tomekk Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Długo chodził mi po głowie Lim-6bis. Z jednej strony sentymentalnie pamiętam jak byłem na koloniach w Babimoście, jak one tam latały, jak tam wszystko grzmiało. Z drugiej strony zapadły mi w pamięć zdjęcia kilku egzemplarzy odrapanych Limków... i taki właśnie On będzie. Bazą do budowy jest MiG-17. Tutaj mam prośbę, jak ktoś jest w stanie wskazać różnice które należy wykonać w wersji Lim-6bis. Część już znam : zasobnik na spadochron, anteny na spodzie kadłuba, hamulce w ogóle muszę zrobić od nowa, bo na modelu to jest nieporozumienie. Będą węzły podwieszenia razem z zasobnikami rakiet. Kokpit wykonałem od podstaw posiłkując się blaszkami do Airfixa. Model posiada sporo jamek skórczowych, które będą wyprowadzone. Do dyszy Reskita musiałem "rozwiercić" tylną część kadłuba. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Atak na trzech frontach? Te UB-16 to, rozumiem, będziesz przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego 8 minut temu, Grzes napisał: Atak na trzech frontach? Te UB-16 to, rozumiem, będziesz przerabiał? Na to nie zwróciłem uwagi, dzięki. Muszę popatrzeć czy nie da się kupić gotowca, jeśli nie to będę poprawiał. Co do ataku, to będą 4 fronty, no bo MiG-21F-13 miał przecież swojego rywala po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 28 minut temu, tomekk napisał: Muszę popatrzeć czy nie da się kupić gotowca, Myślę, że te byłyby ok https://www.mojehobby.pl/products/UB-16-57-rocket-launcher-4-pcs-Mi-2-Mi-4-MiG-15-MiG-17-MiG-19.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego (edytowane) Ambitnie, nawet bardzo ambitnie uwzględniając zestaw wyjściowy (zakładam że miałeś w szafie Zvezde, czyli de facto starego Dragona, dlatego nie sięgasz po Airfixa?) hamulce aero na ogonie w zestawie zasadniczo są ok- odpowiadają pierwotnej wersji MiG-17, to chyba podstawowa różnica zewnętrzna między pierwszą 17stką z silnikiem bez dopalacza a następną MiG-17F w którym dopalacz wymusił modyfikację końcówki kadłuba. Ogon musiałeś rozwiercić do dyszy ponieważ ... jednym z głównych mankamentów zestawów Dragona i MiG-15 i MiG-17 jest zbyt zwężony koniec kadłuba, także Twoja poprawka jak najbardziej słuszna Trzymam kciuki będę zaglądał Pozdr ww Edytowane 3 Lutego przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 2 godziny temu, Grzes napisał: Myślę, że te byłyby ok https://www.mojehobby.pl/products/UB-16-57-rocket-launcher-4-pcs-Mi-2-Mi-4-MiG-15-MiG-17-MiG-19.html No te są wypasione to bez 2 zdań, ale trzeba dostrugacć pylony. Mogę oddać - mam z zestawu Airfixa Lim-5 , będę robił 'Ostatni lot/Lim" a ten leciał tylko z bańkami, nie nosił UB-ków. Są prostsze ale gotowe do montażu , daj znać jeśli będziesz zainteresowany. Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 5 minut temu, wuwumaster napisał: z zestawu Airfixa Lim-5 , będę robił 'Ostatni lot/Lim" Zwróć uwagę, że na głównych napisach kalkomanii jest błąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego (edytowane) 41 minut temu, Grzes napisał: Zwróć uwagę, że na głównych napisach kalkomanii jest błąd Tak wiem,ale dzięki za przypomnienie Dla niewtajemniczonych/potomnych - Airfixa dał polskie malowanie 1717 okolicznościowe " ostatni lot", generalnie się postarali bo ogólnie kalki bo ładnie odpowiadają stylem kolorem itd oryginalnym oznaczeniom, nawet dali na ogon łabędzia w 2 wariantach (trochę się odkleił w trakcie pożegnalnego lotu, taka polska przypadłość okolicznościowych nalepek na samoloty). I wszystko byłoby pięknie gdyby nie duży zonk - 2x napis Ostatni Lot , a powinny być Ostatni Lot na bakburcie i Ostatni Lim na sterburcie, jakże istotna różnica mając na uwadze że te napisy to pierwsze co widać na samolocie ! Poprawne kalki robi obecnie ModelMaker, można też upolować HDL. Ja dzięki uprzejmości kolegi z forum (->Wymysł) mam do mojego poprawne napisy. Pozdr ww Edytowane 3 Lutego przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego Reskit 227 jak najbardziej do lima, trza tylko dorobić ,,napływ,, do węzła , nic więcej. W sekcji ogonowej lim 5,6 jest szerszy niż mig -17a, po za tym dolny kierunek krótszy o 20 cm czyli około niecałych 3 mm w skali 72. Z tego dragona dasie zrobić nasze Limy 5,6. Mam oryginalne kupione za czarne yuany he he 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego No coś dla mnie się trafiło. Będę podglądał. A na koloniach to byłeś w Babimoście czy na Linach i w którym roku? Na początek jeśli pozwolisz dwie uwagi. Gruszka spadochronu trochę nie ten kształt. Była subtelniejsza i od końcówki steru kierunku lekko się rozszerzała. Poza tym za wcześnie wychodzi z kadłuba. Między sterem a gruszką był bardzo wyraźna szczelina. W realu miała ze 3 cm. Ja wiem że w 72 to nie łatwo jest wystrugać. Dawno, dawno, dawno temu sam się z tą gruchą męczyłem i wiem, że łatwo nie jest ale może uda ci się choć trochę poprawić. Druga rzecz to ta brzechwa stabilizująca pod ogonem. To był kawał blachy, właściwie to chyba kliku 2 lub 3 znitowanych razem do kupy o grubości góra 10 mm. Ten plastik jest stanowczo za gruby. Według mnie wywalić i wstawić coś bardzo cienkiego. Góra 0,2 mm. Ja niestety nie powiem Ci co trzeba poprawić w zestawie bo go nie znam a w samolotach nie siedzę już od wieków ale jak coś na bieżąco zauważę albo mi się przypomni to dam znać. A jakie malowanie chcesz zrobić? Z jakim numerem? Mam nadzieję, że któryś babimojski, najlepiej z 1 eskadry a jeszcze lepiej z 1 klucza. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 7 godzin temu, Endrju napisał: No coś dla mnie się trafiło. Będę podglądał. A na koloniach to byłeś w Babimoście czy na Linach i w którym roku? Na początek jeśli pozwolisz dwie uwagi. Gruszka spadochronu trochę nie ten kształt. Była subtelniejsza i od końcówki steru kierunku lekko się rozszerzała. Poza tym za wcześnie wychodzi z kadłuba. Między sterem a gruszką był bardzo wyraźna szczelina. W realu miała ze 3 cm. Ja wiem że w 72 to nie łatwo jest wystrugać. Dawno, dawno, dawno temu sam się z tą gruchą męczyłem i wiem, że łatwo nie jest ale może uda ci się choć trochę poprawić. Druga rzecz to ta brzechwa stabilizująca pod ogonem. To był kawał blachy, właściwie to chyba kliku 2 lub 3 znitowanych razem do kupy o grubości góra 10 mm. Ten plastik jest stanowczo za gruby. Według mnie wywalić i wstawić coś bardzo cienkiego. Góra 0,2 mm. Ja niestety nie powiem Ci co trzeba poprawić w zestawie bo go nie znam a w samolotach nie siedzę już od wieków ale jak coś na bieżąco zauważę albo mi się przypomni to dam znać. A jakie malowanie chcesz zrobić? Z jakim numerem? Mam nadzieję, że któryś babimojski, najlepiej z 1 eskadry a jeszcze lepiej z 1 klucza. Dzięki bardzo za uwagi. Co do kolonii to jakoś tak koło 80 roku, w dużych namiotach wojskowych spaliśmy - chyba... ale gdzie konkretnie to nie wiem. Powoli będę poprawiał wspomniane przez Ciebie elementy. Co do kolorystyki to tak jak wspomniałem, będzie mocno wytarty kamuflaż, ale z jakim numerem to jeszcze nie wiem. Jak jest jakiś konkretny ze wspomnianego klucza to napisz, będziemy szukać zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Lutego Autor Share Napisano 4 Lutego 10 godzin temu, em napisał: Reskit 227 jak najbardziej do lima, trza tylko dorobić ,,napływ,, do węzła , nic więcej. W sekcji ogonowej lim 5,6 jest szerszy niż mig -17a, po za tym dolny kierunek krótszy o 20 cm czyli około niecałych 3 mm w skali 72. Z tego dragona dasie zrobić nasze Limy 5,6. Mam oryginalne kupione za czarne yuany he he Kupione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 2 godziny temu, tomekk napisał: Jak jest jakiś konkretny ze wspomnianego klucza to napisz, będziemy szukać zdjęć. Czas zrobił swoje. Pamiętam tylko 3 numery 602, 605 i 606. Pozostałe gdzieś diabeł ogonem przykrył, znaczy się skleroza. Ja nigdy się nie natknąłem na zdjęcia Limów o tych numerach. Chyba że ktoś z kolegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 20 godzin temu, Endrju napisał: No coś dla mnie się trafiło. Andrzej jak zawsze konkretnie i merytorycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 56 minut temu, Grzes napisał: Andrzej jak zawsze konkretnie i merytorycznie 7 lat jak belfer w Oleśnicy zrobiło swoje. To co umiem najlepiej to wymądrzać się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) 56 minut temu, Endrju napisał: 7 lat jak belfer w Oleśnicy zrobiło swoje. To co umiem najlepiej to wymądrzać się. No i dobra Bardzo przyjemnie się czyta Twoje wymądrzanki. @tomekk jak już będziesz zdecydowany na egzemplarz, dawaj znaki, będziemy szukać kwitów. Edytowane 4 Lutego przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego (edytowane) Ciekawe rzeczy tu się dzieją Coś czuję, że niedługo złośliwie "wystawię" na próbę wszystkich obecnych tu "pisarzy" Edytowane 4 Lutego przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 5 minut temu, abtb napisał: Coś czuję, że niedługo złośliwie "wystawię" na próbę wszystkich obecnych tu "pisarzy" Dawaj! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 13 minut temu, Grzes napisał: Dawaj! Spokojnie i bez emocji - u mnie "szachownic" nie będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego (edytowane) W dniu 4.02.2024 o 09:44, Endrju napisał: Czas zrobił swoje. Pamiętam tylko 3 numery 602, 605 i 606. Pozostałe gdzieś diabeł ogonem przykrył, znaczy się skleroza. Ja nigdy się nie natknąłem na zdjęcia Limów o tych numerach. Chyba że ktoś z kolegów? Jedno zdjęcie 602 (ale niewiele wnoszące: czarno-białe, tylko przednia część) jest na płycie z nru specjalnego Aeroplana Edytowane 5 Lutego przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego @tomekk może Ci się przydać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego W dniu 3.02.2024 o 10:01, Grzes napisał: Myślę, że te byłyby ok https://www.mojehobby.pl/products/UB-16-57-rocket-launcher-4-pcs-Mi-2-Mi-4-MiG-15-MiG-17-MiG-19.html Tak przy okazji. Wychodzi na to, że producent do pudełka z wersją 16-57 - (wszystkie rury o tej samej długości) wkłada odlewy do wersji 227 (rury zewnętrzne zukosowane). Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego Piszą, że Mars-2 powstał na bazie UB-16-57, a czym w zasadzie się różnił? Tylko tą owiewką (nr 1 na rysunku), czy czymś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Lutego Autor Share Napisano 19 Lutego Kolejna wersja ogona, myślę że kształt wygląda dobrze. Trzeba tylko dopracować powierzchnię. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yachieku Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Niezłe masz przeroby! U mnie jeden model na pół roku, a tu proszę, 3 warsztaty już naliczyłem. Zazdro! Ps. Ładnie Ci wychodzi ten Limek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi