Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za ciosem. Po meśku startujemy z ciut bardziej wymagającym tematem. Postawiłem na nieco więcej waloryzacji. Doszedł zestaw Big Eda, a w nim m.in. rozłożone flapsy, do tego żywiczne gunbaye. Wolałem się upewnić u producenta, czy te zestawy są w ogóle kompatybilne, bo wygląda to na maaaaasę blachy w wyprasce na końcu - i są. Eduard to jednak stan umysłu. Wierzę na słowo, bo nie uraczyłem nigdzie zdjęć, gdzie zastosowano oba naraz. A zatem szykuje się trochę krojenia i spasowywania... Zobaczymy. Trzymajcie kciuki. Wszelka pomoc mile widziana. 

IMG_20231201_192257_1.jpg

IMG_20231201_192331_1.jpg

IMG_20231201_194159.jpg

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, Lipa napisał:

O Ty! Chciałem takiego w siedemdwa lub typhoon'a.

Nic nie stoi na przeszkodzie :)

Napisano
1 godzinę temu, barszczo napisał:

będzie dobrze :super:.

No nie wiem, nie wiem, dawno tak po chamsku nie kroiłem wyprasek :) nie wiem czy to wytrzymam nerwowo :)

Napisano (edytowane)
43 minuty temu, kozborn napisał:

nie wiem czy to wytrzymam nerwowo :)

Ty jak Ty, ale pomyśl o wrażliwej publice.

Edytowane przez zaruk
  • Haha 2
Napisano (edytowane)

Za flapsy dostaniesz klapsy. A "gunbeje" mówią tylko fleje.

Błagam...

:piwo:

Powodzenia!

Edytowane przez socjo1
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 2
Napisano
13 minut temu, socjo1 napisał:

Za flapsy dostaniesz klapsy. A "gunbeje" mówią tylko fleje.

Malinowy Mickiewicz

Napisano

Bardzo fajny zestaw to jest :) uwaga na łączenie skrzydeł z kadłubem na brzuchu i na spasowanie insertu podszybia do kadłuba. Z taką ilością dodatków może wyglądać bardzo dobrze :super: zerknij w mój wątek warsztatowy, starałem się wszystko opisać.

Napisano
2 godziny temu, jachud3 napisał:

:super: zerknij w mój wątek warsztatowy, starałem się wszystko opisać.

Zerkałem, zainspirowałaś mnie! :)

Napisano (edytowane)

No to zaczynamy, pierwsze kroki w kokpicie :) lekko dobrązowiłem oparcie  pilota, gdzieniegdzie posrebrzenie krawędzi suchym pędzlem + panel liner. Sorki, że słabo widać, obiektyw mi baranieje od nadmiaru tej RAFowskiej szarozieloności :)

IMG_20231202_234610_1.jpg

IMG_20231202_234304_1.jpg

IMG_20231202_234253_1.jpg

Edytowane przez kozborn
  • Like 1
Napisano

@jachud3 przeglądam Twój warsztat i nadal jestem pod dużym wrażeniem. Mam nadzieję, że nie będziesz mieć nic przeciwko, jeśli będę postępować podobnie? W myśl zasady "naśladownictwo najwyższą formą pochlebstwa"? Szczególnie przypadły mi do gustu kable w komorach podwozia. 

Napisano

Troszkę udało się dziś posiedzieć. Jeszcze trochę roboty przede mną z kokpitem, ale generalnie idziemy w takim kierunku. Z dodatkowych rzeczy dorobiłem kabel przy drążku. 

IMG_20231203_221657_1.jpg

IMG_20231203_221733.jpg

IMG_20231203_221646_1.jpg

IMG_20231203_221627_1.jpg

IMG_20231203_221611_1.jpg

IMG_20231203_221602_1.jpg

• Like 2
Napisano

Jeszcze kilka nieco jaśniejszych fotek. 

IMG_20231203_223520_1.jpg

IMG_20231203_223443.jpg

IMG_20231203_223411_1.jpg

IMG_20231203_223401_1.jpg

• Like 1
Napisano

Spróbuj ciemniejsze elementy fotografować na ciemniejszym tle. Jasne tło powoduje, że aparat automatycznie przyciemnia obraz, aby uniknąć "prześwietlenia".

Dlatego dostajesz ciemne obrazy mimo jasnego tła.

Napisano

Z jednej strony kabelek przy drążku cieszy, serio. Z drugiej (zakładam, że dorobiłeś ten najcieńszy) jego przebieg razi. Kable przy drążku raczej układano tak, by nie można było się w nie zaplątać i sądząc ze zdjęć Tempest nie był wyjątkiem.

Tu uwaga. Jeśli chce się pokazać w modelu jakiś element w układzie niestandardowym, to jasne, czemu nie. Jednak lepiej zrobić to tak, by sytuacja była jednoznacznie czytelna. Sorki, że wracam do starego i swojego przykładu, ale na fotkach, które ostatnio Ci wysyłałem jest coś w tym temacie. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką, która normalnie była wetknięta w gniazdo. na tablicy. Gdyby to zrobić w normalnym układzie ten szczegół byłby praktycznie niezauważalny.  W takiej  rozpiętej formie oglądający, o ile zada sobie trud by przestudiować kabinę modelu, ma szansę to zauważyć. Ale w takiej sytuacji element nie może sugerować błędu, bo zaobserwowanie błędu automatycznie przytłumi, czy wręcz kompletnie zniszczy uznanie dla modelarskiego skillu.

Napisano
8 godzin temu, greatgonzo napisał:

z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką,

Na forum można dopytać. Na żywo 99% oglądaczy weźmie to  za babola.

Napisano
12 godzin temu, greatgonzo napisał:

z celownika zwiesza się przewód zakręcony w pętelkę i zakończony wtyczką,

Przewód że się odkleił, a wtyczkę wezmą za glut farby lub kleju. Chyba że kolega zrobi tą wtyczkę bardzo realistycznie czego jemu życzę.

Napisano (edytowane)

A nie, przypadek z wtyczką to tylko analogia w ramach ogólnych rozważań nad tematem niestandardowej prezentacji elementów w modelu. Nie sugeruję kozbornowi, by to robił. Jeżeli jednak już się idzie w tę stronę to rzeczywiście lepiej postarać się, by wtyczka była daleka od gluta kleju a kabel wisiał w sposób wykluczający wersję z odklejeniem się (odnoszę wrażenie, że w tym moim modelu tak źle z tym nie jest :) ).  Ale i tak trzeba spojrzeć na układ elementów, bo nawet jeśli jakaś konfiguracja jest fizycznie możliwa, czy wręcz istnieje dokumentacja potwierdzająca daną wersję w określonej sytuacji, to wciąż lepiej zadbać o czytelne uzasadnienie tego układu.

Tutaj, w Tempeście: jeżeli przewód przy knyplu został odpięty o d wiązki np, do serwisu, to lepiej będzie, gdy zostanie to podkreślone. Np przewód rozpięty z końcówką na fotelu, czy coś w tym stylu, w zależności co tam było w ogóle możliwe. Tak jak jest sugeruje błąd, nie wyjątkowe okoliczności.

Edytowane przez greatgonzo
Napisano

Kokpit usadowiony w burcie. 

IMG_20231204_230152.jpg

IMG_20231204_230128.jpg

IMG_20231204_230138.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

@greatgonzo sugerował bym krajał elegancko. Podobno elegancko zaczyna się od 10 tysięcy wzwyż, w przeciwnym razie jest co najwyżej schludnie. Mnie wystarczy schludnie. Anyway pierwsze koty za ploty z wykrawaniem, przed poważniejszymi zabiegami... Ps. Szczelinki zamierzam lekko zapuścić CA, mam nadzieję że to wystarczy. 

IMG_20231205_233912_1.jpg

Edytowane przez kozborn