Jump to content

[W] Grumman F-14 VF-143 (Academy, 1/72)

Thalgonis
 Share

Recommended Posts

Ciałko,

temat dla mnie nietypowy, ale jako „wychowany i ukształtowany” na TopGun (jedynce) jest to jedyny nowocześniak (no dobra, nowoczesny to on był 30 lat temu :) ), którego muszę mieć na półce i basta :D  No i nadeszła ta „wiekopomna” chwila - jak wyjdzie tak wyjdzie :lajkonik:

image.thumb.jpeg.7647521aecd6add0e81d26999a0a68ea.jpeg

• Like 6

Drobnica tomkatowa :)

image.thumb.jpeg.7b815d526002c84844ad43d62ddda09a.jpeg

A tak przy okazji: czy ktoś wie jakie wymiary ma ta „płyta” podnoszona na lotniskowcu (nie wiem jak to się nazywa fachowo, sorka)? Krótko: robiąc podstawkę pod Tomcata tę „płytę” przyciąć „na oko” czy jednak jakieś konkretne dane poprzeliczać do skali...

image.thumb.jpeg.6017cb780c29061b4a75f41f261e1001.jpeg

• Like 4

4 godziny temu, Thalgonis napisał:
A tak przy okazji: czy ktoś wie jakie wymiary ma ta „płyta” podnoszona na lotniskowcu (nie wiem jak to się nazywa fachowo, sorka)? Krótko: robiąc podstawkę pod Tomcata tę „płytę” przyciąć „na oko” czy jednak jakieś konkretne dane poprzeliczać do skali...

To się nazywa jet blast deflector (JBD). Obecnie używane JBD Mark 7 mają wymiary 36x14 stóp (10,97x4,27m).

• Thanks 1

Gotowy na kalkowanie... 

image.thumb.jpeg.36bc48b41edb3c4d2f0f6de727d32fad.jpeg

A tak BTW: czy ktoś używa specyfiku ze zdjęcia?

image.thumb.jpeg.bb81f3b3e50c0870479e41cf20d0b548.jpeg

Ponoć można prosto z butli - nie za bardzo, po kilku psiknięciach korkuje nawet aerka 0,4. Mam od nich także thinnera - po dodaniu do tego lakieru, psika się lepiej ale czyszczenie aerka po tej miksturze to katorga... Strasznie lepiąca substancja... 

• Like 1

• 2 weeks later...

_OldMan_ - bardziej  mi się podoba koncepcja, której fotkę dałem wyżej (9 wpisów wyżej)... Po za tym nie do końca „rozumiem” powierzchnię pokładu wg italki: po jasną cholerę są tam te „gwiazdki” (zwał jak zwał)... Nie powinno być gładko? 

2 minuty temu, Thalgonis napisał:

Po za tym nie do końca „rozumiem” powierzchnię pokładu wg italki: po jasną cholerę są tam te „gwiazdki” (zwał jak zwał)... Nie powinno być gładko? 

To są punkty "cumowania" samolotu łańcuchami żeby nie odfrunął.

Teraz, _OldMan_ napisał:

To są punkty "cumowania" samolotu łańcuchami żeby nie odfrunął.

OK, ale czy są potrzebne na całej powierzchni startowej - no bo przecież ta klapa JBD świadczy o tym, że maszyna stoi na „pasie startowym”, więc co tu robią te dziury... :)