Skocz do zawartości

JagdPanzer IV kontra SU-100

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 312
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Na ostatnim zdjęciu pojazd jest chyba pod zbyt dużym kątem... Osobiście uważam, że w pierwszym położeniu wyglądał lepiej - oba miały swobodę - tu oba są zbyt blisko siebie.

TankRed1070 napisał:
ale chyba to jest to

Mam nadzieje

Tymczasem wykonałem już trzecią podstawke do tego projektu. To już chyba będzie finalna wersja.

Modele trochę podklejone, a co najważniejsze figurki mają już dopasowane łapki.

podstawka3ms6.jpg

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
  Rafał Jankowski napisał:
będziesz oddzielał je pasem krzaków, zieleni

nie, krzaki beda luźne.

Tymczasem:

Sugestie kolegów "apropos" wzorku ułożenia drogi, spowodowały, że zaczelem się nad nią zastanawiać.

Poprzęglądałem zdjęcia na googlach:

drogakf6.jpg

I doszedłem do takiego styropianowego patentu.

A mianowicie. Z kawałka styropianu odcinam samą góre i podklejam od spodu dowolaną taśmą. Wyginam, rozciągam styropian i powstaje coś takiego:

1111qp5.jpg

2222eb3.jpg

Może nie wygląda idealnie, ale jednym z plusów jest fajne układanie, co pozwala na dopasowanie do terenu (np. zjazd, załamanie, koleiny)

3333eq9.jpg

Jakie jest wasze zdanie i czy wielkość pasuje do skali?

Ps. Mam jeszcze przed sobą eksperymenty z kamyczkami.

Cytat
dla człowieka w tej skali to będą spore kamyczki :|

Zgadzam się z Przedmówcą

Jeśli chcesz ułożyć bruk na skarpie to z ręką na sercu Ci powiem (z racji zawodu), że nie spotkałem się z takim czymś - skarpy stabilizuje się siejąc na nich trawkę, która ładnie wygląda i trzyma korpus nasypu "w kupie". Jeśli to tylko przymiarki styropianowego patentu to nie było uwagi.

Zwróciłbym tez uwagę na zwisy gąsek w Jagdpanzerze - czy aby na pewno były takie? Z racji układu napędowego, przy dużych zwisach i ruszaniu gąski "wylądowałyby" przed maszyną (minimalnie bym je zmniejszył ale to tylko moja subiektywna opinia )

A tak modeliki zapowiadają się bardzo zacnie Pozdrawiam

arthur_szu napisał:
  Cytat
dla człowieka w tej skali to będą spore kamyczki :|

Zgadzam się z Przedmówcą

Jeśli chcesz ułożyć bruk na skarpie to z ręką na sercu Ci powiem (z racji zawodu), że nie spotkałem się z takim czymś - skarpy stabilizuje się siejąc na nich trawkę, która ładnie wygląda i trzyma korpus nasypu "w kupie". Jeśli to tylko przymiarki styropianowego patentu to nie było uwagi.

A ja pozwolę się nie zgodzić (z racji zawodu poniekąd), i dodam, że taki sposób stabilizacji skarp przeciwpowodziowych (dikes) widziałem w Holandii. Są to spore bazaltowe bloki, którymi "brukuje się" część skarpy wystawiona na działanie fal morskich. Ale to już jest poza tematem bo rejon geograficzny nie ten. Mam gdzies zdjęcia i przekroje jak kogoś interesuje.

Pozdrawiam!

Bardzo fajnie stabilizowano wały przeciwpowodziowe i obsypanie mostu Siekierkowskiego w Warszawie. najpierw warstwa tłucznia potem specjalna siatka a na to ziemia i trawa lub inna roślinność. Obsypane kamieniami skarpy widziałem we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii i Francji.

Myślę, że jednak czak45 powinien na skarpie po prostu "zasiać" trawę.

Złośliwiec napisał:
Bardzo fajnie stabilizowano wały przeciwpowodziowe i obsypanie mostu Siekierkowskiego w Warszawie. najpierw warstwa tłucznia potem specjalna siatka a na to ziemia i trawa lub inna roślinność.

Z tym się Kolego zgodzę jak najbardziej - mi chodziło tylko i wyłącznie o typową kostkę brukową i jej ułożenie na dioramie na skarpach (wszelkie inne technologie wzmacniania nasypu zgadzają się z tym co mówicie).

arthur_szu napisał:

Z tym się Kolego zgodzę jak najbardziej - mi chodziło tylko i wyłącznie o typową kostkę brukową i jej ułożenie na dioramie na skarpach (wszelkie inne technologie wzmacniania nasypu zgadzają się z tym co mówicie).

że się wtrącę ad vocem: masz zupełną rację. Kostka na nasypie jest bez sensu. Dochodzę do przekonania, że Czarkowi chodziło o możliwość wykonania uszkodzeń nawierzchni - koleiny, dziury co przy tej płycie dla kolejkarzy jest raczej wykluczone. A myśmy polecieli w nakową dysputę o wzmacnianiu nasypów he he...

Pozdrawiam!

TankRed1070 napisał:
A myśmy polecieli w nakową dysputę o wzmacnianiu nasypów he he...

Mam tylko nadzieję, że nie zniechęciliśmy Autora ;)

Pozdrawiam i czekamy na efekty prac

P.S. Całe szczęście, że nikt nie pociągnął tematu dalej, np. o hydroobsiewie skarp ;)

Panowie, panowie.

Tak jak kolega TankRed1070 napisal, chcialem tylko pokazac mozliwosci takiego rozwiazania, a ten nasyp byl pod reka.

Oczywiscie ze bedzie na nim trawa ew. bloto.

Fakt kamienie troche za wielkie, ale w skali 1/35 beda pewnie ok.

Pozdrawiam

Idąc dzisiaj na spacer szedłem drogą wyłożoną kamieniami ( takie jak pokazał czak45 na fotkach). Ich wielkość była tak na połowę długości buta, wiele tez było na 3/4 długości . Ludzie do czego to doszło, żeby spokojnie na spacer nie można było pójść bo wszędzie widzi się scenki na dioramy .

Ten styropian względem gotowca wygląda na duży, ale względem figurki to całkiem w porządku. Przecież kamień na połowę stopy, albo wielkości dłoni jest całkiem realny(chyba ).

A figurkę z jakiego zestawu masz?

Powodzenia w dalszych pracach

• 5 weeks later...