Skocz do zawartości

XX International Modeling Festival in Bytom 2025

Erni

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Albatros napisał:

Ale czemu Ty bez przerwy mówisz organizatorowi co ma robić… ma zrobić kategorię, która tylko Ciebie interesuje, zrobił, to źle zrobił bo nie tak jak Ty chcesz, no to ma teraz już nie robić bo jednak jak tak, to Ty nie chcesz… argumenty nt. vintage klepane w kółko te same, bez żadnej refleksji na temat tego jak to widzi organizator i inni… podoba Ci się w Jaworznie, to jeździj do Jaworzna. Do Bytomia przecież nikt Ci nie każe jechać pod pistoletem, jeżeli tam Ci się jednak nie podoba… Organizator nic nie ośmiesza, słucha argumentów (bo widać że słucha i wyciąga wnioski) i decyduje jak uważa.  Myślę  natomiast, że Twoje uporczywe marudzenie na ten temat, wszędzie i przy każdej okazji, z w kółko powtarzanymi tymi samymi argumentami bardziej  szkodzi niż pomaga tym upiornym vintage… już z lodówki to zaraz zacznie wychodzić 😉

No właśnie, przy takim podejściu organizatora do kategorii vintage kategoria ta jest traktowana niepoważnie i staje się powodem do złośliwości ze strony innych modelarzy co wielokrotnie było widoczne na grupach modelarskich chociażby na Facebooku. Dlatego lepiej, żeby jej w ogóle nie było aniżeli była robiona byle jak i była pożywką do mało przyjemnych komentarzy. 

• Haha 1

Teraz, Staryfajter1954 napisał:

Jestem bardzo poważny i poważnie podchodzę do sprawy. Sam organizowałem w latach 90 konkursy modelarskie w jednostce lotniczej w Mierzęcicach i wiem ile to wymaga zachodu by przygotować nawet najmniejszy konkurs ale jako organizator należy być elastycznym i słuchać uwag osób mających porównanie pomiędzy festiwalami i korzystać z dobrych rozwiązań a nie stawiać sprawę sztywno. W końcu organizator robi festiwal dla siebie i pod siebie czy dla uczestników ? A co do hejtu to słowa krytyki nie są hejtem ale tylko zwróceniem uwagi na to co powinno zostać zmienione i poprawione.

Jestem poprostu UPARTY.

Bo Ty chcesz mieć kategorię vintage skrojoną pod Twoją wizję i kropka.

Tak hektujesz @Erni, bo zdecydował w moim odczuciu bardzo słusznie, a tylko Ty jesteś tutaj oburzony, bo nie jest to kategoria z krasnalami.

To nie jest Twój konkurs i nie Ty ustalasz zasady. Czego nie rozumiesz?

Uwagi do vintage masz tylko TY.

Zauważyłeś: na Facebooku inny modelarz podziekował za wystawę vintage .

Skończ proszę ciśnięcie tej kategorii bo niedobrze się robi.

26 minut temu, greatgonzo napisał:

Nie mogę sobie zaprzeczyć przytaczając analogię. Najwyżej mogę przytoczyć analogię chybioną. To w żaden sposób nie wpływa na prawdziwość tezy, jedynie na skuteczność argumentacji. I ta moja sportowa analogia jest kompletnie chybiona w kontekście, o którym piszesz.  Ale to byłoby zwykłe porównanie dwóch dziedzin, nie analogia.  A ja nie porównuję rywalizacji sportowej i modelarskiej, tylko odnoszę się do potrzeby rywalizacji jako takiej.

Teraz odnoszę wrażenie, że ruszyło Cię samo sformułowanie mierzyć się na modele i nie mając nic przeciwko rywalizacji modelarzy, przypisujesz temu sformułowaniu różne negatywne cechy, które mogą takiej rywalizacji towarzyszyć. Zgoda, w modelarskim świecie konkursowym są złe/głupie/ absurdalne zjawiska. Tu nie ma sporu. Ale odniosłeś się do konkretnej wypowiedzi Marcina. Ja chłopa trochę znam i wiem, że przypisywanie  mu tych zjawisk jest nieusprawiedliwione. No i stwierdziłeś, że rywalizacja na modele nie ma sensu. Potem, że ma, ale tylko w określonej formie. Tu znowu zgoda.

Uważam też, że Twoja wizja jednoznaczności efektu porównania modeli przez autorów jest co najmniej niekompletna. Wg mnie zadziałałoby to tylko w przypadku zaawansowanego besserwisserstwa delikwenta. W grę wchodzi sporo nieoczywistych czynników. Od naturalnych problemów z obiektywizmem, poprzez niedoskonałą wiedzę o różnych czynnościach  modelarskich, po brak kompleksowej analizy wszystkich elementów składających się na gotowy model. Poddanie modeli ocenie  wykwalifikowanej komisji pozwala wprowadzić porównanie na wyższy poziom. Szczególnie jeśli  podeprze się je rozmową wyjaśniającą z sędzią (nie mylić z jęczeniem, że się czegoś nie wygrało). Oczywiście, jeśli oceniać będzie ta jakaś komisja, to sensu może w tym nie być. I to jest realny problem naszej modelarskiej rzeczywistości. Zarówno sędziowie, jak i organizatorzy często traktują sędziowanie zupełnie po macoszemu, bywa, że wręcz absurdalnie. To, że wielu modelarzy uważa, iż sędziowanie modeli nie wymaga kwalifikacji i gotowych jest podjąć się tego zadania, nawet gdy jeden rzut oka na ich prace  pozwala stwierdzić jak fantastyczny jest to pomysł, nie powinno stanowić o  obrazie komisji sędziowskich na festiwalach. Ale to wszystko jest zła organizacja, nie bezsens rywalizacji.

I na koniec, niemal wszystko powyżej ma niewielkie znaczenie, gdy chodzi o rywalizację i jej sens. Potrzeba tej rywalizacji jest taka, że jak ludzi najdzie to potrafią się ścigać na kosiarkach do trawy i szukaj tu sensu do woli!

Myślę, że już dobrze się zrozumieliśmy, bo w sumie pod tym co teraz napisałeś w zasadzie się podpisuję i już precyzyjnie określiłeś wszystkie przypadki i optykę jaka się z nimi wiąże. Myślę, że jest to kwestia tego, że dyskutujemy na forum a nie na żywo i nie wszystko od raz jesteśmy w stanie (lub w pierwszej chwili nie dostrzegamy konieczności) doprecyzować. Tak, zjeżyłem się na to sformułowanie „zmierzyć się” na modele, nie znam osobiście @Staryfajter1954 , natomiast w tym kontekście i w kontekście forsowania na siłę i dorabiania ideologii do jego zajawki tak to odebrałem po prostu. Być może błędnie, co oczywiście biorę pod uwagę. Natomiast zapewniam, że to nic osobistego 🙂 był to  pretekst aby odnieść się  do zjawiska, niż żeby kogokolwiek atakować. 

45 minut temu, Sjmport napisał:

Jestem poprostu UPARTY.

Bo Ty chcesz mieć kategorię vintage skrojoną pod Twoją wizję i kropka.

Tak hektujesz @Erni, bo zdecydował w moim odczuciu bardzo słusznie, a tylko Ty jesteś tutaj oburzony, bo nie jest to kategoria z krasnalami.

To nie jest Twój konkurs i nie Ty ustalasz zasady. Czego nie rozumiesz?

Uwagi do vintage masz tylko TY.

Zauważyłeś: na Facebooku inny modelarz podziekował za wystawę vintage .

Skończ proszę ciśnięcie tej kategorii bo niedobrze się robi.

A dlaczego nie miałbym mieć uwag odnośnie kategorii vintage ? Mam prawo mieć odmienne zdanie od Twojego i Erniego. Warto może w ten sposób podejść do sprawy.  Nie mam obowiązku się zgadzać z organizatorem tylko dlatego, że takie sobie ustalił zasady. A może warto te zasady zmodyfikować by zachęcić innych do udziału w tej kategorii ?  Może pora zmienić nastawienie do vintage postrzeganego jako skansen „leśnych dziadków”, modelarskiej bylejakosci i dziadostwa ? Właśnie dlatego krytycznie podchodzę do zaproponowanego przez organizatora regulaminu tej konkurencji a teraz zmiany na zwykłą, zmarginalizowaną wystawę posklejanych lepiej lub gorzej modeli.  

To prawda, że dyskusja face to face pozwala uniknąć sporej ilości nieporozumień. Ale wygląda na to, że mimo wirtualnych utrudnień jakoś dajemy radę :). Mnie forma spierania się z Tobą zupełnie odpowiada i ciekawe rzeczy też u Ciebie czytam.

Marcin jest osobiście zaangażowany w vintage i tym samym nieco emocjonalny. Czasem może nadmiernie, ale to już każdy sobie sam oceni. Z mojego punktu widzenia kategoria taka sama, jak każda inna festiwalowa kategoria specjalna. Przykładanie do niej dodatkowych wartości, jak i odzieranie jej z wartości towarzyszących takim kategoriom specjalnym jest zupełnie zbędne. Erni zareagował zmianą formuły i wg mnie to dobrze, ale mógł też uznać pierwotne założenia za w pełni właściwe i wciąż byłaby to kolejna kategoria specjalna tylko nieco inna.

Mam nadzieję, że mimo różnych meandrów, jakimi podąża dyskusja, podbijanie wątku per saldo wychodzi organizatorowi, choć trochę, na plus.

• Like 1

2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

żeby pokazać, że i w starych zestawach drzemie jeszcze spory potencjał.

Ale to truizm, bo im słabszy zestaw, tym z zasady większy potencjał w nim drzemie. To jak z ogłoszeniami o sprzedaży nieruchomości. Jak widzę mieszkanie, czy dom  "z potencjałem", to już wiem, że należy spodziewać się ruiny.

Mój problem polega na tym, że ja NIE WIDZĘ dobrych modeli ze starych zestawów, pomijając taki skracz, przy którym nie ma już znaczenia, czy oryginalny zestaw to vintage, czy cokolwiek. Ale wtedy nie ma najmniejszego sensu wystawiać tego w jakiejś specjalnej kategorii.

Ja rozumiem, że budowanie każdego modelu może dać frajdę. A uzyskanie czegoś nieobrzydliwego ze strucla niewątpliwie wiąże się z satysfakcją. ABSOLUTNIE nie odmawiam nikomu prawa do tej frajdy i budowania czego się chce i jak się chce. Ale konkurowanie w kategorii vintage, to trochę jak konkurs Miss z kategorią "najmniej krzywe nogi".

• Like 2

Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał:

A dlaczego nie miałbym mieć uwag odnośnie kategorii vintage ? Mam prawo mieć odmienne zdanie od Twojego i Erniego. Warto może w ten sposób podejść do sprawy.  Nie mam obowiązku się zgadzać z organizatorem tylko dlatego, że takie sobie ustalił zasady. A może warto te zasady zmodyfikować by zachęcić innych do udziału w tej kategorii ?  Może pora zmienić nastawienie do vintage postrzeganego jako skansen „leśnych dziadków”, modelarskiej bylejakosci i dziadostwa ? Właśnie dlatego krytycznie podchodzę do zaproponowanego przez organizatora regulaminu tej konkurencji a teraz zmiany na zwykłą, zmarginalizowaną wystawę posklejanych lepiej lub gorzej modeli.  

Dobra nie chce mi się więcej z Tobą gadać bo jak mówiłem UPARŁEŚ się w temacie i nic nie dociera.

Robić kategorię, która cieszy się znikomym zainteresowaniem kosztem takiej, która przyciągnie więcej zawodników? Litości.

Mówię zrób konkurs i przestań dręczyć ludzi vintage jak jakaś mara.

21 minut temu, Sjmport napisał:

Dobra nie chce mi się więcej z Tobą gadać bo jak mówiłem UPARŁEŚ się w temacie i nic nie dociera.

Robić kategorię, która cieszy się znikomym zainteresowaniem kosztem takiej, która przyciągnie więcej zawodników? Litości.

Mówię zrób konkurs i przestań dręczyć ludzi vintage jak jakaś mara.

Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że kategoria Czarne Diamenty cieszy się małym zainteresowaniem bo wystawia się w niej z 5 modeli ale przecież są to modele wykonywane na bardzo wysokim poziomie. To dlaczego vintage nie miałoby również kojarzyć się z wysokim poziomem modeli wykonywanych ze starszych zestawów ? Osobiście bardzo lubię kategorię Czarne Diamenty mimo, że jest niszową w porównaniu z innymi kategoriami na festiwalu w Bytomiu. Tak samo może być z kategorią vintage l.

44 minuty temu, HKK napisał:

Ale to truizm, bo im słabszy zestaw, tym z zasady większy potencjał w nim drzemie. To jak z ogłoszeniami o sprzedaży nieruchomości. Jak widzę mieszkanie, czy dom  "z potencjałem", to już wiem, że należy spodziewać się ruiny.

Mój problem polega na tym, że ja NIE WIDZĘ dobrych modeli ze starych zestawów, pomijając taki skracz, przy którym nie ma już znaczenia, czy oryginalny zestaw to vintage, czy cokolwiek. Ale wtedy nie ma najmniejszego sensu wystawiać tego w jakiejś specjalnej kategorii.

Ja rozumiem, że budowanie każdego modelu może dać frajdę. A uzyskanie czegoś nieobrzydliwego ze strucla niewątpliwie wiąże się z satysfakcją. ABSOLUTNIE nie odmawiam nikomu prawa do tej frajdy i budowania czego się chce i jak się chce. Ale konkurowanie w kategorii vintage, to trochę jak konkurs Miss z kategorią "najmniej krzywe nogi".

Nie widzę niczego złego w konkurowaniu e kategorii Vintage. Taka sama kategoria jak każda inna tyle, że startuje się z modelami budowanymi ze starszych zestawów.

12 minut temu, Xmen napisał:

Może trochę obok tematu ale na ilu imprezach w Polsce jest kategorią "vintage"?

Ja kojarzę Jaworzno tylko. 

17 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że kategoria Czarne Diamenty cieszy się małym zainteresowaniem bo wystawia się w niej z 5 modeli ale przecież są to modele wykonywane na bardzo wysokim poziomie. To dlaczego vintage nie miałoby również kojarzyć się z wysokim poziomem modeli wykonywanych ze starszych zestawów ? Osobiście bardzo lubię kategorię Czarne Diamenty mimo, że jest niszową w porównaniu z innymi kategoriami na festiwalu w Bytomiu. Tak samo może być z kategorią vintage l.

Marcin do jasnej ciasnej!!

Kategoria vintage to Twoja fanaberia nie widzisz tego?

Wszyscy zaakceptowali decyzję Organizatorów tylko Ty trujesz gitarę.

Sorry, ale przypominasz tego pingwinka z obrazka. 

Jak nie po mojemu to ja już nie chcę.

original.webp

• Haha 1

33 minuty temu, Sjmport napisał:

Marcin do jasnej ciasnej!!

Kategoria vintage to Twoja fanaberia nie widzisz tego?

Wszyscy zaakceptowali decyzję Organizatorów tylko Ty trujesz gitarę.

Sorry, ale przypominasz tego pingwinka z obrazka. 

Jak nie po mojemu to ja już nie chcę.

original.webp

Kategoria Vintage to nie moja fanaberia bo niby dlaczego miałaby być to moja fanaberia skoro sam organizator ma zamiar ją wprowadzić ? Ja jedynie zwracam uwagę na to, że w proponowanej formie nie spełnia ona swojej funkcji i jest robiona online będzie w sposób nie przyciągający uczestników. Typowo festiwalowa formuła myślę, że przyciągnęłaby uczestników chętnych konkurowania dobrze wykonanymi modelami oraz na przyszłość zmotywowałaby osoby zainteresowane tą kategorią do budowania modeli na wyższym poziomie zamiast zrzucanie braku swoich umiejętności na to, że model jest starszej generacji. Niestety ale przeciwnicy kategorii Vintage często właśnie tak podchodzą do sprawy, że Vintage to można frajdolić do woli i pokazywać byle co i byle jak zrobione twierdząc, że tak się kiedyś robiło co nie jest prawdą. Wielokrotnie czytałem dyskusje na grupach modelarskich gdzie w ten sposób modelarze młodszego pokolenia tak się  wypowiadali więc pora zmienić takie podejście i pokazać, że i w modelarstwie Vintage może być wysoki poziom. 

8 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

Aktualnie w Jaworznie i Przeciszowie modele kartonowe. Wcześniej była rozgrywana w Koszęcinie, Bielsku Białym ale oba festiwale od kilku lat nie są organizowane. 

I nie daje to panu do myślenia że być może nie jest ta kategoria potrzebna.

Gdyby było zainteresowanie tym tematem to śmiem twierdzić że większa liczba organizatorów by się zdecydowała na jej wprowadzenie.

• Like 2

24 minuty temu, Xmen napisał:

I nie daje to panu do myślenia że być może nie jest ta kategoria potrzebna.

Gdyby było zainteresowanie tym tematem to śmiem twierdzić że większa liczba organizatorów by się zdecydowała na jej wprowadzenie.

Nie przekonasz. Vintage ma być, bo Marcin tak chce.

Ciśnie tą kategorię przy każdej możliwej imprezie i nie dociera, że ludzi ta konkretna kategoria nie interesuje.

30 minut temu, Staryfajter1954 napisał:

Kategoria Vintage to nie moja fanaberia bo niby dlaczego miałaby być to moja fanaberia skoro sam organizator ma zamiar ją wprowadzić ? Ja jedynie zwracam uwagę na to, że w proponowanej formie nie spełnia ona swojej funkcji i jest robiona online będzie w sposób nie przyciągający uczestników. Typowo festiwalowa formuła myślę, że przyciągnęłaby uczestników chętnych konkurowania dobrze wykonanymi modelami oraz na przyszłość zmotywowałaby osoby zainteresowane tą kategorią do budowania modeli na wyższym poziomie zamiast zrzucanie braku swoich umiejętności na to, że model jest starszej generacji. Niestety ale przeciwnicy kategorii Vintage często właśnie tak podchodzą do sprawy, że Vintage to można frajdolić do woli i pokazywać byle co i byle jak zrobione twierdząc, że tak się kiedyś robiło co nie jest prawdą. Wielokrotnie czytałem dyskusje na grupach modelarskich gdzie w ten sposób modelarze młodszego pokolenia tak się  wypowiadali więc pora zmienić takie podejście i pokazać, że i w modelarstwie Vintage może być wysoki poziom. 

Wiesz jakie zwierzątko jest równie uparte jak Ty?

Dwa konkursy modelarskie DWA na całą Polskę mają tą kategorię.

I to powinno wystarczyć.

A nie wciskać vintage gdzie się da.

Takim zachowaniem obrzydzasz taką kategorie.

Nikt jej nie chce ale jeden błędny vintage rycerz będzie cisnął.

Odpuść w końcu!!

13 minut temu, Sjmport napisał:

Nie przekonasz. Vintage ma być, bo Marcin tak chce.

Ciśnie tą kategorię przy każdej możliwej imprezie i nie dociera, że ludzi ta konkretna kategoria nie interesuje.

Ale ja nie chcę pana Marcina przekonywać .

Ja z kolei na każdej imprezie bym chciał kategorię "kolekcje" ale wiem że nie da rady .

12 minut temu, Sjmport napisał:

Wiesz jakie zwierzątko jest równie uparte jak Ty?

Dwa konkursy modelarskie DWA na całą Polskę mają tą kategorię.

I to powinno wystarczyć.

A nie wciskać vintage gdzie się da.

Takim zachowaniem obrzydzasz taką kategorie.

Nikt jej nie chce ale jeden błędny vintage rycerz będzie cisnął.

Odpuść w końcu!!

Zapomniałem kategoria Vintage była jeszcze organizowana również w Krakowie w Muzeum Lotnicta Polskiego.

Uważam, że jeżeli coś robić to robić to porządnie a nie na odczepnego tak jak tu chce robić organizator. Ja chcę jedynie aby ta kategoria modelarstwa przestała się kojarzyć z bylejakością i modelarskim dziadowaniem. Nie chcesz tej kategorii to w niej nie uczestnicz i tyle.

4 minuty temu, Staryfajter1954 napisał:

Zapomniałem kategoria Vintage była jeszcze organizowana również w Krakowie w Muzeum Lotnicta Polskiego.

Uważam, że jeżeli coś robić to robić to porządnie a nie na odczepnego tak jak tu chce robić organizator. Ja chcę jedynie aby ta kategoria modelarstwa przestała się kojarzyć z bylejakością i modelarskim dziadowaniem. Nie chcesz tej kategorii to w niej nie uczestnicz i tyle.

Nie powinno być odwrotnie nie wciskaj tej kategorii na siłę jeśli organizator jej nie chce! 

Czego Ty nie potrafisz zrozumieć!

7 minut temu, Sjmport napisał:

Nie powinno być odwrotnie nie wciskaj tej kategorii na siłę jeśli organizator jej nie chce! 

Czego Ty nie potrafisz zrozumieć!

No właśnie, organizator zrobił wszystko by tej kategorii nie było bo jej nie chciał od samego początku i to mu się niestety ale udało. 

• Confused 1

4 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

Ja również jestem za kategorią kolekcję bo to znakomity pomysł i popieram z całych sił. 

Może i znakomity ale też na palcach jednej ręki można policzyć konkursy na których jest ta kategoria ale ja to rozumiem.Stoły wystawowe nie są z gumy.

Z kategorią "vintage' jest ten problem że dubluje już istniejące kategorie.

Jeżeli model będzie dobrze zrobiony to spokojnie sobie poradzi i nie "zginie" wśród modeli zrobionych z nowszych zestawów i osobna klasa nie jest mu potrzebna.

Edytowane przez Xmen