Endrju Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Jakiś czas temu postanowiłem zbudować sobie model działa ASU-85 w skali 1:72. Ostatnio to moja ulubiona skala. Problem w tym, że nie ma takiego modelu no to sobie go zaprojektowałem. Wyszło coś takiego jak poniżej. Model jest już po próbnym wydruku ale nie wszystko wypaliło więc będę robił poprawki i po świętach kolejny wydruk. Dodam tylko, że w kwestii wydruku na razie korzystam z uprzejmości naszego kolegi forumowego Stanisława@stakov. Projekt pewnie jeszcze będzie trwał jakiś czas choćby dla tego że w żywicy to mam marne doświadczenia. Ale tak sobie pomyślałem że jak projekt odtajnię to koledzy coś może pomogą. Projekt realizowałem w programie Spark Design. A tak wygląda to moje projektowanie na razie. I to by było na tyle na dzisiaj. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 20 Grudnia 2023 Share Napisano 20 Grudnia 2023 Brawo. Projektowanie swojego modelu to zupełnie inna bajka. Będę zaglądał i trzymam kciuka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Grudnia 2023 Share Napisano 21 Grudnia 2023 Musztrą śpiewem i WF-em zwyciężymy z NRF-em. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 (edytowane) NRF-u nie dało by się pokonać bez czterech pancernych, Szarika i Rudego. Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 23 minuty temu, robertmodelarz napisał: Musztrą śpiewem i WF-em zwyciężymy z NRF-em. Nie znałem tego. Dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 Bardzo fajnie to wyszło. Sam pojazd tez kusi od jakiegoś czasu, mimo ze jakimś wielkim fanem LWP nie jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2023 Na razie to projekt, który trzeba teraz w model przerobić. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Grudnia 2023 Share Napisano 22 Grudnia 2023 W dniu 21.12.2023 o 16:03, robertmodelarz napisał: Musztrą śpiewem i WF-em zwyciężymy z NRF-em. W tym wypadku raczej z Danią, ASU-85 to 35 das 6PDPD. Ściskam kciuki za sukces projektu. Zastanawiam się tylko czy nie było by mniej roboty gdyby wykorzystać podwozie PT-76 od Revella a drukować tylko resztę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Elegancka robota! Tym bardziej, że jedyne do tej pory ASU-85 w 1:72 dawno temu wysmarkane przez ARMO to... trudna sprawa. Wiem co mówię, Dla porządku dodam, iż ASU-85 (model 1970) czyli w wersji jak na wyżej zamieszczonym projekcie w WP nie występowało . Z drugiej strony kto powiedział, że ma być polskie? Wietnamskie na przykład. Druga spawa: zbiornik paliwa (90 l.) od T-34 - ten na pancerzu - ewidentnie szkodliwy wpływ "prawdy ekranu" Fortu IX Czerniaków.... w każdym razie jak się wydrukuje jeden więcej - chętnie kupię, Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Gerd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2023 W dniu 22.12.2023 o 18:47, Michal_G napisał: W tym wypadku raczej z Danią, ASU-85 to 35 das 6PDPD. To akurat dzięki Tobie wszyscy na forum wiedzą. W dniu 22.12.2023 o 18:47, Michal_G napisał: Ściskam kciuki za sukces projektu. Zastanawiam się tylko czy nie było by mniej roboty gdyby wykorzystać podwozie PT-76 od Revella a drukować tylko resztę? Pewnie by było mniej roboty ale ten projekt w ramach eksperymentu zakładał sprawdzenie swoich możliwości w projektowaniu podwozia. Udało mi się to zaprojektować. Teraz mam gotowe podwozie do innych pojazdów bo ten projekt mnie zachęcił do dalszych działań. 4 godziny temu, Gerd napisał: Dla porządku dodam, iż ASU-85 (model 1970) czyli w wersji jak na wyżej zamieszczonym projekcie w WP nie występowało . Jak wyżej napisałem nie jest to raczej mój ostatni projekt. Będą kolejne i tak sobie myślę, ze jak będę miał jakieś pytania to mi pewnie pomożesz? 4 godziny temu, Gerd napisał: jak się wydrukuje jeden więcej - chętnie kupię Z tym musimy poczekać aż projekt doczeka się końcowej wersji projektu i zobaczymy co się da z tego ulepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 Chętnie również zakupię jeden egzemplarz jak skończysz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2023 Będę pamiętał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Grudnia 2023 Share Napisano 27 Grudnia 2023 Endrju też piszę się na jeden model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2023 Będę pamiętał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Ja też, ja też. Pozdrawiam, Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wacek Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 I ja też 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matxek Napisano 28 Grudnia 2023 Share Napisano 28 Grudnia 2023 Ja tez się pisze na model w 1/72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2023 O wszystkich będę pamiętał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 W dniu 26.12.2023 o 21:15, Endrju napisał: Jak wyżej napisałem nie jest to raczej mój ostatni projekt. Będą kolejne i tak sobie myślę, ze jak będę miał jakieś pytania to mi pewnie pomożesz? Jeśli tylko będę potrafił to z chęcią, W dniu 26.12.2023 o 21:15, Endrju napisał: Z tym musimy poczekać aż projekt doczeka się końcowej wersji projektu i zobaczymy co się da z tego ulepić. Modelarstwo to hobby dla cierpliwych. Poczekam. "Ale kiej by co... to wis" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 W dniu 26.12.2023 o 16:32, Gerd napisał: Tym bardziej, że jedyne do tej pory ASU-85 w 1:72 dawno temu wysmarkane przez ARMO Gwoli ścisłości, jakiś czas temu pojawił się jeszcze z wyglądu przyzwoity model z Alex Miniatures https://www.scalemates.com/kits/alex-miniatures-a139-asu-85--1339675 ale trudno go kupić, a jak jeszcze nie było trudno to cena nie zachęcała... https://www.martola.com.pl/pl630/produkty95691/asu_85_airborne_self_propelled_artiller 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 29 Grudnia 2023 Share Napisano 29 Grudnia 2023 to też model 1970z DSzK, a nie wspominałem o nim bo faktycznie na oczy nie widziałem poza tym trzeba na prawdę chcieć za niemal 100$ Są jeszcze jakieś australijskie wydruki 3D począwszy od skali 1:240 (N) do 72 włącznie -też trzeba bardzo chcieć. Tu się projektuje, się poczeka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi