jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 (edytowane) Tiaaaaa, czyli wychodzi że te F-szystkie nasze -16ki to kolejorskie znaki majom Edytowane 18 Maja 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 Pozwolę sobie trzy sztuki ulepiszcz wrzucic . Wszystkie związane z polskim lotnictwem, 1. Halberstadt CL IV ( Mirage ) 2. Lloyd CV (Type dastardy & Bełkot ) 3. Ił 2M3 - kufajman (Tamiya) Wszystkie modele w skali 1/48 . Jestem świadom niedoskonałości tak formalnych jak i kolorystycznych , ale ..... nie przeszkadza mi to w zabawie :-)). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 12 godzin temu, boberm1 napisał: nie przeszkadza mi to w zabawie I słusznie, bo to najważniejsze! Największym mankamentem tych fotek jest ich fatalne oświetlenie. I prośba o wyłączenie telefonicznego "podpisu" na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Godzinę temu, Grzes napisał: I słusznie, bo to najważniejsze! Największym mankamentem tych fotek jest ich fatalne oświetlenie. I prośba o wyłączenie telefonicznego "podpisu" na zdjęciach. OK. Pogrzebię w ustawieniach telefonu. Nastepnym razem spróbuję inaczej poprzekręcać lampkę :-)) Moje "atelier" to zasadniczo kawałek biurka i lampa , tudziez biała kartka. Obawiam się, że cudów raczej nie ma co się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Popróbuj robić fotki przy świetle dziennym (ale nie w słońcu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 29 minut temu, boberm1 napisał: Obawiam się, że cudów raczej nie ma co się spodziewać. Niekoniecznie. Weź od żony/dziewczyny/mamy prześcieradło lub obrus najlepiej w jakimś jednolitym jasnym kolorze (nie czerwonym) ale w ostateczności może być biały. Połóż ten obrus/prześcieradło na kanapie tak żeby połowa leżała na siedzisku a połowa na oparciu. Jeśli siedzisko jest nierówne to trzeba położyć coś co wyprostuje je np jakąś płytę. Postaw model na siedzisku. Weź dwie lampki z dość mocnymi żarówkami. Lampki obwiąż prześwitującym papierem, żeby żarówki oświetlały model przez papier. Papier śniadaniowy powinien wystarczyć. Nie trzymaj włączonych lampek zbyt długo żeby Ci się papier nie przypiekł. Lampki ustaw tak żeby oświetlały model z dwóch stron. Włącz wszystkie dostępne światła w pomieszczeniu. W takiej konfiguracji zdjęcia zrobione zwykłym telefonem będą wystarczająco dobre. Jeśli światła będzie mało a zdjęcia będą lekko nieostre to podczas robienia zdjęcia rękę z telefonem oprzyj o poręcz krzesła albo podeprzyj kijem od szczotki. Przepis rodem z filmu Mac Gyver ale zapewniam Cię, że to działa. Nie trzeba mieć wypasionego atelier żeby zrobić dobre zdjęcie. Wystarczą dobre chęci i parę rzeczy, które znajdzie w każdym domu a na upartego to i w hotelu też takie "atelier" zrobisz. Sukcesów życzę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 @Grzes@endriuR Dzięki za podpowiedzi. Jako że na "tapecie" mam teraz Albatrosa DV ( w słusznej -emeryckiej- skali 1/48) - to obiecuje ze jak tylko opuści "Werkstadt" - nie omieszkam zastosowac sie do Waszych podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 3 godziny temu, boberm1 napisał: @Grzes@endriuR w słusznej -emeryckiej- skali 1/48 no nie, to ponoć od 1/32 w dół (jeśli chodzi o przelicznik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 20 minut temu, imt napisał: no nie, to ponoć od 1/32 w dół (jeśli chodzi o przelicznik). ....jak na razie 1/48 - i daje radę . Ale nie mówię , że to ostatnie moje słowo w tym temacie . Wspólczesna medycyna czyni niejakie cuda , ale jeszcze nikomu nowe oczy nie wyrosły , nie wspominając tak trywialnej sprawy, jak koordynacja ruchowa . Ergo - nigdy nie wiadomo czy nie zmigruję kiedys w inne regiony...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 Nie liczyłbym na współczesną medycynę. Ja gołym okiem butelkę z piwem to jeszcze dostrzegę ale mniejsze rzeczy już w sferze wspomnień. Dla mnie rozwiązaniem jest technika. Stosuję takie gogle powiększające/lupa nagłowna jak na zdjęciu. Sprawdzają się idealnie. Oprócz tych w sieci znajdziesz całą masę innych typów. Coś na pewno sobie znajdziesz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 16 godzin temu, boberm1 napisał: @Grzes@endriuR na "tapecie" mam teraz Albatrosa DV ( w słusznej -emeryckiej- skali 1/48) Napisz coś więcej, jakie malowanie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, zaruk napisał: Napisz coś więcej, jakie malowanie będzie? No cóz , co prawda jestem na razie na etapie nadzwyczaj początkowym , ale juz po głowie chodzi mi kilka pomysłów ... Pierwszy - Maszyna z Ławicy . Znana ze zdjęcia nader dramatycznego. Kusi mnie aby zrobic ją w naturalnych kolorach surowców. Czyli takie what-if . Plusem znany numer 7527/17 Lub ta ... Gdzie skrzydła chyba kryte są fliegerstoffem . BTW: Czy to jest DV - jak brzmi podpis pod zdjęciem???? tak średnio mi wygląda ... Druga - znana wszem i wobec "pucka historia" czyli cały płatowiec w naturalnych kolorach surowców - minusem tego pomysłu jest brak dedykowanych tej maszynie kalek , ale to jakoś rozwiążemy . Lub - jako ostateczność ... Edytowane 23 Lipca 2022 przez boberm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 3 godziny temu, Endrju napisał: Stosuję takie gogle powiększające/lupa nagłowna jak na zdjęciu. tez mam podobne dwie, ale niestety obie maja zeza* i trzeba sie pilnowac *linia prosta pod lupa nie jest prosta !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 4 godziny temu, Endrju napisał: Nie liczyłbym na współczesną medycynę. Ja gołym okiem butelkę z piwem to jeszcze dostrzegę ale mniejsze rzeczy już w sferze wspomnień. Dla mnie rozwiązaniem jest technika. Stosuję takie gogle powiększające/lupa nagłowna jak na zdjęciu. Sprawdzają się idealnie. Oprócz tych w sieci znajdziesz całą masę innych typów. Coś na pewno sobie znajdziesz. Jak juz sytuacja staje sie "napięta' ... Prosta konstrukcja z Biedry - aczkolwiek wymaga pewnej dozy cierpliwości:-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 Panowie, w tym temacie lecą fotki modeli z szachownicą, a nie dyskusje warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 23 Lipca 2022 Share Napisano 23 Lipca 2022 24 minuty temu, Grzes napisał: Panowie, w tym temacie lecą fotki modeli z szachownicą, a nie dyskusje warsztatowe. W ramach przeprosin..... Roden 1/48 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 12 godzin temu, Grzes napisał: Panowie, w tym temacie lecą fotki modeli z szachownicą, a nie dyskusje warsztatowe. Mimo, że autor wątku jednoznacznie tego nie określił to masz rację, że powinny tu być tylko fotki modeli z opisem choć w warunkach forum zawsze ktoś się wyłamie a inni podchwycą temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 SP-ASI czyli Bücker Bü 181 Bestmann Więcej w galerii: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 W dniu 23.07.2022 o 11:48, boberm1 napisał: Druga - znana wszem i wobec "pucka historia" czyli cały płatowiec w naturalnych kolorach surowców - minusem tego pomysłu jest brak dedykowanych tej maszynie kalek , ale to jakoś rozwiążemy . Pucki D.V nie był w kolorze sklejki, w 10. zeszycie "Historii Puckich" pojawiło się nowe zdjęcie D.V które definitywnie to rozstrzyga. Samolot był szary, tak jak używane wtedy FF.33. Kalkomanie do tej maszyny ma w ofercie Mr. Decal. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 7 godzin temu, filipsg napisał: Pucki D.V nie był w kolorze sklejki, w 10. zeszycie "Historii Puckich" pojawiło się nowe zdjęcie D.V które definitywnie to rozstrzyga. Samolot był szary, tak jak używane wtedy FF.33. Kalkomanie do tej maszyny ma w ofercie Mr. Decal. A... dzieki . Przyjrzę sie tym kalkom :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Kolega Zaruk przedstawił przykład jak winien wyglądać model szmatolota . Czapka z głowy i szurniecie nózką dla Kolegi. Ja pozwolę sobie pzredstawic przykład wręcz odmienny - jak nie powinno robic się modeli . Jako onżeż przykład - Albatros DV- maszyna- par excellence -z tej samej stajni . Róznicę zobaczycie sami ponizej :-)) Miało wyjść mniej więcej coś co byłoby odzwierciedleniem w miniaturze maszyny powyższej. Nie wiadomo czy skrzydła były kryte lozenge , płótnem lnianym czy "farbkami" OAW lub Johaningstahl. Stwierdziłem że "SE" zrobię czystym płócienkiem . BTW ; musze dorobic jeszcze jeden odciąg ( od zastrzału do goleni podwozia) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 Nie czuję się zbyt dobrze w roli wzorca (skądkolwiek). Czy to edkowa 48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 25 Sierpnia 2022 Share Napisano 25 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, zaruk napisał: Nie czuję się zbyt dobrze w roli wzorca (skądkolwiek). Czy to edkowa 48? Tak to edkowa 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 A mnie się podoba! O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Września 2022 Share Napisano 3 Września 2022 L-60 Brygadyr w barwach lotnictwa sanitarnego. Więcej zdjęć w galerii: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi