kozborn Napisano 31 Lipca Autor Share Napisano 31 Lipca O kolory poszczególnych elementów. Troszke tych schodków zazdroszczę, ale z drugiej strony mam ten azyl rasowy, w myśl zasady: and the best thing is... You can't come! Tylko ja z całego domu umiem te drabinke rozlozyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Lipca Share Napisano 31 Lipca A możesz ją z góry wciągnąć? Smoła i ekskrementy są? Blok silnika i pokrywa reduktora śmigła, rozdzielacze - Engine Grey Iskrownik i governor - czarne. Tarcza governora czarna, możliwa srebrna. Kolektor przewodów zapłonowych srebrny, możliwy czarny. Przewody zapłonowe w oplocie metalowym, srebrnym. Z czasem patynowało to na zielonkawy odcień. Możliwe, ale mało prawdopodobne bez oplotu z izolacją czarną, ewentualnie brązową. Cylindry i głowice - srebrne. Zewnętrzne przewody olejowe - srebrne. Rury osłonowe popychaczy - czarne. Deflektory powietrza chłodzącego cylindry - czarne. Pokrywki krzywek zaworowych raczej srebrne, ale możliwe czarne. Jeżeli opowieść o samolocie latającym te wszystkie misje bez wymiany silnika nie jest prawdziwa to: żelowy kolektor przewodów zapłonowych - Engine Grey. I oczywiście, odpowiednie dla tej wersji rozdzielacze, ale wciąż EG. Reszta j.w. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia @greatgonzono to jutro bawimy się w samo malowanko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Sierpnia Autor Share Napisano 1 Sierpnia Progres symboliczny. Jutro zabawa w orurkowanie. Btw owo rurowe słoneczko rozchodzące sie do cylindrów (rozumiem ze to owe przewody zaplonowe?) widziałem i w kolorach bardziej srebrnych, i bardziej miedzianych... Jak zwykle mam zagwostkę. Gonzo pisałeś ze to wpadało lekko w zieleń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Sierpnia Share Napisano 2 Sierpnia Uprościłem temat, fakt. Kolektory przewodów zapłonowych niby dzieliły się na ciśnieniowe (w uproszczeniu przekrój prostokątny) i zwykłe (przekrój kołowy), ale istniały różne konfiguracje miejsca, gdzie przewody wychodziły z kolektorów. Znam przypadek, gdy przewody przedniej gwiazdy różniły się od tych od tylnej. Zdarzał się oplot w miedzianym (mosiężnym?) kolorze. Także dodatkowe, gumowe, czarne koszulki nakładane na przewód. Patynowanie na zielonkawo to też przykładowa wersja. Brak patyny, albo film olejowy i brud to też opcje. Na osłony popychaczy nakładano skórzane, sznurowane osłony, których nigdy nie widziałem na zdjęciach ze służby, i które chyba zniknęły także w produkcji. Można tu kombinować szczegółową kwerendę, ale z kontekstu założyłem, że nawet do kwestii, czy silnik był wymieniony, czy nie zamierzasz podejść swobodnie, więc temat uprościłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia @greatgonzo dzięki, znasz mnie już trochę i wiesz, że uproszczenie to jeden z moich głównych grzechów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 2 Sierpnia Autor Share Napisano 2 Sierpnia Jestem ukontentowany... tak sobie. Cena przestoju... Plus lekkie podkreślenie krawędzi suchym pędzlem w kolorze srebra, miedzi, tu i ówdzie panel liner. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Sierpnia Share Napisano 2 Sierpnia No i bardzo ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia Trochę jeszcze go pomęczyłem. Starałem się nieco podprostować przewody, bo nie dawało mi to spokoju, jeszcze ciutkę go podmalowałem by uwypuklić co nieco, ale także poszedłem trochę dalej - może co poniektórzy pamietają jak zachęcali mnie do robienia przewodów przy meśku a ja nie chciałem, ale zrobiłem ostrzegaliście, że to wciąga... no to tutaj też trochę pokombinowałem... Posiłkując się co nieco fotkami. Doszedł przewód na dole i u góry po lewej. Może Koledzy zidentyfikują tę twórczość... Ps wiem że biel wali po oczach. Musze niedlugo zainwestowac w lepszy telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia 11 minut temu, kozborn napisał: Ps wiem że biel wali po oczach. Musze niedlugo zainwestowac w lepszy telefon Myślę że na początek poprzesuwaj suwakami w najprostszym programie graficznym. Pozwoliłem sobie pobawić się moment pierwszym zdjęciem i tylko tym na co pozwala mój telefon: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia @_OldMan_ fajny rezultat, dużo czasu to zajmuje i w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 10 sekund w FastStone Image Viewer. https://www.faststone.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: 10 sekund w FastStone Image Viewer. https://www.faststone.org/ Dzieki sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 5 Sierpnia Autor Share Napisano 5 Sierpnia Dziś postanowiłem pierwszy raz w życiu pogiąć troszkę ołowiu... Na podstawie kilku fot od @greatgonzo. Wiem, że ideał to to nie jest... Ale chyba lepsze to niż nic. Od czegoś trzeba zacząć. Plus jeden pręcik polistyrenowy. Dziś lewa komora. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia Coraz bardziej mi się to podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Sierpnia Autor Share Napisano 6 Sierpnia @barszczo dzięki Kolego. Dzis na wieczornym warsztacie prawa... Generalnie zrobione jest ciut więcej, jest złożony kadłub, przymocowałem stateczniki, wszystko pokryte czernią pod bazę, ale tam nie ma co pokazywać robię to troche tak nie po kolei, ale chyba nie do konca się inaczej da, albo ja, nie widzę innych możliwości. W tych komorach jest wiele średnio dostępnych miejsc, a że model umożliwia robienie złożonych skrzydeł, to dodano kilka opcjonalnych rozwiązań i elementów, które trochę rozgrzebują cały proces, jeśli chce się to w miarę sensownie pomalować. Chyba się postarzałem bo w sumie to nie jest mi łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Sierpnia Share Napisano 6 Sierpnia 1 minutę temu, kozborn napisał: Chyba się postarzałem bo w sumie to nie jest mi łatwo. Myślę, że wszyscy mamy podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Sierpnia Autor Share Napisano 6 Sierpnia Ale jeszcze nie tak dawno robilem 1:72! plus tego karkołomnego hobby jest taki, że przyłapałem się na tym, że trochę cieszę sie jak sie urlop mi kończy, bo można wrócić i robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 6 Sierpnia Autor Share Napisano 6 Sierpnia Ok, obie komory oprzewodowane i pokryte czarnym pod kolor bazowy. Dziś ponownie pobawiłem się w wariacje na temat fot i dorobiłem dwie małe ścianki z blaszek. Nawierciłem dwa półkola i przeprowadziłem przez nie ołowiany pręcik. Nie strzelajcie za mocno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia Dziś tylko lewa goleń, waloryzowana blachami Edka i sprężynami domowej roboty (drut miedziany skitrany z wiązki z kawałka kabla) . Może jutro uda się coś z tego lub z komór psiknąć, farby w drodze. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Pięknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia No proszę, co my tu mamy... Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Sierpnia Autor Share Napisano 8 Sierpnia Golenie jeszcze nie są pezyklejone. Trochę muszę napoprawiać, dokleić gdzieniegdzie tamto i siamto, bo te całe fototrawione upiększenia dość słabo się trzymają a nie chce przesadzić z CA choć i tak nie ustrzegłem się błędów. Do tego trochę przetarć z IG i lekko podcienione tu i tam rdzą... Kapka niebieskiego pinwasha, panel liner. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Sierpnia Share Napisano 9 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, kozborn napisał: Do tego trochę przetarć z IG ZCY. Fajne te sprężynki. Szkoda tylko, że jedna kończy się w powietrzu. Przyczepione też prawie we właściwym miejscu poprzeczki. Jak wiesz, były one tak ze cztery razy cieńsze. Wspominam o tym, bo to ciekawy modelarski przypadek. Wydaje się, że skręcenie proporcjonalnej sprężyny może być zwyczajnie niemożliwe i można by się zastanawiać, czy to już nie jest miejsce, gdzie warto odejść od pomniejszania oryginału i poszukać jakiegoś oszustwa, iluzji, które pozwoli zachować realistyczne gabaryty i jednocześnie wyjść z twarzą. Za to przewody hamulcowe zrobiłeś wyraźnie za cienkie. Wyglądają jak, stosowane czasem w takich miejscach, elementy metalowe, a tam były jednak grubsze przewody gumowe. Przypomniało mi się, jak pierwszy raz zetknąłem się z fototrawionymi blaszkami imitującymi mechanizm nożycowy goleni. Długo drapałem się w głowę jak powinienem go wykorzystać. Czy odciąć plastikowe nożyce i zastąpić je blaszką, cz naklejać blaszkę na plastik? Niby odciąć, ale przecież to bez sensu, bo mechanizm składał się z trójwymiarowych, przestrzennych elementów. Z kolei naklejenie sprawi, że będzie wyraźnie zbyt trójwymiarowo i zbyt przestrzennie... . Doklejenie wszystkich blaszek do goleni na tym etapie wydaje mi się być nieco ryzykowne, bo one muszą zgrać się z pokrywami podwozia i grozi krzywizną, albo szczelinami. Ale możesz to mieć poprzymierzane zawczasu. Edytowane 9 Sierpnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi