tomek74 Napisano 1 Czerwca Share Napisano 1 Czerwca 4 godziny temu, pmroczko napisał: Tak, ta książka jest po prostu mocna... A dla ciekawych można jeszcze się pobawić w znajdywanie analogii pomiędzy książką a prawdziwymi zdarzeniami. Np. epizod w którym rozbija się samolot bliskiego wsparcia i lecą żeby sprawdzić czy wszyscy zginęli znalazłem też opisany w innej książce o kampanii Ia Drang i tam są prawdziwe nazwiska napisane. Jeśli chodzi o fotele to one mi wyglądają na opancerzone. Tu trzeba uważać, bo pancerz, zanim się nie poobtłukiwał był szary, najprzypuszczalniej z obwódkami w kolorze gumy albo czarnego plastiku. Jak tak teraz szukałem na to dowodu to znajduję głównie pancerz czarny (przemalowany pod noktowizor) albo oliwkowozielony (taki pewnie też by mógł być), ale znalazłem też coś takiego: Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Jak mniemam masz książkę "Dolina Ia Drang". Całość spina " Byliśmy żołnierzami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 10 Lipca Autor Share Napisano 10 Lipca Powoli... bardzo powoli, warsztat idzie do przodu. Powalczyłem trochę z fotelami pilotów, ławkę z tyłu zrobiłem od zera, dodałem schowek na mapy (?) za konsolą środkową, jakąś kieszeń na drzwiach pilota i apteczki po bokach. Na fotkach pierwsza przymiarka wnętrza do połówki kadłuba. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 11 Lipca Share Napisano 11 Lipca Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Czasu jak na lekarstwo więc i praca posuwa się powoli. Połówki kadłuba już sklejone. Będzie trochę pracy z ich połączeniem. Pierwsza dawka szpachli już siedzi, wstępnie przeszlifowana i to pewnie nie jest koniec... Plan jest taki, żeby zrobić linie na spodzie kadłuba i dodać tam parę nieobecnych detali. Na chwile obecną nie wygląda to spektakularnie. Kolejny problem pojawi się zapewne przy klejeniu szyby. W zaznaczonym miejscu tablica przyrządów prawie styka się z krawędzią kadłuba. Trzeba będzie coś wyrzeźbić ale to później. Wnętrze jak wnętrze. Trochę uproszczone ale ja jestem zadowolony CDN... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Smakowicie się zapowiada ten model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 14 Sierpnia Share Napisano 14 Sierpnia pięknie!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia W dniu 12.08.2024 o 22:46, jawor84 napisał: Kolejny problem pojawi się zapewne przy klejeniu szyby. W zaznaczonym miejscu tablica przyrządów prawie styka się z krawędzią kadłuba. Trzeba będzie coś wyrzeźbić ale to później. Nie wiem czy to pomoże, ale jest taka opcja: https://www.plastmodel.pl/71424-quinta-studio-qc72046-uh-1b-vacuumed-clear-canopy-italeri-172 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia Dzięki ale coś już tam pokombinowałem i zaczęło to z sobą współpracować Na razie na etapie przymiarek więc bez fotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 14 Września Autor Share Napisano 14 Września Kadłub zamknięty. Reszta części ( obudowa silnika, wirnik itp) pomalowana albo zapodkładowana czeka na lepsze czasy. Niestety z powodu "małego" przemeblowania w domu, mój kącik modelarski chwilowo przestał istnieć... ale tylko chwilowo 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września Trzymam kciuki za szybki powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września Super robota, drugie zdjęcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 5 Grudnia Autor Share Napisano 5 Grudnia Czas odkopać warsztat. Na chwilę obecną pacjent przedstawia się tak: Zapodkładowany, maźnięty preshading. Drobnica (wirniki, anteny itp.) pomalowana, czeka na swoją kolej montażu. Zachciało mi się zrobić antenę HF (chyba HF ;)) Tak naprawdę nie wiem, czy ten konkretny egzemplarz (nb. 721) ją miał. Nie znalazłem żadnego zdjęcia tego śmigłowca więc będzie to trochę taka wariacja pt. uh-1b. Na razie wygląda to tak: Rozciągnięty plastik z ramek nie jest najbardziej twardym tworzywem. Mam nadzieje, że dotrwa do końca budowy Oczywiście druga strona belki będzie wyglądać tak samo. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Grudnia Share Napisano 6 Grudnia Cześć! Wygląda dobrze! Dobrze Cię widzieć z powrotem przy pracy nad tym. Jeśli chodzi o tę antenę, to można więcej o tym przeczytać tu: https://www.centaursinvietnam.org/History/ihistoryEqRadios.html Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi