neptun1939 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia I po łosiu. Generalnie muszę wymienić terpentynę, bo ta co mam to strasznie agresywna franca i gryzie wszystko: akryle, emalie, olejne dla plastyków... Dodałem odrapania z gąbki w miejscy gdzie podczas wycierania nadmiaru washa terpentyna pogryzła farbę pod spodem i starłem ją razem z nadmiarem washa... Widać też, że lekko ruszyła malowane oznaczenia i są one lekko wytarte (boki kadłuba). Generalnie zostało pomalować bombę na RAL 7027, wrzucić matt na całość, zrobić odymienia i odrapania i dodać satynę, zdjąć maski z owiewki i dodać antenkę. Ktoś poleci jakąś fajną, nieagresywną Terpentynę lub inny specyfik do Olejów dla Artystów by nie ruszał "modelarskich" farb? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Świetnie się prezentuje! Wcale nie wygląda na Mistercrafta. Ja zamiast terpentyny używam od dawna benzyny ekstrakcyjnej. Minusem jest to, że śmierdzi i trzeba wietrzyć przy stosowaniu. Chociaż myślałem ostatnio nad zakupem jakiegoś bezwonnego specyfiku do washa olejnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 16 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Ja zamiast terpentyny używam od dawna benzyny ekstrakcyjnej. Minusem jest to, że śmierdzi i trzeba wietrzyć przy stosowaniu. Chociaż myślałem ostatnio nad zakupem jakiegoś bezwonnego specyfiku do washa olejnego. Spróbuj lakowej zamiast ekstrakcyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Powiem, że jestem pod wrażeniem jak z tego kiepskiego zestwu wyjścioego tworzysz bardzo przyzwoity model 190. No no, będzie fajne uzupełnienie kolecji modli drugowoennych :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Kwietnia Autor Share Napisano 13 Kwietnia Oficjalnie pierwsza foka skończona. Jutro po południu wjedzie galeria 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Brawo za wyzwanie, wygląda bardzo przyzwoicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia Galeria wjechała. Troszkę mi się dziś przedłużyło "na szlaku" ---------------------- In-box D-9. Prace ruszą za jakiś czas, jak skończę figurkę krasmiejca w 35 i SSmana w 1/16 Box-art: Zawartość: Jak widać dwie ramki są takie same jak w poprzedniej Foce, różni się tylko ramką z kadłubem: I kilka zoomów na nią: Widać, że formy są już łokropecnie zużyte bo trzpień na śmigło nawet sie nie odlewa i jest mnóstwo nadlewek: Kalki. Dostajemy 3 arkusiki: Jeden ze znakami przynależności państwowej, jeden z numerami bocznymi i specjalnymi napisami oraz ostatni akrkusz ( największy) z białymi paskami na spód. Malowania jakie proponuje producent: Z tego co kojarzę, to te foki z PapageinStaffeln były z góry w 2 barwach zielonych ( takie też na jednym kolorowym archiwalnym zdjęciu są) a producent podaje barwy szare ( takie jak w F-8).... Samo malowanie jeszcze nie wybrane - tutaj też będzie decydowała moja Blonde 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Lepiej omijaj te kalki z daleka. Kalki Mistercrafta na białym papieże rozpadają się na widok wody... Powodzenia w lepieniu tego mydła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia (edytowane) Ale gdybyś jednak chciał użyć tych kalek to ratunkiem dla nich może być pokrycie płynem Liquid Decal Film od Microscale Edytowane 15 Kwietnia przez KP.Taurus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia (edytowane) W dniu 8.04.2024 o 14:46, Baas ArK napisał: Spróbuj lakowej zamiast ekstrakcyjnej. Przecież lakowa to dopiero śmierdzi... A nie lepiej po prostu White spirit? (Destylowana terpentyna dla artystów, podstawa podstaw do samodzielnego washa olejnego) Pozdr ww Edytowane 19 Kwietnia przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Kwietnia Share Napisano 19 Kwietnia To mi chyba covid całkiem nos wypalił . Ten ws który kupiłem w sklepie dla plastyków jest opisany jako lakowa i dla mnie praktycznie nie śmierdzi, jest na tym samym poziomie co ten z AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) I prace powoli ruszają. Wycięte wszystko z ramek: Edytowane 22 Czerwca przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Lipca Autor Share Napisano 7 Lipca Psiknięte wnętrze na RLM66 i próbuję połączyć kadłub. Formy są już mocno zjechane, części lekko krzywe (banany). Uzupełniam dziurki: I zoom na domknięcie - nos muszę CA kleić - chwycił tylko na samym przodzie klejem modelarskim... CDN... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 5 Października Autor Share Napisano 5 Października Troszkę czasu mnie tutaj nie było. Czasu na modelarstwo jak na lekarstwo przez ostatnie miesiące ( pilotowanie sprawy pomnika upamiętniającego ofiary niemieckiej zbrodni, rekonstrukcje, wykłady i obowiązki domowe itp...). Podgoniłem temat. Ostatnie dwa dni poświęciłem na nitowanie i rycie linii podziałowych. Skończone w 80% - pozostało ponitować brzuch, skrzydła od spodu, ale to dopiero jak posklejam bryłę do kupy, by się mi pozgrywały ładnie linie nitów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października Równam skrzydełka od spodu. Położona 2 warstwa szpachli w płynie w większych dziurach. Dziury przy klapach muszę wpierw uzupełnić płytkami plastiku. I po przymiarce, zgodnie z oczekiwaniem, trzeba dopasować ( spiłować ) krawędzie przejścia kadłu-skrzydło. Naddatek zaznaczony markerem: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października Skrzydła wklejone i obecnie poszpachlowane schną. Może wieczorem uda się ponitować i psiknąć całość podkładem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada Powoli dłubię. Czas i okoliczności mi nie sprzyjają. W przeciągu 2 tygodni pożegnałem 2 czworonożnych przyjaciół... W tym tygodniu dopasuję owiewkę, dodam KMy z igieł i rurkę pitota + podkład na całość. Może wstępne malunki marmurka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi