Skocz do zawartości

CSS Teaser FlagshipModels 1/192

laskonogi

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze to już chyba można cos pokazać bo osiągnęliśmy poziom który rokuje … w moim przekonaniu 😊))

Ale od początku
W ostatnim Morze i Okręty trafił się artykuł o pierwszych lotniskowcach ups balonowcach wykorzystywanych podczas Wojny secesyjnej. Traf chciał iż w kazamatach mych szafek, gdzie poupychane mam różne, mniej lub bardziej udane, zakupy znajdował się CSS TEASER firmy FlagshipModels  w skali x 😊 piszą 192 mi wychodzi bliżej 176 … no jaka jest taka jest. (Firma już w niestety w likwidacji ze względu na śmierć właściciela ;()

Nigdy nie miałem na ten model pomysłu
1 bo wypust jest słaby straszliwie // o czym poniżej
2 nie mogłem trafić na żadne sensowne dokumenty

Ponieważ mój jacht holenderski stanął w warsztacie na rzeźbieniach i cały czas inkrustacja jest w toku pomyślałem sobie: stanowczo zacząć czas coś małego szybkiego bo jakiegoś sukcesu mi trza. Zmotywowany ponownie zgłębiłem pudełko FlagshipModels 1/192 Css TEaser ale tym razem uzbrojony w okruszkową wiedzę ale i determinacje.

No wiec najpierw trochę o bohaterze
W poł XIX w transport rzeczny w USA był mocno rozwinięty // duże rzeki zapewniały znacznie szybszy i bezpieczniejszy sposób transportu niż drogi lądowe. Wśród niezliczonej rzeszy jednostek były oczywiście także holowniki, budowane w pewnym sensie na jedno kopyto.

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_19.jpg

W momencie wybuchu wojny co można było po stronie Konfederatów kupowano/ wcielano do służby i tak w ramach CSS Navy znalazł się nasz bohater CSS TEASER // cywilna prawdopodobna nazwa tego holownika to „Wide Awake”
Został pokaźnie uzbrojony na dziobie armata 12 funtowa parrota a na rufie 32 funtowa… 
Brał udział w 1862 w starciu w zatoce Hampton Road jako dozorowiec CSS VIRGINIA następnie zrobiono z niego minowca by w ok lipca 1862 zaokrętować na niego balon w celu obserwacji pozycji Unionistów. Rekonesans został przeprowadzony ale podczas powrotu okręt wszedł na łachę piachu w nurcie rzeki, i w tym czasie został zaatakowany i ostrzelany przez USS Maratanza, a po trafieniu w kocioł na śródokręciu poddał się, by następnie zostać wcielonym do USS  Navy.

Foty w ramach poszukiwań czy inne ryciny
znamy trzy zdjęcia z samego okrętu wszystkie prawdopodobnie po zdobyciu przez Unię 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_10.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_6.jpg

koloryzowane z widocznymi zniszczeniami po wybu

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_5.jpg

szkic wykoany przez załoganta 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_16.jpg

rycina ze zdobycia 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_8.jpg

przebudowa przez Unie 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_26.jpg

inne materiały 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_23.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_4.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_2.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_3.jpg

Model

Firma FlagShip specjalizowała się w wypustach okrętów z okresu wojny secesyjnej.
Pierwszy kontakt z modelem ponownie wbił mnie w fotel swoją siermiężnością, początkowo chciałem wymienić tylko burty a potem ….  tak powstał mój pierwszy screach czy jak to się tam nazywa.
Na razie z modelu wykorzystałem kadłub ponizej odciętego kadłuba i tyle ale wezmę jeszcze cześć blaszek … 😊

Należy przyjąć iż robię model inspirowany historią ale nie jest to z oczywistych względów wierna kopia… wiec i własną inwencje trochę w to wpinam

No i chwila ze zdjęciami z budowy
Model wyjściowo // czyli jak to mniej więcej wygląda prosto z pudła

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_54.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_55.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_56.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_2.jpg

Kadłub został pozbawiony burt i co było z pomocą hipsu odtworzyłem w miarę w bardziej zdetalizowanej formie

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_7.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_9.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_20.jpg

Pokład został odtworzony z zestawu deskowania artwoxa z kingplanką po środku

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_43.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_48.jpg

Nadbudówkę postanowiłem zrobić metodą domku kanadyjskiego 😊 drzwi i okna zostały druknięte z jakiegoś darmowego projektu // szprosy są bo nie ma dowodów że ich nie było a na różnych źródłach różnie to widać. A jak dla mnie dodaje XIX wieczności tej łódeczce.
Problematyczny jest wygląd  nadbudówki ale bazując na zdjęciach, starych rycinach etc zlikwidowałem przejście pomiędzy dwiema nadbudówkami // jak w modelu// i zrobiłem lite kombo z zagięciem w okolicach śródokręcia // widoczne na zdjęciu//

pudełkowa wygladała tak po oczyszczeniu z okien i dzwi 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_22.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_25.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_26.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_31.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_35.jpg

Balon
początkowo został zrobiony z zestawowego vacum ale po analizie .. znalazłem jakiś 3d model i po pewnych przeróbkach etc został wydrukowany // jest pomysł aby całość latała … wiec walka z waga jest istotą problemu
Sam balon ma bardzo ciekawą historie. W poł XIX w nie były to balony wypełniane powietrzem tylko specjalna maszyna pompowała je wodorem.
Balon o którym mowa został uszyty w Richmond z dostępnego jedwabiu a że było go mało to tamtejsze Damy oddawały swe suknie. Dlatego też balon jest raczej pstrokaty … nie mam jeszcze pomysłu na poszczególne paterny ale wyzwanie jest 😊
Ponizej fragment zachowanego poszycia balonu.

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_14.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_57.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_58.jpg

Malowanie
Oczywiście nei ma żadnych info na temat kolorów // niby ma być szary ale farby było mało // wiec koncept jest taki iż kadłub został pomalowany na szaro nadbudówka została biała. Bawiłem się trochę z chipingiem i kredkami, czeka jeszcze wash etc. Zakładam iż po tych paru msc na wodzie drewno przeziera czasem z pod farby, tu się otarł tam się zarysował….

wiec najpierw podklad potem drewno potem chiping i na koniec kolor docelowy etc 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_37.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_38.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_39.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_41.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_47.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_49.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_50.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_64.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_63.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_67.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_66.jpg

Osprzet
Właściwie jak nie dorabiam to drukuje i jestem w trakcie 

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_59.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_51.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_60.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_62.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_68.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_52.jpg

Podstawka
Idea: stoimy na kotwicy blisko brzegu z kotłem pod parą co by korygować nurt rzeki a balon  z naszym operatorem 😊 szybuje w stronę zadrzewionego brzegu co by podejrzeć co tez tam unioniści wyczyniają …

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_53.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_70.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_69.jpg

Wyzwania
Płaska woda w rzece ze sladami „opływania”
Zaczepienie balonu // w tych czasach balon był trzymany na linie-ach wiec potencjał jest, ale na razie nie znalazłem drutu na tyle giętkiego cienkiego i sztywnego aby mi się to utrzymało // drukowany balon to ok 6 g + inne linki etc dojdzie jeszcze z 4 g ….

Nie wiem czemu
Na rufie w modelu dają taką blaszkę z grefingiem ? czy ktoś ma pomysł do czego to na takiej jednostce mogło służyć ? chętnie bym to pominął ze względu na rufowa artylerie i szyny które musi mieć …

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_71.jpg

Edytowane przez laskonogi
  • Like 4

Z tego kadłuba można było wycisnąć znacznie więcej, było się odezwać wcześniej, poprowadiłbtm za rączkę :haha:

Sam przymierzam się do rzecznego tematu, więc popatruje ostatnio... ten Twój kolor to taki mało rzeczny jest... jakaś laguna na Pacyfiku to może, ale poza tym to tak raczej nie bardzo. Z resztą z Warszawy zdaję się jesteś,  widziałeś kiedy żeby Wisła tak wyglądała?

Po czym toto pływało? Jakieś Mississipi, czy prawa odnoga lewej odnogi strumyka za farma McDonalda?

• Haha 1

racja kolor tej wody jest jeszcze do poprawy na razie to patrzyłem jak to sie układa na to pójdą jeszcze Błotno zielone cienie i tego niebieskiego raczej nie bedzie za dużo :) 

umiejscowienie James River niedaleko Richmond :) 

46 minut temu, Szydercza Gała napisał:

tego kadłuba można było wycisnąć znacznie więcej, było się odezwać wcześniej, poprowadiłbtm za rączkę

no przecież to miał być szybko ot tak na boku :) => no myślałem przez chwilę czy tego nie zeszlifować i klepkami artwoxa nie odtwarzać poszycia ale ... dałęm spokój 😉

26 minut temu, Szydercza Gała napisał:

spaprałeś potem

to u mnie normalne - ale burty jeszcze nie skonczone bedzie wash oleje i takie tam jeszce roznosci. 

Ale wiadomo ze malowanie to u mnie kuleje zawsze :)

To zamiast brnąć w przekombinowane projekty zmaluj kilka szybkich prostych podłodek coby ogarnąć warsztat malarski. Co z tego że wyskraczujesz jakieś cuda, skoro  wytynkujesz to potem oryginalnOM farbOM :wink:

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

skoro  wytynkujesz to potem oryginalnOM farbOM :wink:

no takom oryginalnom to to nie jest , no i wszak maluje :) jeszcze to nie skonczone jak przyjdzie wash oleje i matowy lakiet to sie to mam nadzieje stonuje i uwypukli 

moja terapia zajęciowa nie pozwala na tyle warsztatów na raz :)

a jak masz rewolucy pomysł zawzsze mozna zmyc i zrobić jesio raz :) 

Edytowane przez laskonogi

Rób Wojtek co Ci w duszy gra. Twój model, Twój czas, Twoje życie. Chcesz go zrobić po swojemu i na szybko - rób! Twój warsztat mnie zaintrygował, bo jest ciekawy i inny niż większość pokazywanych tutaj. Jakby wszystko modele były robione na jedno, perfekcyjne kopyto, to byłoby nudne jak flaki z olejem. Każdy wojownik musi znaleźć swoją ścieżkę 🙂 Mi akurat się podoba co tu wyczyniasz, ale ja się oczywiście nie znam.

Michał.

Edytowane przez socjo1
  • Like 1
  • Thanks 1

To co Michał napisał można sprowadzić do mojej ulubionej dewizy. W życiu trza mieć swoje zasady. Byle jakie ale trza je mieć, :mrgreen:

• Like 1

Godzinę temu, Endrju napisał:

Do pewnego momentu. Potem samemu się jest starszym. :mrgreen:

W punkt 🤣

Andrzej - mistrz ciętej riposty 😉

Od tej strony Cię nie znałem !

• Haha 1

starzeją szybko to się dzieci - my jesteśmy jak wino :) 

ma ktoś pomysł z czego by tu zrobić szyny pod artylerię pokładową ? 

images?q=tbn:ANd9GcQDL7krfdyTs5KlvA5Aget

musi być cienko i równo i wąsko, szukam jakiegoś gotowca  z życia wzięte bo nic nie wychodzi mi sensownego inaczej ? 

13 godzin temu, laskonogi napisał:

ma ktoś pomysł z czego by tu zrobić szyny pod artylerię pokładową ? 

To ja bym miał pomysł, żeby zrobić z cienkiego drutu miedzianego - np. z przewodu-linki. O jakiej szerokości tu mówimy? Myślę że drut będzie OK imitował zaokrągloną główkę szyny takiej jak kolejowa.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

• Thanks 1

drut chyba własnie ze wzgledu na obłość będzie za "wysoki" a jak nie bedzie za wysoki to będzie tak cienki że nie przykleje tego w równy półokrąg niestety. 

Kombinuje z wycinaniem cyrklem z taśmy klejącej ale jak jest odpowiednio cienkie to tak sie wichruje ze tez problem z równością obrysu... 

A gdyby tak cyrklem wyżłobić w pokładzie rowek i w to wkleić drut?

• Like 1

21 minut temu, unicaunica napisał:

W ramach sprostowania to nie szyna jest potrzebna tylko płaski metalowy kawałek parkietu w kształcie łuku obrotu lawety. Powinien być zlicowany z pokładem. Zobacz sobie na zdjęcia HMS Warior.

Nie wszystkie szyny są równo z pokładem.  Weź kawałek pazłotka, wytnij kształt i naklej na pokład.

fs1600x1200px-HMS_Warrior18607.webp

fs1600x1200px-HMS_Warrior18605.webp

16 minut temu, lesio-69 napisał:

pazłotka

jeśli dobrze rozumiem to np taśma aluminiowa = mikro drze się na krawędziach 

taśma wiotka 

papier grupy i kijowo pije farbę 

drut w imadle ciekaw muszę spróbować 

najfajniejsze by były fototrawionke ale szukam w moim złomie i nic mi nie pasuje:)

a jedyny taki zestaw z szybami  jest w monstrualnej skali 😉 ale jak bym ktoś robił to w sam raz 😉

https://www.hismodel.com/en/kearsarge-lept-pojezdy-del-na-paluby-1-96/

22 minuty temu, lesio-69 napisał:

Nie wszystkie szyny są równo z pokładem.  Weź kawałek pazłotka, wytnij kształt i naklej na pokład.

zgadza się w tease-rze także były nakręcane na pokład 

dzięki za pomysły ! 

Ja płaskim narzędziem rozgniatam drucik cynowy. Nie potrzeba imadła, ani wielkiej krzepy.

Nierówne brzegi można dociąć nożykiem, łatwo nadać potrzebną krzywiznę.

• Like 2

W dniu 12.06.2024 o 12:56, laskonogi napisał:

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_4.jpg

CSS%20Teaser%20FlagshipModels%20_3.jpg

Jeśli to są takie proste kształty jak powyższych zdjęciach to najprostszym i dającym największa precyzję rozwiązaniem byłby cyrkiel tnący. Proponowałbym wyciąć szyny z hibsu 0,25 lub 0,5( nie wiem jak to w skali wyjdzie) nakleić je na kółko o tej samej średnicy z hibsu 0,25 lub PLA paper tamyi 0,1. Pomalować szyny. Wkleić element w wycięty okrąg w pokładzie. Wnętrze okręgu z szynami wykleić klepkami. Można też użyć samoprzylepnej taśmy aluminiowej naklejonej na hibs. Od razu kolor by był, rozumISZ. Nie wiem tylko jakiej grubości są te sztachety, z których robiłeś pokład.

• Thanks 1