Skocz do zawartości

Tempest Mk.V 1:48 Eduard

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze nieśmiałe próby z postshadingiem. Część prawdopodobnie do lekkiego rozjaśnienia. Planuję na to dać trochę rdzawego filtra gdzieniegdzie, podobnie jak metalicznego suchego pędzla. Następnie szary i szaroniebieski pin wash. 

IMG_20240101_231415.jpg

IMG_20240101_231525_1.jpg

IMG_20240101_231454_1.jpg

IMG_20240101_231442.jpg

IMG_20240101_231535_1.jpg

• Like 5

E tam. Tu  nie jest mowa o precyzyjnym maskowaniu (no dobra, jest, ale tak przy okazji), ale zwykłym maskowaniu bezpiecznym. Dałbyś więcej  taśmy, papieru, maskolu, czy co tam lubisz i nie byłoby mowy o żadnym  poprawianiu. Lepiej  5cm za dużo  niż 1mm za mało. 

• Like 1

@greatgonzo kwestia ćwiczeń. Na tym modelu jeszcze poćwiczę. Ale akurat z już dużo łatwiejszym układem. 

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Dałbyś więcej  taśmy, papieru, maskolu, czy co tam lubisz

Niby tak, ale jeżeli na model jest przeznaczone 20 cm taśmy to nie poradzisz.   :cool:

• Haha 2

Godzinę temu, kozborn napisał:

zawsze Ci pożyczę, ale potem musisz oddać. 

Dziękuję ale nie trzeba, swoich mam w nadmiarze różnego kalibru. :mrgreen:

Ja rozumiem że jesteśmy z Wielkopolski, ale naprawdę nie trzeba oszczędzać na taśmie. :mrgreen:

• Haha 1

Napisano (edytowane)

Mam nadzieję, że widać. Puściłem trochę rdzawej mgiełki tu i ówdzie. To czego może nie być widać: zamiast suchego pędzla poeksperymentowałem i puściłem aero w paru miejscach mocno rozwodnione aluminium. Udało mi się osiągnąć coś, co moim zdaniem poprawia odbiór modelu na żywo: bardzo delikatny 'matowy metalik', trzeba się przyjrzeć, żeby dojrzeć, że krawędzie natarcia i parę innych elementów leciutko się srebrzą. Mam wrażenie, że taka metaliczna warstewka nieźle pracuje że światłem. Akurat trochę widać to przy krawędzi natarcia lewego statecznika. 

PS. Wlot powietrza po poprawkach - do lekkiego złederingowania. Całość oczywiście jeszcze przed pinwashem. 

IMG_20240102_153453.jpg

IMG_20240102_155626_1.jpg

IMG_20240102_155656.jpg

IMG_20240102_155106.jpg

Edytowane przez kozborn
  • Like 3

Czy macie jakieś sprawdzone patenty na malowanie plam kamuflażu? Można by to wszak maskować taśmą, ale wtedy krawędź będzie na maksa ostra a ja chciałbym zrobić delikatniejsze przejście. Gdy próbowałem to maskować patafiksem wychodziły mi zawsze nierówne, jakby schodkowe przejścia, gdzie każdy "schodek" miał trochę inny odcień. Doprowadzało mnie to do szału przy ostatnim Meśku. 

1 minutę temu, kozborn napisał:

Gdy próbowałem to maskować patafiksem wychodziły mi zawsze nierówne, jakby schodkowe przejścia, gdzie każdy "schodek" miał trochę inny odcień. Doprowadzało mnie to do szału przy ostatnim Meśku. 

Przy Patafixie psiukaj prostopadle do plam, wtedy nie będziesz miał gradientu na krawędziach 😉

• Thanks 1

Wycinasz maski np z papieru i przyklejasz je na cieniutkie wałeczki patafixu. Będziesz miał wtedy przejście takie jak potrzeba

• Thanks 1

9 minut temu, jachud3 napisał:

Przy Patafixie psiukaj prostopadle do plam, wtedy nie będziesz miał gradientu na krawędziach 😉

Starałem się, ale nie wychodzi :)

6 minut temu, Moses napisał:

Wycinasz maski np z papieru i przyklejasz je na cieniutkie wałeczki patafixu. Będziesz miał wtedy przejście takie jak potrzeba

Czyli w praktyce mamy: powierzchnia, patafix, papier, dobrze rozumiem? A co to znaczy cieniutkie wałeczki? 1 mm średnicy? 

Sama plastelina, czy z papierem, efekt zależny jest od sposobu i konsekwencji w prowadzeniu aerografu. I nie zaszkodzi sprawdzić jak było w rzeczywistości, zanim człowiek zacznie kombinować.

@jachud3 czy w ten sposób, który odpisałeś, malowałeś swojego? Bardzo mi się podoba. 

35 minut temu, jachud3 napisał:

Dokładnie tak, same wałeczki.

Przestrzeń między wałkami można wypełnić maskolem lud skrawkami taśmy.

Mniej roboty niż z wycinaniem masek z papieru.

Można kupić gotowe maski, ale po co.

@Moses @jachud3 spróbowałem miksu obu metod, wąskie wałeczki, prostopadły strumień, jest lepiej, także dzięki!! 

Jeszcze nie to. Do poprawy biały pas na lewym skrzydle, wewnętrzna krawędź jest ciut krzywo. 

Ale to zostawiam na wieczór, podobnie jak kosmetykę i brudzonko. Które generalnie szczególnie lubię. 

IMG_20240103_121948_1.jpg

IMG_20240103_122547_1.jpg

Mała aktualizacja. Poprawek wymaga jeszcze malowanie prawego skrzydła, ale sądzę, że kierunek jest już wytyczony. Trzeba jeszcze podmalować zieleń krawędzi komór tu i tam. Mam nadzieję, że niebawem wash zdoła jeszcze w miarę wydobyć nitowanie. Po wszystkim oczywiście bardzo delikatny chipping. 

Jutro prawdopodobnie weźmiemy się za podwozie. 

Dzięki @Moses i @jachud3 za wsparcie przy plamach 😉

IMG_20240103_212458.jpg

IMG_20240103_212503_1.jpg

IMG_20240103_212633.jpg

IMG_20240103_212836.jpg

IMG_20240103_212906.jpg