemy, a za granica to może nie zawsze. Ale są polskie napisy. jak by się nie wyświetlały to trzeba nacisnąć ikonkę na dole filmiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 30 Października 2023 Autor Share Napisano 30 Października 2023 No to myk. Trzeba coś zacząć robić. Wyciąłem polówki kadłuba. Małe one jakieś. Ale pasują do siebie chyba całkiem dobrze. Skrzydło, a może skrzydła skleiłem. Było na prawdę mało szlifowania. Jak na razie nie jest źle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Będziesz pruł te wystające cosie na powierzchni płata ("nibyziobra") czy zostawisz je na pamiątkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 31 Października 2023 Autor Share Napisano 31 Października 2023 (edytowane) 20 godzin temu, KayFranz napisał: Będziesz pruł te wystające cosie na powierzchni płata ("nibyziobra") czy zostawisz je na pamiątkę? Ależ oczywiście zostawię je na pamiątkę. Ten model ma być szybki, prosty i przyjemny Edytowane 31 Października 2023 przez mac eyka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Listopada 2023 Share Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 30.10.2023 o 21:21, KayFranz napisał: Będziesz pruł te wystające cosie na powierzchni płata ("nibyziobra") czy zostawisz je na pamiątkę? Myślę, że ważniejsze jest pytanie, czy Maciek wyprowadzi ten uskok na krawędzi natarcia i zlikwiduje szpary w płacie. Oczywiście, wierzymy, że tak! Edytowane 1 Listopada 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Listopada 2023 Share Napisano 10 Listopada 2023 Będę zaglądać do warsztatu, bo RWD-5 to mój pierwszy pomalowany i oklejony model. Mam go do teraz, ale już kilkukrotnie zaliczył twarde lądowanie na podłodze. Ten model jest bardzo przyjemny w budowie. Popełniłem już ich 5, a może kiedyś skuszę się na kolejne. Zdjęcie mam w portfolio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 23 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2023 Trzeba powrócić do prac nad małym RWD. Płat po sklejeniu trzeba było wyszlifować na krawędziach. Znalazły się także szpary do zaszpachlowania. Na szczęście nie było ich dużo. Po wyszlifowaniu całości pokryłem płat surfa cośtam 1500 czarny, oczywiście w nawiązaniu do koloru tego konkursu W płacie mocowane były zbiorniki paliwa. Są one widoczne więc trzeba je wyeksponować. Pomalowałem je na kolor srebrny. Przy okazji "dostało: się lotkom Na koniec pomalowane elementy zostały zamaskowane Całość przygotowałem do położenia warstwy bazowego srebrnego. Oglądając replikę RWD-5 zastanawiam się czy nie wyciągnąć z magazynku stareńkiej jedenastki z Humbrola. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 9 godzin temu, mac eyka napisał: Oglądając replikę RWD-5 zastanawiam się czy nie wyciągnąć z magazynku stareńkiej jedenastki z Humbrola. Nie, nie nie i jeszcze raz nie. Jeśli Humbrol to ameliniowe 27001 lub 27002. Mają drobniejsze ziarno i (według mojej skromnej opinii) lepiej wyglądają po położeniu. A poza tym sprawdź czy Ci ta 11-ka nie odgazowała i nie wypchnęła wieczka. Mnie się to przytrafiło przy trzech czy czterech kolejno zakupionych puszkach kilka lat temu i wtedy przerzuciłem się na wcześniej wymienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Grudnia 2023 Share Napisano 24 Grudnia 2023 Ale przecież jak nie pomaluje H11 to nie będzie wintydż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 W dniu 24.12.2023 o 23:45, Moses napisał: Ale przecież jak nie pomaluje H11 to nie będzie wintydż Dobrze gada. Dać mu, no wiecie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 11 minut temu, mac eyka napisał: Dobrze gada. Dać mu, no wiecie co. No - Humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 W dniu 28.12.2023 o 18:55, Slawek_26869 napisał: No - Humbrola Na przepitkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 30 Grudnia 2023 Share Napisano 30 Grudnia 2023 3 godziny temu, barszczo napisał: Na przepitkę . No co Kolega z nim będzie robił to już nie wnikam, w końcu różne są zboczenia. Jedni rybki zbjerają, inni znaczki hodują...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Buduje wersję RWD-5bis. Maszyna była jednomiejscowa i w kabinie posiadała dodatkowy zbiornik paliwa. Element ten znajduje się w kabinie, ale pozbawiony jest bolca stabilizującego. Pomyślałem, że warto go wykonać. Po sklejeniu zbiornika i przeszlifowaniu wywierciłem w jego spodniej części otwór. Nadzianie" go na wykałaczkę ułatwiło mi pomalowanie zbiornika na srebrno. Następnie z plastikowego pręcika zrobiłem bolec który ustabilizuje zbiornik w kabinie poprzez wykorzystanie otworu na drugi fotel w RWD-5. Zbiornik, zydelek kierowcy i wajchę przykleiłem do podłogi Dodałem pasiory i całość wkleiłem do kadłuba. Nie robiłem jakiegoś wielkiego aj waj bo i tak gucio będzie widać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Kibicuję temu projektowi dalej jest coraz ciekawszy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) Skleiłem połówki kadłuba Było nieco szpachlowania przy połączeniach. Całość pokryłem później czarnym Surfacośtam 1500 Edytowane 15 Stycznia przez mac eyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Skleiłem i przeszlifowałem koła z osłonami. Skrzydła i kadłub kryty płótnem zgodnie z kanonami vintage pomalowałem farbą do kaloryferów w modelarskiej wersji. Zgadnijcie jaki kolor wykorzystałem Dokleiłem do kadłuba wcześniej pomalowane na czerwono golenie podwozia A na koniec połączyłem oba elementy w całość. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Ale doszpachlowałbyś łaczenia połówek kadłuba, no i na krawedziach sie zreberko przeciera do czarnego podkladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi