kozborn Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) To miłe, że tak uważasz, aczkolwiek... Edytowane 8 Stycznia przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia To nie wiem, ale pamiętaj, że nie ustaliliśmy co znaczy zimne i gorące, ani w którą stronę odbiegasz od letniego ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia Niejasności rozstrzyga się na korzyść oskarżonego. Oczywiście możesz je rozwiać w każdej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Trochę zabiłeś mi ćwieka tym Mr. Color. Ale sprawdziłem sobie i Gunze. A Ty jakimi farbami malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Ja nie maluję. Malowałem i ewentualnie będę malował. W pierwszym przypadku były to Model Mastery. Paleta moich kolorów całkiem OK i technicznie też jak trzeba. Niestety MM wyszło z rynku. Zatem będę (ewentualnie) malował tymi MM, które mi zostały. Pewnie spróbuję coś przypolować na aukcjach, bo widziałem, że się zdarza. A jak nie to... wobec tej sytuacji i ogólnych opinii kupiłem sobie ze dwa lata temu, na próbę, parę buteleczek Gunze. Tych mocniejszych. Jednak jakoś nie było okazji zrobić próby :). Supermetaliki Gunze zupełnie mi podeszły swego czasu, więc jestem dobrej myśli. Zgodnością kolorystki się nie przejmuję - poprawi się w miarę potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia 12 godzin temu, jachud3 napisał: Dopiero teraz zwróciłem uwagę - celowo nie wkleiłeś jeszcze elementu pasującego wiatrochron i limuzynę? Tam sporo obróbki będzie potrzebne do zatuszowania powstałych linii podziału, których w rzeczywistości nie było. Szkoda malowania... Tak patrzę, przymierzam... O które dokładnie miejsce Ci chodzi? Najdłuższa, najbardziej wyeksponowana krawędź będzie pod limuzyną, ale ona w zasadzie w całości zlewa się z szyną. Kabina będzie otwarta. Mi wygląda to na nieźle spasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia Jak robisz otwartą kabinę to z tyłu pół biedy, zakryje. Chodzi mi o strefę pod wiatrochronem, porównaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Stycznia Autor Share Napisano 9 Stycznia Ok kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) Doszedł element mocujący owiewkę, przednią część, pod wiatrochron, zamaskowalem za radą @jachud3. Położyłem CA i szlif. Nie jest idealnie, ale linii nie widać tak mocno jak na początku. Do tego pierwsze próby z łoszem na skrzydłach. Prawdopodobnie w kilku miejscach - zwłaszcza na zieleni - puszczę też żólty dla większego kontrastu. Ale jeszcze nie zdecydowałem, możliwe że nie Efekt jak na razie uważam za obiecujący. Edit: miał być pinwash, ale z uwagi na ilość nitów stwierdziłem, że to bez sensu i dałem zwykły, za którym nie przepadam - głównie przez mniejsze możliwości kontroli. Edytowane 11 Stycznia przez kozborn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia Muszę dodać, że jestem trochę rozczarowany po położeniu podstawki pod owiewkę. Z całkiem fajnego kokpitu g*no widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) Ten Twój Tempest to Closterman czy coś innego? Edytowane 11 Stycznia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia Van Lierde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Chodzi o celownik. W MkV oryginalnie montowano go do poprzecznego elementu stelaża od strony pilota. W testach stwierdzono jednak, że pilot ma wtedy za mało miejsca na głowę i trzeba było znaleźć rozwiązanie. Proste! Celownik wystarczy przykręcić z drugiej strony rurki, pod wiatrochronem i gra muzyka. Tyle, że standardowy MkII zupełnie się tam nie mieścił. By temu zaradzić, trzeba było obrać go z obudowy, łącznie z szybką ekranu. Tę zastąpiła szyba pancerna. Sam celownik montowano pod wyraźnym kątem, przekrzywiony w stronę pilota. Powodowało to niepożądane refleksy i z tym też trzeba było sobie poradzić. Modyfikacja znowu była prosta. Przewidziano wycięcie obejmy/osłony z blachy. Owijano nią celownik skręcając końcówki od strony pancerszyby. Od strony pilota szerokość blaszki łagodnie wzrastała i zmniejszała się tworząc optyczną przesłonę w kształcie wycinka koła. Obłuskanie celownika sprawiło, że znikła też zintegrowana poduszka, chroniąca głowę pilota przed skutkami uderzenia w kolimator. Za to pojawił się niczym niechroniony śrubunek mocowania. Do niego przyczepiano poduszkę ochronną, sposobem całkiem chałupniczym, przywiązując cienkim sznurkiem. U Clostermana nie ma tej osłony z blachy, ale śmiem twierdzić, że jeszcze nie ma, lub chwilowo nie ma, bo mod był bardzo prosty, a problem nie całkiem błahy. Tu mamy samolot z tej samej jednostki, więc można ewentualnie doszukiwać się podobieństw. Ale, przynajmniej na tym etapie, kąt mocowania celownika obaj z Jachudem macie zły i obaj nie macie poduszki ochronnej, którą u Clostermana widać jak wół. Ciekawostka: Zdarzały się wyjątki od opisanej modyfikacji. Niektóre szyby pancerne generowały podwójne odbicie plamki kolimatora. W takim przypadku montowano kompletny celownik, a jego przesunięcie wgłąb wiatrochronu uzyskiwano poprzez wymianą stelaża. Zamiennik miał prostokątne wcięcie w którym mieścił się MkII. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia (edytowane) Doszedł łosz, ale będzie go jeszcze trochę - po kalkomaniach. Jak widzicie Tempest dostał również obuwie i resztę pokryw komór podwozia plus tylne kółko. Po bokach silnika stosowne "skrzela". Tyle na dziś. PS. Nie przywiązujcie się zbytnio do błyszczenia, całość będzie w macie Edytowane 11 Stycznia przez kozborn 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Jestem zszokowany kolejnością i Twoim podejściem do etapów malowania ale efekt "końcowy" jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 11 Stycznia Autor Share Napisano 11 Stycznia 42 minuty temu, Polosss napisał: Jestem zszokowany kolejnością i Twoim podejściem do etapów malowania ale efekt "końcowy" jest świetny. Bez dogmatu dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Efekt jest wyśmienity, podziałaj z oponami tylko bo sporo Plaka mechanicy na nie położyli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia 1 godzinę temu, barszczo napisał: Efekt jest wyśmienity, podziałaj z oponami tylko bo sporo Plaka mechanicy na nie położyli . Taaa wiem, to wygląda jak dętka a nie opona. Aż dziwi mnie, że tam nie ma żadnego konkretnego bieżnika. Dojdzie matt, dojdzie pigment, co jeszcze proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Do malowania opon używam koloru NATO Black Tamiyi. Nie jest idealnie czarny, a wydaniu Tamki jest dodatkowo mocno matowy. Polecam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia @barszczowłaśnie kompletuję małe zamówienie, więc może uwzględnię dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Godzinę temu, barszczo napisał: Do malowania opon używam koloru NATO Black Tamiyi. Śmigła też fajnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia Jaki koń jest i czego mu brakuje każdy widzi. Pozostale elementy, trochę cieniowania w niektórych miejscach i jesteśmy na ostatniej prostej. Nie daje dużo zdjęć. Będą w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia 24 minuty temu, kozborn napisał: Jaki koń jest i czego mu brakuje każdy widzi. Śmigła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia @zaruk Między innymi, kilku sterczydełek, kilku swiecidełek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi