Andrzej_LK Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 staratiel to... poszukiwacz złota a ściślej człowiek zmuszony do tego typu pracy w ZSRR. Czarek, mam kalkomanie do ostatniego obrazka (smiert Gitleru, sława naszim tankistam) z zestawu SU 122 Eastern Express. nie planuję tego malowania i mogę Ci je podarować. jakby co to odezwij się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Czekając na kalkomanie, postanowilem podmalować kamo na JP. Tym razem pędzlem z ręki farbami Vallejo, bardzo miłe zajęcie, chyba juz więcej nie będe bawił się w maski, taśmy, chusteczki i pasty do zębów. Wygląda to tak, przed poprawkami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Jeśli pojazdy będą takie jak podstawka -bedzie pięknie,jestem pewien.Jestem raczej oglądaczem forum i modeli,ale naprawdę takie ładne rzeczy robione ze smakiem ogląda sie z wielką przyjemnością.Będę kibicował i czekał na końcowy ,mam nadzieję piękny dla oka widoczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Dobrałem na oko taki oto kolor brązowego kamo. Czekają mnie jeszcze liczne poprawki pędzelkiem o wielkości 0. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witam! Dobrałem na oko taki oto kolor brązowego kamo. Na zdjęciach wygląda w moim odczuciu na nieco za czerwony . Myślę że nie ma się jednak co za bardzo przejmować się odcieniami - łosz, filtry i wszelkie brudy przytłumią ewentualną jaskrawość barw - końcowy rezultat będzie napewno efektowny ( jak zresztą w każdym Twoim modelu ). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 odczuciu na nieco za czerwony Tez mam takie odczucie i dlaczego calosc psikne rozwodnionym bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 A mnie bardziej nurtuje co Autor miał na myśli z drugim kolorkiem? To ma być zielony czy szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Witam! Tez mam takie odczucie i dlaczego calosc psikne rozwodnionym bazowym. Można spróbować ale powtórzę: Jestem zdania że nie ma się jednak co tak bardzo przejmować się odcieniami - sidolux, łosz, filtry i wszelkie brudy a na końcu mat przytłumią jaskrawość barw. Sprawdziłem empirycznie przy Marderze - też trikolor - zastosowanie tych specyfików pociemnia (nieznacznie) i zmienia tonację użytch kolorów. Zainwestowałem ostatnio w Vallejo Air nr.71041 Tank Brown z myślą o szwabskich wynalazkach . Okazało się to totalnym nieporozumieniem - farba po wyschnięciu ma głęboko czekoladowy odcień . Gdy bym na to coś dał cały ten łedering to niechcę myśleć co z tego by wyszło . Pozdrawiam! PS. Też dobieram kolorki "na oko" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Vallejo Air nr.71041 He he tez mam taka i ta pomalowalem wiekszosc moich modeli. Tylko tyle ze rozrabiałem ja pol na pol z biala. W sumie to te hiszpanskie MIGI, moglyby nad czyms takim pomyslec, jak farbki o odpowiednio rozjasnionym odcieniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 To ma być zielony czy szary? szary jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Kolejny raz zmylem farbę z tego modelu. Nie pasował mi ten czerwono-brązowy kolor. Zdjecie przed zmyciem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ta plansza z książki nieco przekłamuje. to ma być zielony kolor, nie szary. Co do kamo, zawsze robię z ręki, bez szablonów i najbardziej mi się takie podoba . napisy i oznaczenia fajniej od ręki wychodzą, ale tylko te, które w 1:1 były pisane od ręki, więc poradzisz sobie z napisami "Za Stalina" itp - spokojnie,pędzelek "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 To może mało istotne, i prawdopodobieństwo ułozenia jest, ale kamo brązowe na dwóch lewych kołach z przodu wyglada, jakby pojazd stał i dopiero go pomalowali. Moze kamo na kółku nieco przekręcone wzgledem kadłuba ? Ja wiempo swoich modelach, ze też nie zwracałem kiedys uwagi i potem wygląda to jak pojazd z muzeum, albo pomnika, nieruchomy i pomalowany . Ale generalnie jestem pod wrażaniem Twoich modeli tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 to ma być zielony kolor, nie szary Ma być szary, nie zielony Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Lutego 2009 Autor Share Napisano 4 Lutego 2009 Model maluje juz 3 raz Mam nadzieje, ze tym razem brazowy jest bardziej odpowiedni. Troszke inne bardziej "naturalistyczne" zdjęcia pokazujace wiecej warsztatu. Bez niebieskiego tła. Plamy malowane pedzlem na raz, no czasami moze 2 razy. Vallejo rozmieszan z woda. Zostaja moze jakies minimalne zacieki, a raczej przebarwienia, ale po washu brudzeniach niewidoczne. Pytanie. Czy takie kamo to Niemcy malowalli od reki, a moze mieli szablony? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Witam! Czy takie kamo to Niemcy malowalli od reki, a moze mieli szablony? W ostatnim numerze "Super Modelu" 5/6 2008 w artykule pt. Hetzer z Helu autor p. S.K Mokwa opisuje metody malowania pojazdów niemieckich w końcowym okresie wojny (str.80). Reasumując było tak i tak (choć obstawiałbym że częściej lecieli z rączki), wszystko zależało od czasu, inwencji malarzy i dostępności materiałów. W ruch szły szmaty, pędzle i pistolety natryskowe - co akurat było pod ręką i działało. Farby też - jakie wpadły w ręce. Nadmienię że często pojazdy do jednostek trafiały w kolorze podstawowym a nawet jedynie podkładowym. Plamy nanoszono już bezpośrednio w jednostkach - stąd się bierze ich duży indywidualizm w wielkości, rozkładzie itp. Więcej informacji na temat sposbów malowania, użytych farb i wzorów kamuflażu można znaleść w ksiązkach p. A.Majewskiego pt. "Barwy i znaki Panzewaffe" wyd. Armagedon. Jest tam osobny rozdział poświęcony kamuflażom z okresu końca wojny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 Czarek, jedno jest pewne...Ty sie starałeś, Oni niekoniecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 5 Lutego 2009 Autor Share Napisano 5 Lutego 2009 W ruch szły szmaty, pędzle i pistolety natryskowe - co akurat było pod ręką i działało. Farby też - jakie wpadły w ręce. Nadmienię że często pojazdy do jednostek trafiały w kolorze podstawowym a nawet jedynie podkładowym. Plamy nanoszono już bezpośrednio w jednostkach - stąd się bierze ich duży indywidualizm w wielkości, rozkładzie itp. I jak tu nie kochac niemieckiej pancerki. Jejku tyle mozliwosci, wzorów, technik. A u Aliantow zielono, a czasami zielono-bialo :( Dzieki Termir. Czarek, jedno jest pewne...Ty sie starałeś, Oni niekoniecznie:) Musze sie starac ze wzgledu na skale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 ejku tyle mozliwosci, wzorów, technik. SmileA u Aliantow zielono, a czasami zielono-bialo :( Mam taką teorię, że co trzeci Niemiaszka w lotnictwie i w siłach pancernych chciał się pierwotnie zajmowac malarstwem nowoczesnym, dopiero gdy Partia odrzuciła sztukęzdegenerowaną i postawiła na NS-realizm, wybrali wojo [albo ono ich] i przy każdej okazji dawaj się wyżywac artystycznie A u sprzymierzonych fakt, aż nudą wieje Bez polotu, panie, bez polotu ;) No były tam jakieś plamy u Angoli, ale kudy im tam do Rzeszaków... A tak przy okazji, że ten model tyle wizyt w myjni wytrzymał.. solidnie zrobiony widac ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carl118 Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 ciekawy kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 fajne, tylko skończ to wreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 5 Lutego 2009 Autor Share Napisano 5 Lutego 2009 tylko skończ to wreszcie Aero padlo :( Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 hej, pędzel w dłoń! (na melodię trzech rycerzy)... powodzenia. ale co to znaczy padło? zapchałeś czy kompresor odmówił współpracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Aero padlo :( Chyba nie wszyscy dzisiaj poczuli bąbelki :]]]] Żółwik dobrze prawi, pędzluj pan! Bo widzę, że rewelacyjnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 czak45 głupie pytanie ale mi się przyda (w przyszłości): ile mm mają te kropki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi