barszczo Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego 7 godzin temu, zaruk napisał: Czym ściągasz? Nie ukrywam, że dotąd unikałem tych kalek jak ognia. To będzie mój debiut, użyję metody na white spirit. 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Albo, że zakończyłeś progres ;). 49 minut temu, Frankie napisał: To się nazywa osiągnięciem stanu nirwany. Najważniejsze żeby się nie cofnąć w rozwoju, albo pozostać w miejscu gdy pojawią się nowe możliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Lutego Share Napisano 7 Lutego 40 minut temu, barszczo napisał: Nie ukrywam, że dotąd unikałem tych kalek jak ognia. To będzie mój debiut, użyję metody na white spirit. Bez pośpiechu i będzie wszystko elegancko jak masz obawy to przetrenuj na boku. Pamiętaj żeby dać kalkom zwyczajowe 24h na wyschnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego 2 godziny temu, jachud3 napisał: Pamiętaj żeby dać kalkom zwyczajowe 24h na wyschnięcie. Dostaną nawet więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego No i miałem rację żeby unikać tych kalek, model idzie do umycia. Jakie kolory dostanie muszę jeszcze przemyśleć. Najpewniej pójdę w kalki Exito. Najgorsze jest to że kupa Złośnic czeka na zrobienie, a kalki tam są identyczne... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Nie da się nic uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego Krzyże na skrzydłach od dołu poszły gładko, od góry już tak dobrze nie było. Czwórka po prawej stronie zeszła w całości, reszcie dałem już spokój. Zmycie modelu to pół godziny roboty, niestety trzeba będzie kupić nowe kalki. Ale też będzie zielono - zielony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Kurde, szkoda dotychczasowej pracy. W sobotni wieczór sam miałem "zaszaleć" i nawet pęseta i wykałaczka już przegotowane, ale odbijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Brzmi jakbyś nie wypchnął wystarczająco dobrze powietrza spod kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego (edytowane) 29 minut temu, jachud3 napisał: Brzmi jakbyś nie wypchnął wystarczająco dobrze powietrza spod kalek Niekoniecznie , z literami na boku trzeba podchodzić jak pies do jeża . Poza tym na white spiryt to tylko na napisy eksploatacyjne. Reszta zdzieranko . Trening , jeszcze raz trening i będzie dobrze. W złośnicach rondle na dole skrzydeł mają tendencję do załamywania się i zmiany koloru . Może jakieś jej przecięcie pomoże , ale to przetestuję przy następnym modelu. Na razie podążam za tobą foczym śladem. Edytowane 8 Lutego przez Marek K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Ja używałem terpentyny i patyczków higienicznych. Tak potraktowany film zaczyna się "walcować " i schodzi gładko. Przynajmniej ja tak miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego 17 godzin temu, barszczo napisał: No i miałem rację żeby unikać tych kalek, model idzie do umycia. Jakie kolory dostanie muszę jeszcze przemyśleć. Najpewniej pójdę w kalki Exito. Najgorsze jest to że kupa Złośnic czeka na zrobienie, a kalki tam są identyczne... Szablony, szablony jeszcze raz szablony i malowanko. To najlepsze remedium na te kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Przykro mi z takiego obrotu spraw bo model zapowiadał się znakomicie... 3 godziny temu, MIRO napisał: Szablony, szablony jeszcze raz szablony i malowanko. To najlepsze remedium na te kalki. Niekoniecznie, te kalki równie dobrze można zostawić z filmem, pomalować bezbarwnym i szlifując na mokro drobnym papierem zgubić film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego Ostatnia szansa dla Foki. Panowie, jeśli ktoś posiada ten model i zostały mu kalki na malowanie Nowotnego, to chętnie przygarnę. Wystarczy mi dosłownie numer boczny, czyli biała czwórka sztuk jeden. Poczekam na odzew do końca tygodnia, jak nic się nie znajdzie model idzie do mycia i zamawiam kalki Exito . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego Kiedyś robiłem maski do tej Foki, jeśli mi coś jeszcze zostało w pudełku z opadami, to dam znać jeśli jesteś zainteresowany(?), ale to dopiero w przyszły poniedziałek lub wtorek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego 2 godziny temu, barszczo napisał: Ostatnia szansa dla Foki. Panowie, jeśli ktoś posiada ten model i zostały mu kalki na malowanie Nowotnego, to chętnie przygarnę. Wystarczy mi dosłownie numer boczny, czyli biała czwórka sztuk jeden. Poczekam na odzew do końca tygodnia, jak nic się nie znajdzie model idzie do mycia i zamawiam kalki Exito . To malowanie było też w książeczkach z kalkami Kagero, z kalkami Techmodu: https://www.scalemates.com/kits/kagero-15014-fw-190-at-war-part-1--996790 i Cartografu: https://www.themodellingnews.com/2013/03/kageros-units-2-jg-54-green-heart.html Może ktoś Cię poratuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego Dobrze, że Maciek przypomniał o tych książkach, tę z drugiego linku mam i kalkomanie też powinny gdzie się "chować". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego Mam tą fokę - planowałem Grafa, więc mogę odstąpić Nowotnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lutego Autor Share Napisano 11 Lutego 7 godzin temu, jachud3 napisał: Mam tą fokę - planowałem Grafa, więc mogę odstąpić Nowotnego Pięknie, to ja ci odstąpię Grafa na wszelki wypadek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 11 Lutego Share Napisano 11 Lutego To ja mam Cartografa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Lutego Autor Share Napisano 11 Lutego 6 godzin temu, Soris napisał: To ja mam Cartografa Dzięki serdeczne, dogadałem się już z @jachud3. Na szczęście ma te kalki bez folii. Ale zostawiam cię w odwodzie w razie niespodziewanych komplikacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego Foka wraca do żywych. Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za odzew, a w szczególności @jachud3za błyskawiczną wysyłkę. Uszkodzone kalki już wymienione. Jak się ostatecznie okazało, kalki z roku 2018 też mają zdejmowany film. Ale tym razem bez najmniejszych problemów zszedł na sucho. Chyba mam już patent na te nieszczęsne kalki. Tymczasem Foka dostała połysk, czas na brudy: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Co to za lakier i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 16 minut temu, Polosss napisał: Co to za lakier i w jakich proporcjach? Tamka X22, proporcje jak zawsze u mnie na oko. Ma się swobodnie przelewać w zbiorniczku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego 11 minut temu, barszczo napisał: Tamka X22, proporcje jak zawsze u mnie na oko. Ma się swobodnie przelewać w zbiorniczku . Cholera ja też zawsze leję tą Tamkę w proporcajch około 30/70 ale chyba nigdy nie miałem takiego połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi