Skocz do zawartości

Tempest Mk.V 1:48 Eduard

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To miłe, że tak uważasz, aczkolwiek... :)

image.png.2b5e7877c10bdc8c1fae28b7dd7a6b06.png

Edytowane przez kozborn

Niejasności rozstrzyga się na korzyść oskarżonego. Oczywiście możesz je rozwiać w każdej chwili :)

1 godzinę temu, greatgonzo napisał:

Trochę zabiłeś mi ćwieka tym Mr. Color. Ale sprawdziłem sobie i Gunze.

A Ty jakimi farbami malujesz?

Ja nie maluję. Malowałem i ewentualnie będę malował.

W  pierwszym przypadku były to Model Mastery. Paleta moich kolorów całkiem OK i technicznie też jak trzeba. Niestety MM wyszło z rynku. Zatem będę (ewentualnie) malował tymi MM, które mi zostały. Pewnie spróbuję coś przypolować na aukcjach, bo widziałem, że się zdarza. A jak nie to... wobec tej sytuacji i ogólnych opinii kupiłem sobie ze dwa lata temu, na próbę, parę buteleczek Gunze. Tych mocniejszych. Jednak jakoś nie było okazji zrobić próby :). Supermetaliki Gunze zupełnie mi podeszły swego czasu, więc jestem dobrej myśli. Zgodnością kolorystki się nie przejmuję - poprawi się w miarę potrzeby.

12 godzin temu, jachud3 napisał:

Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania...

Tak patrzę, przymierzam... O które dokładnie miejsce Ci chodzi? Najdłuższa, najbardziej wyeksponowana krawędź będzie pod limuzyną, ale ona w zasadzie w całości zlewa się z szyną. Kabina będzie otwarta. Mi wygląda to na nieźle spasowane. 

Napisano (edytowane)

Doszedł element mocujący owiewkę, przednią część, pod wiatrochron, zamaskowalem za radą @jachud3. Położyłem CA i szlif. Nie jest idealnie, ale linii nie widać tak mocno jak na początku. Do tego pierwsze próby z łoszem na skrzydłach. Prawdopodobnie w kilku miejscach - zwłaszcza na zieleni - puszczę też żólty dla większego kontrastu. Ale jeszcze nie zdecydowałem, możliwe że nie :)Efekt jak na razie uważam za obiecujący. 

IMG_20240111_123044.jpg

IMG_20240111_123333_BURST1.jpg

IMG_20240111_123235.jpg

IMG_20240111_123736_1.jpg

Edit: miał być pinwash, ale z uwagi na ilość nitów stwierdziłem, że to bez sensu i dałem zwykły, za którym nie przepadam - głównie przez mniejsze możliwości kontroli. 

Edytowane przez kozborn
  • Like 2

Muszę dodać, że jestem trochę rozczarowany po położeniu podstawki pod owiewkę. Z całkiem fajnego kokpitu g*no widać :)

Chodzi o celownik.

W MkV  oryginalnie montowano go do poprzecznego elementu stelaża od strony pilota. W testach stwierdzono jednak, że pilot ma wtedy za mało miejsca na głowę i trzeba było znaleźć rozwiązanie. Proste! Celownik wystarczy przykręcić z drugiej strony rurki,  pod wiatrochronem i gra muzyka. Tyle, że standardowy MkII zupełnie się tam nie mieścił. By temu zaradzić, trzeba było  obrać go z obudowy, łącznie z szybką ekranu. Tę zastąpiła szyba pancerna. Sam celownik montowano pod wyraźnym kątem, przekrzywiony w stronę pilota. Powodowało to niepożądane refleksy i z tym też trzeba było sobie poradzić. Modyfikacja znowu była prosta. Przewidziano wycięcie obejmy/osłony z blachy. Owijano nią celownik skręcając końcówki od strony pancerszyby. Od strony  pilota szerokość blaszki łagodnie wzrastała i zmniejszała się tworząc optyczną przesłonę w kształcie wycinka koła.

Obłuskanie celownika sprawiło, że znikła też zintegrowana poduszka, chroniąca głowę pilota przed skutkami uderzenia w kolimator. Za to pojawił się niczym niechroniony śrubunek mocowania. Do niego przyczepiano poduszkę ochronną, sposobem całkiem chałupniczym, przywiązując  cienkim sznurkiem.

U Clostermana nie ma tej osłony z blachy, ale śmiem twierdzić, że jeszcze nie ma, lub chwilowo nie ma, bo mod był bardzo prosty, a problem nie całkiem błahy.

Tu mamy samolot z tej samej jednostki, więc można ewentualnie doszukiwać się podobieństw.

Ale, przynajmniej na tym etapie, kąt mocowania celownika obaj z Jachudem macie zły i obaj nie macie poduszki ochronnej, którą u Clostermana widać jak wół.

Ciekawostka:

Zdarzały się wyjątki od opisanej modyfikacji. Niektóre szyby pancerne generowały podwójne odbicie plamki kolimatora. W takim przypadku montowano kompletny celownik, a jego przesunięcie wgłąb wiatrochronu uzyskiwano poprzez wymianą stelaża. Zamiennik miał prostokątne wcięcie w którym mieścił się MkII.

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

Doszedł łosz, ale będzie go jeszcze trochę - po kalkomaniach. Jak widzicie Tempest dostał również obuwie i resztę pokryw komór podwozia plus tylne kółko. Po bokach silnika stosowne "skrzela". Tyle na dziś. PS. Nie przywiązujcie się zbytnio do błyszczenia, całość będzie w macie :)

IMG_20240111_213911.jpg

IMG_20240111_214007_1.jpg

IMG_20240111_214033_1.jpg

IMG_20240111_214140.jpg

IMG_20240111_214147.jpg

IMG_20240111_214217.jpg

IMG_20240111_214302_1.jpg

IMG_20240111_214330_1.jpg

IMG_20240111_214430.jpg

IMG_20240111_214437.jpg

IMG_20240111_214500_1.jpg

IMG_20240111_214627_1.jpg

IMG_20240111_214745.jpg

IMG_20240111_214830_1.jpg

IMG_20240111_214916_1.jpg

Edytowane przez kozborn
  • Like 7

42 minuty temu, Polosss napisał:

Jestem zszokowany kolejnością i Twoim podejściem do etapów malowania ale efekt "końcowy" jest świetny.

Bez dogmatu :) dzięki :)

1 godzinę temu, barszczo napisał:

Efekt jest wyśmienity, podziałaj z oponami tylko bo sporo Plaka mechanicy na nie położyli wink4.

Taaa wiem, to wygląda jak dętka a nie opona. Aż dziwi mnie, że tam nie ma żadnego konkretnego bieżnika. Dojdzie matt, dojdzie pigment, co jeszcze proponujesz? 

@barszczowłaśnie kompletuję małe zamówienie, więc może uwzględnię :) dzięki!

Jaki koń jest i czego mu brakuje każdy widzi. 

Pozostale elementy, trochę cieniowania w niektórych miejscach i jesteśmy na ostatniej prostej. 

Nie daje dużo zdjęć. Będą w galerii :)

IMG_20240113_101808.jpg

24 minuty temu, kozborn napisał:

Jaki koń jest i czego mu brakuje każdy widzi.

Śmigła?