KFS-miniatures Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Model budowany już parę lat temu, ale w paru aspektach raczej nadal się broni. Szczególnie jeśli chodzi o etap budowy Wyszedł taki: Montaż wszystkich waloryzacji - zarówno 'gotowców' jak i struganych samodzielnie z plastiku opisałem w pierwszej części artykułu poświęconego tej miniaturze: ..druga zaś część poświęcona jest malowaniu i brzydzeniu modelu 31 1 Cytuj
zaruk Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 No, kurde, broni się. Trudno oderwać wzrok. 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 8 Marca 2024 Autor Napisano 8 Marca 2024 Dziękuję bardzo. Pare rzeczy jednak można by zrobić z większą subtelnością, albo finezją. Szczególnie ugięcia poszycia, ale o tym jednak wspominam w artykule Cytuj
Adamo722 Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Fajny ale dla mnie wygląda jakby spędził po wojnie 10 lat na złomowisku sprzętu lotniczego. Trochę za bardzo dla mnie zmasakrowany chyba że masz kwity 1 Cytuj
jachud3 Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Ale złachany, legancko tego. Zazdraszczam. 1 Cytuj
zaruk Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Ja patrzę na tę pracę przede wszystkim pod kątem efektów możliwych do osiągnięcia różnymi technikami modelarskimi. I bardzo fajnie, że autor dokładnie opisał co robił i po co, choć wcale nie musiał. Można wiele podpatrzeć. Nie należy też zapominać, że to model na zamówienie. W kwestii wyglądu decydujący głos miał pewnie klient, a kwity mogły być na dalszym planie. 1 1 Cytuj
zaruk Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Zachęcam Kolegę Xmena do odważniejszego wyrażania swoich spostrzeżeń. Za dużo skromności, Kolego, przecież te emotki nijak się mają do potęgi myśli kłębiących się w niepokornej Głowie. 1 1 Cytuj
DamianPoltorak Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Oj dzieje się dzieje na tej powierzchni. Dawno tak długo nie oglądałem pojedynczych zdjęć. Ekstra! 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 8 Marca 2024 Autor Napisano 8 Marca 2024 6 godzin temu, Adamo722 napisał: wygląda jakby spędził po wojnie 10 lat na złomowisku sprzętu lotniczego myślę, że mniej niż 10, ale z grubsza takie było założenie 6 godzin temu, Adamo722 napisał: chyba że masz kwity łan of meny: 4 godziny temu, zaruk napisał: autor dokładnie opisał co robił i po co, choć wcale nie musiał Na tym jego praca polega. so far 3 godziny temu, DamianPoltorak napisał: Dawno tak długo nie oglądałem pojedynczych zdjęć. Polecam także próby skopiowania pokazanych na nich efektów. To - brew pozorom - nie są trudne rzeczy 4 godziny temu, zaruk napisał: W kwestii wyglądu decydujący głos miał pewnie klient, a kwity mogły być na dalszym planie. Kwity były na pierwszym planie (takie skrzywienie zawodowe). Choć oczywiście dobierane pod konkretne, wskazane założenia. Cytuj
Boch Napisano 8 Marca 2024 Napisano 8 Marca 2024 Bardzo inspirująca rzecz. Kawał modelarstwa. 1 Cytuj
Endrju Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 Świetny. Kawał dobrej modelarskiej roboty. 1 Cytuj
grrzesiek28 Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) Kurcze, nie wiedziałem że Japończycy w nich silniki diesla montowali. Chyba, że zamiast płynu do odladzania samolotu, rozpalali ogniska na skrzydłach i stąd te okopcenia. P.S. "łan of meny" piszemy tak - one of many. Edytowane 9 Marca 2024 przez grrzesiek28 3 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 9 Marca 2024 Autor Napisano 9 Marca 2024 1 godzinę temu, grrzesiek28 napisał: piszemy tak piszcie, nikt wam nie broni 1 godzinę temu, grrzesiek28 napisał: nie wiedziałem że Japończycy w nich silniki diesla montowali ..a do baku wlewali fryturę! Tak, czy inaczej, zawsze polecam dokładną kwerendę w dostępnej dokumentacji, w tym przede wszystkim zdjęciowej, bo wtedy nie trzeba opierać swojej parawiedzy na wyobrażeniach, a jednak na faktach. To, przy okazji, bardzo ułatwia tworzenie dobrej jakości miniatur. 1 4 Cytuj
lord_karton Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 3 godziny temu, grrzesiek28 napisał: Kurcze, nie wiedziałem że Japończycy w nich silniki diesla montowali Amerykanie latali brudniejszymi: (to taki dowcip jest ) W dniu 8.03.2024 o 15:05, KFS-miniatures napisał: Model budowany już parę lat temu Warsztat przyjemny w odbiorze. A model robi wrażenie Cytuj
barszczo Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 18 minut temu, lord_karton napisał: Amerykanie latali brudniejszymi: Tak, tylko temu oleum wywaliło ze zbiornika . Cytuj
TM48 Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 5 godzin temu, grrzesiek28 napisał: Kurcze, nie wiedziałem że Japończycy w nich silniki diesla montowali. Chyba, że zamiast płynu do odladzania samolotu, rozpalali ogniska na skrzydłach i stąd te okopcenia. To już trwa 20 lat... to znaczy, serio, 20 lat pajacowania i prób ośmieszania cudzych założeń w modelach jest NUDNE! 1 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 9 Marca 2024 Autor Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) 19 godzin temu, TM48 napisał: 20 lat pajacowania i prób ośmieszania cudzych założeń w modelach Pal sześć założenia. Najbardziej mnie rozczula, że najwięcej do powiedzenia maja zazwyczaj ci, co wygląd danej maszyny znają z obrazków na pudełkach modeli, w porywach do reprodukcji fotogramów z TBiU, gdzie raster był większy niż dekle w kołach.. Bo gdyby znali jakieś sensowne materiały źródłowe, to dyskusja odbywałaby się na zupełnie innym gruncie, niż ikoniczne 'samoloty sie nie brudzom'. Z drugiej strony, to jednak plus internmetu, bo tu jeden z drugim ma zazwyczaj mniej oporów, by wyartykułować swoje rojenia, rozwiewając tym samym wszelkie wątpliwości odnośnie własnej kondycji umysłowej. A generalnie to nie jest tak, że powyższy model jest pozbawiony wad - czy to merytorycznych, czy technicznych. Sam jestem w stanie zidentyfikować wiele. Jedne wynikają ze świadomych zaniechań czy specyficznych interpretacji materiału źródłowego, inne zwyczajnie z przeoczenia lub braku dostępu do odpowiedniej dokumentacji. Lub z błędnych tejże interpretacji. Serio, ja nie mam najmniejszego problemu, żeby o takich kwestiach podyskutować. W sumie, to nawet jestem łasy na tego typu rozkminy, nawet post factum, czyli w rozmowie o modelu dawno już ukończonym. Byłbym jednak przy tym rad, żeby nie mieszać tu strumieni - osobistych preferencji z poprawnością merytoryczną. Edytowane 10 Marca 2024 przez KFS-miniatures 4 1 Cytuj
grrzesiek28 Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 (edytowane) Panie KFS również byłbym wdzięczny gdyby zamiast przytyków pod adresem mojej wiedzy lub je braku wskazał Pan pozycję, autora i stronę na której zdjęcie potwierdzające Pana tezę się znajduje. Bo to gatunku "łan of meny" niestety niczego takiego nie potwierdza jeśli chodzi o okopcenia na kadłubie i skrzydłach (pomijając już ich symetryczność po obu stronach). Proszę więc o te fakty, to jest fotografie tego egzemplarza lub bibliografię gdzie będę mógł je odnaleźć. Edytowane 9 Marca 2024 przez grrzesiek28 1 Cytuj
Albatros Napisano 9 Marca 2024 Napisano 9 Marca 2024 2 godziny temu, grrzesiek28 napisał: Panie KFS również byłbym wdzięczny gdyby zamiast przytyków pod adresem mojej wiedzy lub je braku wskazał Pan pozycję, autora i stronę na której zdjęcie potwierdzające Pana tezę się znajduje. Bo to gatunku "łan of meny" niestety niczego takiego nie potwierdza jeśli chodzi o okopcenia na kadłubie i skrzydłach (pomijając już ich symetryczność po obu stronach). Proszę więc o te fakty, to jest fotografie tego egzemplarza lub bibliografię gdzie będę mógł je odnaleźć. A nie uważasz, że jeżeli kwestionujesz wykonanie czyjegoś modelu i negujesz czyjąś interpretację, to jednak to Ty powinieneś przytoczyć fakty, fotografie lub bibliografię? Autor prawdopodobnie wykonując model „odrobił lekcję” z dokumentacją i wykonał go tak a nie inaczej, jeżeli to kwestionujesz to chyba jednak po Twojej stronie leży odnalezienie zdjęć tego egzemplarza ( chyba nie powinno być to dla Ciebie trudne, skoro jesteś takim znawcą) i udowodnienie, że taka interpretacja jest błędna. Bo wygląda, że nawet nie zadałeś sobie trudu żeby poznać historię, zdjęcia czy opisy tego samolotu, a zastrzeżeń masz wiele. Więc może stawiając zarzuty nie bazuj na własnej nieomylności, a jednak poprzyj to konkretnymi dowodami. Wtedy to miałoby wartość, a tak… 6 2 Cytuj
KFS-miniatures Napisano 9 Marca 2024 Autor Napisano 9 Marca 2024 3 godziny temu, grrzesiek28 napisał: [...] ..ale to ty dzwonisz 3 1 Cytuj
Mikolaj75 Napisano 11 Marca 2024 Napisano 11 Marca 2024 A mi się model podoba, a jeszcze bardziej to, że sporo można się dowiedzieć o technikach. Ostatnimi czasy rzecz wcale nie tak łatwo dostępna w dobrej jakości. Cytuj
KFS-miniatures Napisano 11 Marca 2024 Autor Napisano 11 Marca 2024 3 godziny temu, Mikolaj75 napisał: Ostatnimi czasy rzecz wcale nie tak łatwo dostępna w dobrej jakości. No nie mów tak.. materiały przygotowywane przez moją ekipę jednak w zasadniczej większości trzymają poziom (czasem ponadnormatywny - vide choćby niedawny artykuł o jugoteciaku Kamila Knapika). Apropos, będziesz w Bytomiu? Bo byłbym rad zamienić z tobą kilka słów.. Sprawę mam Cytuj
Mikolaj75 Napisano 12 Marca 2024 Napisano 12 Marca 2024 Nie tak łatwo dostępna to nie to samo co niedostępna. Bardziej chodzi o zjawisko zalewu "porad i tutoriali" i trudności w odnalezieniu tych dobrych. W tym roku niestety Bytom mnie ominie - więcej na PW 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi