Skocz do zawartości

Bf-110 Edek 1/48

iceman

Rekomendowane odpowiedzi

• iceman changed the title to Bf-110 Edek 1/48

Dziękuję Panowie.

3 godziny temu, RogerM napisał:

Model ładny, jak to u Ciebie 👍 Mam tylko pytanie o kolory, zwłaszcza o 74. Czy proces malowania go tak zmienił czy bawiłeś się programem do obróbki zdjęć?

Nie ma tam koloru 74. Jeżeli masz na myśli spód i kolor RLM76 to wg mnie jest z nim wszystko ok😀

Piękny model. Jakoś nigdy nie zaglądałem do latadel, bo to nie moja bajka, ale widząc Twoją maszynę przypomniało mi się dzieciństwo, gdy zawsze marzyłem żeby taki ładny zrobić. No i nadal marzę…😉

• Like 1

Pięknie się prezentuje! Brawa za żółć. Masz jakiś patent na to?

Edytowane przez kozborn

Napisano (edytowane)

Dziękuję 😁

2 godziny temu, kozborn napisał:

Pięknie się prezentuje! Brawa za żółć. Masz jakiś patent na to?

Kolory takie jak żółty, czerwony najlepiej kłaść na jasny podkład np. biały lub srebrny. Ja używam surfacera Bilmodel, który jest dosyć jasny, a dodatkowo przed żółtym robię preshading pomarańczowym kolorem.  Żółty nabiera wtedy fajnego, żywego odcienia. W tym przypadku dostał jeszcze delikatny postshading z tuszy Liqiutex.

Edit: Znalazłem zdjęcie z warsztatu, to preshading pomarańczowym, na zdjęciu wyszedł jak żółty 😅

Pozdrawiam

IMG_20240810_102730.jpg

Edytowane przez iceman
  • Thanks 1

3 minuty temu, RogerM napisał:

02/71 to nie jest schemat tylko kolory górnych powierzchni, schematem byłoby 02/71/65, tylko skąd w tym towarzystwie 76?

Fakt.

3 godziny temu, RogerM napisał:

02/71 to nie jest schemat tylko kolory górnych powierzchni, schematem byłoby 02/71/65, tylko skąd w tym towarzystwie 76?

A skąd w tym towarzystwie 74?

3 godziny temu, iceman napisał:

A skąd w tym towarzystwie 74?

A już wyjaśniam. W tytule nie ma wersji, kolory sugerowały schemat 74/75/76, napisałeś, że nie ma 74 no to pewnie schemat 71/02/65 więc pytam. Ty robiłeś model więc zapewne wiesz jakimi odpowiednikami malowałeś i tylko Ty wiesz na jakim schemacie malowania się opierałeś.

12 godzin temu, RogerM napisał:

A już wyjaśniam. W tytule nie ma wersji, kolory sugerowały schemat 74/75/76, napisałeś, że nie ma 74 no to pewnie schemat 71/02/65 więc pytam. Ty robiłeś model więc zapewne wiesz jakimi odpowiednikami malowałeś i tylko Ty wiesz na jakim schemacie malowania się opierałeś.

Nie znam się na schematach, ale Ty chyba tym bardziej skoro widziałeś gdzieś tam RLM74. Zresztą nieważne, wystarczyło spytać, a nie prowadzić dochodzenie 😉 Schemat robiłem wg instrukcji Eduarda RLM 02/71/76.  Być może wdarł się tam czeski błąd i powinien być na spodzie RLM 65😅

Niech się pan @iceman nie obrazi ale aż z ciekawości sprawdziłem i faktycznie w instrukcji jest 02/71/76.Ciekawe czy takie zestawienie kolorów było możliwe?

W instrukcji modelu w skali 1:72 jest jednak podane 02/71/65.

Edytowane przez Xmen