kozborn Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Za ciosem. Po meśku startujemy z ciut bardziej wymagającym tematem. Postawiłem na nieco więcej waloryzacji. Doszedł zestaw Big Eda, a w nim m.in. rozłożone flapsy, do tego żywiczne gunbaye. Wolałem się upewnić u producenta, czy te zestawy są w ogóle kompatybilne, bo wygląda to na maaaaasę blachy w wyprasce na końcu - i są. Eduard to jednak stan umysłu. Wierzę na słowo, bo nie uraczyłem nigdzie zdjęć, gdzie zastosowano oba naraz. A zatem szykuje się trochę krojenia i spasowywania... Zobaczymy. Trzymajcie kciuki. Wszelka pomoc mile widziana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 O Ty! Chciałem takiego w siedemdwa lub typhoon'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 No jest ambitnie, zasiadam i patrzę zatem. Kciuki też trzymam, będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Ja też będę śledził z wielką chęcią:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Lipa napisał: O Ty! Chciałem takiego w siedemdwa lub typhoon'a. Nic nie stoi na przeszkodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2023 1 godzinę temu, barszczo napisał: będzie dobrze . No nie wiem, nie wiem, dawno tak po chamsku nie kroiłem wyprasek nie wiem czy to wytrzymam nerwowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Dla odmiany spróbuj zrobić to elegancko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) 43 minuty temu, kozborn napisał: nie wiem czy to wytrzymam nerwowo Ty jak Ty, ale pomyśl o wrażliwej publice. Edytowane 1 Grudnia 2023 przez zaruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Za flapsy dostaniesz klapsy. A "gunbeje" mówią tylko fleje. Błagam... Powodzenia! Edytowane 1 Grudnia 2023 przez socjo1 2 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 13 minut temu, socjo1 napisał: Za flapsy dostaniesz klapsy. A "gunbeje" mówią tylko fleje. Malinowy Mickiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 Bardzo fajny zestaw to jest uwaga na łączenie skrzydeł z kadłubem na brzuchu i na spasowanie insertu podszybia do kadłuba. Z taką ilością dodatków może wyglądać bardzo dobrze zerknij w mój wątek warsztatowy, starałem się wszystko opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 2 godziny temu, jachud3 napisał: zerknij w mój wątek warsztatowy, starałem się wszystko opisać. Zerkałem, zainspirowałaś mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) No to zaczynamy, pierwsze kroki w kokpicie lekko dobrązowiłem oparcie pilota, gdzieniegdzie posrebrzenie krawędzi suchym pędzlem + panel liner. Sorki, że słabo widać, obiektyw mi baranieje od nadmiaru tej RAFowskiej szarozieloności Edytowane 3 Grudnia 2023 przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 @jachud3 przeglądam Twój warsztat i nadal jestem pod dużym wrażeniem. Mam nadzieję, że nie będziesz mieć nic przeciwko, jeśli będę postępować podobnie? W myśl zasady "naśladownictwo najwyższą formą pochlebstwa"? Szczególnie przypadły mi do gustu kable w komorach podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Grudnia 2023 Share Napisano 3 Grudnia 2023 Miło mi że się podoba ale proponuję zawsze wzorować się na oryginale, bo warsztaty w sieci mogą nieść uproszczenia/zakłamania. https://www.cybermodeler.com/aircraft/typhoon/tempest5_walk.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 Troszkę udało się dziś posiedzieć. Jeszcze trochę roboty przede mną z kokpitem, ale generalnie idziemy w takim kierunku. Z dodatkowych rzeczy dorobiłem kabel przy drążku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 Jeszcze kilka nieco jaśniejszych fotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Grudnia 2023 Share Napisano 3 Grudnia 2023 Spróbuj ciemniejsze elementy fotografować na ciemniejszym tle. Jasne tło powoduje, że aparat automatycznie przyciemnia obraz, aby uniknąć "prześwietlenia". Dlatego dostajesz ciemne obrazy mimo jasnego tła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Grudnia 2023 Share Napisano 3 Grudnia 2023 Z jednej strony kabelek przy drążku cieszy, serio. Z drugiej (zakładam, że dorobiłeś ten najcieńszy) jego przebieg razi. Kable przy drążku raczej układano tak, by nie można było się w nie zaplątać i sądząc ze zdjęć Tempest nie był wyjątkiem. Tu uwaga. Jeśli chce się pokazać w modelu jakiś element w układzie niestandardowym, to jasne, czemu nie. Jednak lepiej zrobić to tak, by sytuacja była jednoznacznie czytelna. Sorki, że wracam do starego i swojego przykładu, ale na fotkach, które ostatnio Ci wysyłałem jest coś w tym temacie. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką, która normalnie była wetknięta w gniazdo. na tablicy. Gdyby to zrobić w normalnym układzie ten szczegół byłby praktycznie niezauważalny. W takiej rozpiętej formie oglądający, o ile zada sobie trud by przestudiować kabinę modelu, ma szansę to zauważyć. Ale w takiej sytuacji element nie może sugerować błędu, bo zaobserwowanie błędu automatycznie przytłumi, czy wręcz kompletnie zniszczy uznanie dla modelarskiego skillu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 8 godzin temu, greatgonzo napisał: z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką, Na forum można dopytać. Na żywo 99% oglądaczy weźmie to za babola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 Tę wtyczkę? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 12 godzin temu, greatgonzo napisał: z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką, Przewód że się odkleił, a wtyczkę wezmą za glut farby lub kleju. Chyba że kolega zrobi tą wtyczkę bardzo realistycznie czego jemu życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) A nie, przypadek z wtyczką to tylko analogia w ramach ogólnych rozważań nad tematem niestandardowej prezentacji elementów w modelu. Nie sugeruję kozbornowi, by to robił. Jeżeli jednak już się idzie w tę stronę to rzeczywiście lepiej postarać się, by wtyczka była daleka od gluta kleju a kabel wisiał w sposób wykluczający wersję z odklejeniem się (odnoszę wrażenie, że w tym moim modelu tak źle z tym nie jest :) ). Ale i tak trzeba spojrzeć na układ elementów, bo nawet jeśli jakaś konfiguracja jest fizycznie możliwa, czy wręcz istnieje dokumentacja potwierdzająca daną wersję w określonej sytuacji, to wciąż lepiej zadbać o czytelne uzasadnienie tego układu. Tutaj, w Tempeście: jeżeli przewód przy knyplu został odpięty o d wiązki np, do serwisu, to lepiej będzie, gdy zostanie to podkreślone. Np przewód rozpięty z końcówką na fotelu, czy coś w tym stylu, w zależności co tam było w ogóle możliwe. Tak jak jest sugeruje błąd, nie wyjątkowe okoliczności. Edytowane 4 Grudnia 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Kokpit usadowiony w burcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2023 (edytowane) @greatgonzo sugerował bym krajał elegancko. Podobno elegancko zaczyna się od 10 tysięcy wzwyż, w przeciwnym razie jest co najwyżej schludnie. Mnie wystarczy schludnie. Anyway pierwsze koty za ploty z wykrawaniem, przed poważniejszymi zabiegami... Ps. Szczelinki zamierzam lekko zapuścić CA, mam nadzieję że to wystarczy. Edytowane 5 Grudnia 2023 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi