Skocz do zawartości

Focke-Wulf Fw-190A-5 - Eduard 1:48

barszczo

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, zaruk napisał:

Czym ściągasz? 

Nie ukrywam, że dotąd unikałem tych kalek jak ognia. To będzie mój debiut, użyję metody na white spirit.

3 godziny temu, greatgonzo napisał:

Albo, że zakończyłeś progres ;).

49 minut temu, Frankie napisał:

To się nazywa osiągnięciem stanu nirwany. 

Najważniejsze żeby się nie cofnąć w rozwoju, albo pozostać w miejscu gdy pojawią się nowe możliwości :D.

40 minut temu, barszczo napisał:

Nie ukrywam, że dotąd unikałem tych kalek jak ognia. To będzie mój debiut, użyję metody na white spirit.

Bez pośpiechu i będzie wszystko elegancko :super: jak masz obawy to przetrenuj na boku. Pamiętaj żeby dać kalkom zwyczajowe 24h na wyschnięcie.

No i miałem rację żeby unikać tych kalek, model idzie do umycia. Jakie kolory dostanie muszę jeszcze przemyśleć. Najpewniej pójdę w kalki Exito. Najgorsze jest to że kupa Złośnic czeka na zrobienie, a kalki tam są identyczne...

• Sad 2

Krzyże na skrzydłach od dołu poszły gładko, od góry już tak dobrze nie było. Czwórka po prawej stronie zeszła w całości, reszcie dałem już spokój. Zmycie modelu to pół godziny roboty, niestety trzeba będzie kupić nowe kalki. Ale też będzie zielono - zielony wink4.

• Sad 1

Kurde, szkoda dotychczasowej pracy. W sobotni wieczór sam miałem "zaszaleć" i nawet pęseta i wykałaczka już przegotowane, ale odbijam.

Napisano (edytowane)
29 minut temu, jachud3 napisał:

Brzmi jakbyś nie wypchnął wystarczająco dobrze powietrza spod kalek 😞

Niekoniecznie , z literami na boku trzeba podchodzić jak pies do jeża . Poza tym na white spiryt to tylko na napisy eksploatacyjne. Reszta zdzieranko . Trening , jeszcze raz trening i będzie dobrze. W złośnicach rondle na dole skrzydeł mają tendencję do załamywania się i zmiany koloru . Może jakieś jej przecięcie pomoże , ale to przetestuję przy następnym modelu. Na razie podążam za tobą foczym śladem. 

Edytowane przez Marek K

17 godzin temu, barszczo napisał:

No i miałem rację żeby unikać tych kalek, model idzie do umycia. Jakie kolory dostanie muszę jeszcze przemyśleć. Najpewniej pójdę w kalki Exito. Najgorsze jest to że kupa Złośnic czeka na zrobienie, a kalki tam są identyczne...

Szablony, szablony jeszcze raz szablony i malowanko. To najlepsze remedium na te kalki. 

Przykro mi z takiego obrotu spraw bo model zapowiadał się znakomicie...

3 godziny temu, MIRO napisał:

Szablony, szablony jeszcze raz szablony i malowanko. To najlepsze remedium na te kalki. 

Niekoniecznie, te kalki równie dobrze można zostawić z filmem, pomalować bezbarwnym i szlifując na mokro drobnym papierem zgubić film.

Ostatnia szansa dla Foki. Panowie, jeśli ktoś posiada ten model i zostały mu kalki na malowanie Nowotnego, to chętnie przygarnę. Wystarczy mi dosłownie numer boczny, czyli biała czwórka sztuk jeden. Poczekam na odzew do końca tygodnia, jak nic się nie znajdzie model idzie do mycia i zamawiam kalki Exito wink4.

Kiedyś robiłem maski do tej Foki, jeśli mi coś jeszcze zostało w pudełku z opadami, to dam znać jeśli jesteś zainteresowany(?), ale to dopiero w przyszły poniedziałek lub wtorek.

• Thanks 1

2 godziny temu, barszczo napisał:

Ostatnia szansa dla Foki. Panowie, jeśli ktoś posiada ten model i zostały mu kalki na malowanie Nowotnego, to chętnie przygarnę. Wystarczy mi dosłownie numer boczny, czyli biała czwórka sztuk jeden. Poczekam na odzew do końca tygodnia, jak nic się nie znajdzie model idzie do mycia i zamawiam kalki Exito wink4.

To malowanie było też w książeczkach z kalkami Kagero, z kalkami Techmodu:
https://www.scalemates.com/kits/kagero-15014-fw-190-at-war-part-1--996790
i Cartografu:
https://www.themodellingnews.com/2013/03/kageros-units-2-jg-54-green-heart.html

Może ktoś Cię poratuje?

Foka wraca do żywych. Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za odzew, a w szczególności @jachud3za błyskawiczną wysyłkę. Uszkodzone kalki już wymienione. Jak się ostatecznie okazało, kalki z roku 2018 też mają zdejmowany film. Ale tym razem bez najmniejszych problemów zszedł na sucho. Chyba mam już patent na te nieszczęsne kalki. Tymczasem Foka dostała połysk, czas na brudy:

IMG_20250215_211210.jpg.d3c95b19bc09cf35307338e1e3dd841f.jpg

IMG_20250215_211228.jpg.01f792e7f826179fdbc0b9b655121275.jpg

IMG_20250215_211314.jpg.a13208c5eeeafaf123c77ffb009678bf.jpg

• Like 5

11 minut temu, barszczo napisał:

Tamka X22, proporcje jak zawsze u mnie na oko. Ma się swobodnie przelewać w zbiorniczku wink4.

Cholera ja też zawsze leję tą Tamkę w proporcajch około 30/70 ale chyba nigdy nie miałem takiego połysku.