Jump to content

ASU-85 - Własny projekt 3D - 1:72

Endrju
 Share

Recommended Posts

Jakiś czas temu postanowiłem zbudować sobie model działa ASU-85 w skali 1:72. Ostatnio to moja ulubiona skala. Problem w tym, że nie ma takiego modelu  no to sobie go zaprojektowałem. Wyszło coś takiego jak poniżej. Model jest już po próbnym wydruku ale nie wszystko wypaliło więc będę robił poprawki i po świętach kolejny wydruk. Dodam tylko, że w kwestii wydruku na razie korzystam z uprzejmości naszego kolegi forumowego Stanisława@stakov. Projekt pewnie jeszcze będzie trwał jakiś czas choćby dla tego że w żywicy to mam marne doświadczenia. Ale tak sobie pomyślałem że jak projekt odtajnię to koledzy coś może pomogą. Projekt realizowałem w programie Spark Design. A tak wygląda to moje projektowanie na razie. I to by było na tyle na dzisiaj.

image.jpeg.e75f2577635390154802ee4f507cddd2.jpeg

image.jpeg.fbd37541e009a8060848237689da867c.jpeg

• Like 20

W dniu 21.12.2023 o 16:03, robertmodelarz napisał:

Musztrą śpiewem i WF-em zwyciężymy z NRF-em.

W tym wypadku raczej z Danią, ASU-85 to 35 das 6PDPD.

Ściskam kciuki za sukces projektu. Zastanawiam się tylko czy nie było by mniej roboty gdyby wykorzystać podwozie PT-76 od Revella a drukować tylko resztę?

• Thanks 1

Elegancka robota!  Tym bardziej, że jedyne do tej pory  ASU-85 w 1:72 dawno temu wysmarkane przez ARMO to... trudna sprawa. Wiem co mówię, Dla porządku dodam, iż  ASU-85  (model 1970) czyli w wersji  jak na wyżej zamieszczonym projekcie  w WP  nie występowało . Z drugiej strony kto powiedział, że ma być polskie? Wietnamskie na przykład.  Druga spawa: zbiornik paliwa (90 l.) od T-34 - ten na pancerzu - ewidentnie szkodliwy wpływ "prawdy ekranu" Fortu IX Czerniaków.... w każdym razie  jak się wydrukuje jeden więcej - chętnie kupię,

Edited by Gerd
  • Like 1
  • Thanks 1

W dniu 22.12.2023 o 18:47, Michal_G napisał:

W tym wypadku raczej z Danią, ASU-85 to 35 das 6PDPD.

To akurat dzięki Tobie wszyscy na forum wiedzą. :super:

W dniu 22.12.2023 o 18:47, Michal_G napisał:

Ściskam kciuki za sukces projektu. Zastanawiam się tylko czy nie było by mniej roboty gdyby wykorzystać podwozie PT-76 od Revella a drukować tylko resztę?

Pewnie by było mniej roboty ale ten projekt w ramach eksperymentu zakładał sprawdzenie swoich możliwości w projektowaniu podwozia. Udało mi się to zaprojektować. Teraz mam gotowe podwozie do innych pojazdów bo ten projekt mnie zachęcił do dalszych działań. :wojo:

4 godziny temu, Gerd napisał:

Dla porządku dodam, iż  ASU-85  (model 1970) czyli w wersji  jak na wyżej zamieszczonym projekcie  w WP  nie występowało .

Jak wyżej napisałem nie jest to raczej mój ostatni projekt. Będą kolejne i tak sobie myślę, ze jak będę miał jakieś pytania to mi pewnie pomożesz? :piwo:

4 godziny temu, Gerd napisał:

jak się wydrukuje jeden więcej - chętnie kupię

Z tym musimy poczekać aż projekt doczeka się końcowej wersji projektu i zobaczymy co się da z tego ulepić. :hmmm:

W dniu 26.12.2023 o 21:15, Endrju napisał:

Jak wyżej napisałem nie jest to raczej mój ostatni projekt. Będą kolejne i tak sobie myślę, ze jak będę miał jakieś pytania to mi pewnie pomożesz? :piwo:

Jeśli tylko będę potrafił to z chęcią, 

W dniu 26.12.2023 o 21:15, Endrju napisał:

Z tym musimy poczekać aż projekt doczeka się końcowej wersji projektu i zobaczymy co się da z tego ulepić. :hmmm:

Modelarstwo to hobby dla cierpliwych. Poczekam.  "Ale kiej by co... to wis"

• Thanks 1

W dniu 26.12.2023 o 16:32, Gerd napisał:

Tym bardziej, że jedyne do tej pory  ASU-85 w 1:72 dawno temu wysmarkane przez ARMO

Gwoli ścisłości, jakiś czas temu pojawił się jeszcze z wyglądu przyzwoity model z Alex Miniatures
https://www.scalemates.com/kits/alex-miniatures-a139-asu-85--1339675
ale trudno go kupić, a jak jeszcze nie było trudno to cena nie zachęcała...
https://www.martola.com.pl/pl630/produkty95691/asu_85_airborne_self_propelled_artiller

• Thanks 1

to też model 1970z DSzK, a nie wspominałem o nim bo faktycznie na oczy  nie widziałem poza tym trzeba na prawdę chcieć za niemal 100$

Są  jeszcze jakieś australijskie wydruki 3D począwszy od skali 1:240 (N) do 72 włącznie -też trzeba bardzo chcieć. 😛

Tu się projektuje, się poczeka.

• Thanks 1