Skocz do zawartości

Vought F4U-A Corsair 1:48 Tamiya

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O kolory poszczególnych elementów. 

Troszke tych schodków zazdroszczę, ale z drugiej strony mam ten azyl rasowy, w myśl zasady: and the best thing is... You can't come! Tylko ja z całego domu umiem te drabinke rozlozyc... 

Napisano

A możesz ją z góry wciągnąć? Smoła i ekskrementy są?

Blok silnika i pokrywa reduktora śmigła, rozdzielacze - Engine Grey

Iskrownik i governor - czarne. Tarcza governora czarna, możliwa srebrna.

Kolektor przewodów zapłonowych srebrny, możliwy czarny.

Przewody zapłonowe w oplocie metalowym, srebrnym. Z czasem patynowało to na zielonkawy odcień. Możliwe, ale mało prawdopodobne bez oplotu z izolacją czarną, ewentualnie brązową.

Cylindry i głowice - srebrne.

Zewnętrzne przewody olejowe - srebrne.

Rury osłonowe popychaczy - czarne.

Deflektory powietrza chłodzącego cylindry - czarne.

Pokrywki krzywek zaworowych raczej srebrne, ale możliwe czarne.

Jeżeli opowieść o samolocie latającym te wszystkie misje bez wymiany silnika nie jest prawdziwa to:

żelowy kolektor przewodów zapłonowych - Engine Grey. I oczywiście, odpowiednie dla tej wersji rozdzielacze, ale wciąż  EG. Reszta j.w.

• Thanks 1
Napisano

@greatgonzono to jutro bawimy się w samo malowanko...

Napisano

Progres symboliczny. Jutro zabawa w orurkowanie. Btw owo rurowe słoneczko rozchodzące sie do cylindrów (rozumiem ze to owe przewody zaplonowe?) widziałem i w kolorach bardziej srebrnych, i bardziej miedzianych... Jak zwykle mam zagwostkę. Gonzo pisałeś ze to wpadało lekko w zieleń... 😫

IMG_20240801_233701.jpg

Napisano

Uprościłem temat, fakt.

Kolektory przewodów zapłonowych niby dzieliły się na ciśnieniowe (w uproszczeniu przekrój prostokątny) i zwykłe (przekrój kołowy), ale istniały różne konfiguracje miejsca, gdzie przewody wychodziły z kolektorów. Znam przypadek, gdy przewody przedniej gwiazdy różniły się od tych od tylnej. Zdarzał się oplot w miedzianym (mosiężnym?) kolorze. Także dodatkowe, gumowe, czarne  koszulki nakładane na przewód.  Patynowanie na zielonkawo to też przykładowa wersja. Brak patyny, albo film olejowy i brud to też opcje.

Na osłony popychaczy nakładano skórzane, sznurowane osłony, których nigdy nie widziałem na zdjęciach ze służby, i które chyba zniknęły także w produkcji.

Można tu  kombinować szczegółową kwerendę, ale z kontekstu założyłem, że nawet do kwestii, czy silnik był wymieniony, czy nie zamierzasz podejść swobodnie, więc temat uprościłem.

Napisano

@greatgonzo dzięki, znasz mnie już trochę i wiesz, że uproszczenie to jeden z moich głównych grzechów... :)

Napisano

Jestem ukontentowany... tak sobie. Cena przestoju... Plus lekkie podkreślenie krawędzi suchym pędzlem w kolorze srebra, miedzi, tu i ówdzie panel liner.

IMG_20240802_235038.jpg

IMG_20240802_235013_1.jpg

IMG_20240802_235006.jpg

• Like 1
Napisano

Trochę jeszcze go pomęczyłem. Starałem się nieco podprostować przewody, bo nie dawało mi to spokoju, jeszcze ciutkę go podmalowałem by uwypuklić co nieco, ale także poszedłem trochę dalej - może co poniektórzy pamietają jak zachęcali mnie do robienia przewodów przy meśku a ja nie chciałem, ale zrobiłem :) ostrzegaliście, że to wciąga... no to tutaj też trochę pokombinowałem... Posiłkując się co nieco fotkami. Doszedł przewód na dole i u góry po lewej. Może Koledzy zidentyfikują tę twórczość... Ps wiem że biel wali po oczach. Musze niedlugo zainwestowac w lepszy telefon :)

IMG_20240803_222454.jpg

IMG_20240803_222352_1.jpg

IMG_20240803_222204.jpg

IMG_20240803_222218_1.jpg

Napisano
11 minut temu, kozborn napisał:

Ps wiem że biel wali po oczach. Musze niedlugo zainwestowac w lepszy telefon :)

Myślę że na początek poprzesuwaj suwakami w najprostszym programie graficznym. Pozwoliłem sobie pobawić się moment pierwszym zdjęciem i tylko tym na co pozwala mój telefon:

IMG_20240803_222454.jpg.d4e304d0081b9b187d9c182e69ba1ee0..thumb.jpg.7fc9be3100c4e7151245cfedb380bde5.jpg

• Thanks 1
Napisano

@_OldMan_ fajny rezultat, dużo czasu to zajmuje i w czym? 

Napisano
1 minutę temu, _OldMan_ napisał:

10 sekund w FastStone Image Viewer.

https://www.faststone.org/

Dzieki sprawdze.

Napisano

Dziś postanowiłem pierwszy raz w życiu pogiąć troszkę ołowiu... Na podstawie kilku fot od @greatgonzo. Wiem, że ideał to to nie jest... Ale chyba lepsze to niż nic. Od czegoś trzeba zacząć. Plus jeden pręcik polistyrenowy. Dziś lewa komora. 

IMG_20240806_001007.jpg

IMG_20240806_000957_1.jpg

IMG_20240806_000944_1.jpg

IMG_20240806_000915.jpg

• Like 5
Napisano

@barszczo dzięki Kolego. Dzis na wieczornym warsztacie prawa... Generalnie zrobione jest ciut więcej, jest złożony kadłub, przymocowałem stateczniki, wszystko pokryte czernią pod bazę, ale tam nie ma co pokazywać :) robię to troche tak nie po kolei, ale chyba nie do konca się inaczej da, albo ja, nie widzę innych możliwości. W tych komorach jest wiele średnio dostępnych miejsc, a że model umożliwia robienie złożonych skrzydeł, to dodano kilka opcjonalnych rozwiązań i elementów, które trochę rozgrzebują cały proces, jeśli chce się to w miarę sensownie pomalować. 

Chyba się postarzałem bo w sumie to nie jest mi łatwo. 

Napisano
1 minutę temu, kozborn napisał:

Chyba się postarzałem bo w sumie to nie jest mi łatwo. 

Myślę, że wszyscy mamy podobnie.

Napisano

Ale jeszcze nie tak dawno robilem 1:72! 😉 plus tego karkołomnego hobby jest taki, że przyłapałem się na tym, że trochę cieszę sie jak sie urlop mi kończy, bo można wrócić i robić :)

Napisano

Ok, obie komory oprzewodowane i pokryte czarnym pod kolor bazowy. Dziś ponownie pobawiłem się w wariacje na temat fot i dorobiłem dwie małe ścianki z blaszek. Nawierciłem dwa półkola i przeprowadziłem przez nie ołowiany pręcik. 

Nie strzelajcie za mocno! 

IMG_20240807_003104_1.thumb.jpg.a9df8439dd392ebd0b115d9e332b90f7.jpg

IMG_20240807_011428_1.jpg

IMG_20240807_011501_1.jpg

IMG_20240807_011552_1.jpg

IMG_20240807_011625.jpg

Napisano

Dziś tylko lewa goleń, waloryzowana blachami Edka i sprężynami domowej roboty (drut miedziany skitrany z wiązki z kawałka kabla) . Może jutro uda się coś z tego lub z komór psiknąć, farby w drodze. 

IMG_20240807_223531.jpg

IMG_20240807_223621.jpg

IMG_20240807_223509.jpg

IMG_20240807_223435.jpg

IMG_20240807_223451.jpg

IMG_20240807_223418.jpg

• Like 4
Napisano

No proszę, co my tu mamy... Pięknie.

Napisano

Golenie jeszcze nie są pezyklejone. Trochę muszę napoprawiać, dokleić gdzieniegdzie tamto i siamto, bo te całe fototrawione upiększenia dość słabo się trzymają a nie chce przesadzić z CA choć i tak nie ustrzegłem się błędów. Do tego trochę przetarć z IG i lekko podcienione tu i tam rdzą... Kapka niebieskiego pinwasha, panel liner. 

IMG_20240809_000246_1.jpg

IMG_20240809_000134.jpg

IMG_20240809_000226_1.jpg

IMG_20240809_000041_1.jpg

IMG_20240808_235720_1.jpg

• Like 5
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, kozborn napisał:

Do tego trochę przetarć z IG

ZCY.

Fajne te sprężynki. Szkoda tylko, że jedna kończy się w powietrzu. Przyczepione też prawie we właściwym miejscu poprzeczki.

Jak wiesz, były one tak ze cztery razy cieńsze. Wspominam o tym, bo to ciekawy modelarski przypadek. Wydaje się, że skręcenie proporcjonalnej sprężyny może być zwyczajnie niemożliwe i  można by się zastanawiać, czy to już nie jest miejsce, gdzie warto odejść od pomniejszania oryginału i poszukać jakiegoś oszustwa, iluzji, które pozwoli zachować realistyczne gabaryty i jednocześnie wyjść z twarzą.

Za to przewody hamulcowe zrobiłeś wyraźnie za cienkie. Wyglądają jak, stosowane czasem w takich miejscach, elementy metalowe, a tam były jednak grubsze przewody gumowe.

Przypomniało mi się, jak pierwszy  raz zetknąłem się z fototrawionymi blaszkami imitującymi mechanizm nożycowy goleni. Długo drapałem się w głowę jak powinienem go wykorzystać. Czy odciąć plastikowe nożyce i zastąpić je blaszką, cz naklejać blaszkę na plastik? Niby odciąć, ale przecież to bez sensu, bo mechanizm składał się z trójwymiarowych, przestrzennych elementów. Z kolei naklejenie sprawi, że będzie wyraźnie zbyt trójwymiarowo i zbyt przestrzennie... .

Doklejenie wszystkich blaszek do goleni na tym etapie wydaje mi się być nieco ryzykowne, bo one muszą zgrać się z pokrywami podwozia i grozi krzywizną, albo szczelinami. Ale możesz to mieć poprzymierzane zawczasu.

Edytowane przez greatgonzo