Baas ArK Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października 19 minut temu, CrazyPillow napisał: Fajny! Tylko czy prototyp nie był srebrny? Ale w khaki super wygląda, dorzuć proszę więcej fotek, pocieszymy oko Tu masz galerię prototypu Karasia zrobionego przez @Mikolaj75: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 9 Października Autor Share Napisano 9 Października Tak, widziałem te modele, naprawdę robią wrażenie. Wygląda na to, że wykonawcy chcieli "podkręcić" efekt srebrnym kolorem, co się zresztą świetnie udało. Wyszperałem też na necie zdjęcie prototypu PZL-23 i faktycznie, wygląda na ciemne malowanie (nie wiem, czy khaki, ale na pewno ciemnoszary na czarno-białym zdjęciu ). Więc zwracam honor - prototyp był pomalowany. Ja natomiast wydumałem, że podłogę zrobiłem za nisko, więc powklejałem dystanse, na to narzucę docelową podłogę, która będzie na równo z drzwiami. Drzwi też wyciąłem, trochę poobrabiałem przód kadłuba. Walka trwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października bedziesz robil wglebne linie? mysle, ze by sie oplacilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października 8 godzin temu, BRAVO112 napisał: bedziesz robil wglebne linie? mysle, ze by sie oplacilo... Niestety nie bardzo wiem, jak to zrobić dobrze i prosto.Wolę nie spaćkać tematu. Ale jakbym wiedział jak, to za drugim razem spróbowałbym. To chyba nie będzie mój jedyny PZL-13. Na razie przecieram szlaki. Narysowałem kabinkę pasażerów i śmigło. Można drukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października czy bedzie to stempel do tloczenia kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: czy bedzie to stempel do tloczenia kabiny? Nie, to będzie wydrukowane z HIPSu, więc po oszlifowaniu i dogładzeniu można normalnie wklejać jak zwykły polistyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października Drukarka dała radę, teraz moja kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października Obrobiłem kabinę z druku, wyciąłem drzwi wkleiłem wcześniej odcięty statecznik pionowy. Poprawiłem podłogę w kabinie i zrobiłem wręgi przednie i tylne. Śmigło sklejone, nawet fajnie wyszło. Samolot powoli nabiera kształtu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 15 Października Autor Share Napisano 15 Października Ostatnio miałem trochę malowania a przede wszystkim "urządzałem" kabinę pasażerów. Ciut małe fotele zrobiłem. Ciasno tam było. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Jakbyś trochę pocienił boczne ścianki kadłuba to i wieksze fotele by weszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października ale tam bedziesz musial jeszcze jakies okna strugac chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 5 godzin temu, jmx62 napisał: Jakbyś trochę pocienił boczne ścianki kadłuba to i wieksze fotele by weszły. No nie bardzo się da, bo skala nie puszcza - ścianki się zapadną. Ale na drugi raz wywaliłbym przejście między fotelami, bo go prawie tam nie było. Tyle co bokiem, na szerokość kolan. Serio, rozkmińcie sobie na necie zdjęcia samolotów pasażerskich wewnątrz. Biznes klasa to to nie była. Jakieś 20-30 cm przejścia - mówimy o początku lat 30-tych. Potem było kapkę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 16 Października Autor Share Napisano 16 Października 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: ale tam bedziesz musial jeszcze jakies okna strugac chyba.... Okna są problematyczne w tym samolocie, bo jest ich cztery z każdej strony, czyli sporo. Dodatkowo wyszło, że HIPS po wydrukowaniu jest pierońsko kruchy, więc trzeba nieźle uważać przy obróbce cienkich części (powłok). Wykombinowałem, że całą galerię czterech okien zrobię z jednego kawałka przezroczystego polietylenu, a pojedyncze okienka namaluję (taśma maskująca powinna dać radę). Drzwi zrobię przezroczyste i pomaluję to co było z blachy. Powinno się udać a okienka powinny nie wyjść "zapaprane". W modelach z wytrysku robią takie szybki z kołnierzem i też to nie wygląda dobrze, bo takie okna wyglądają grubo jak denka od butelek. Chyba żeby wyciąć otwory na okienka a szybki odlać z żywicy już na kadłubie. Tylko ja z tym polistyrenem drukowanym nie dam rady tego tak zrobić, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października szkoda,ze nie przygotowales okien od razu w modelu 3D dlatego tez pytalem, czy wydruk bedzie kopytem do wytloczenia bocznych scian ( i dachu) wtedy moglbys wytloczyc cos z PE i, tak jak napisales, zamaskowac okna i po klopocie obserwuje dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 17 Października Autor Share Napisano 17 Października Miejsce na okna wyciąłem, szkło oklejone i wklejone. Po wyschnięciu trzeba jeszcze to zgrabnie zaszpachlować, żeby tworzyło całość. No i zbudować szybę kokpitu. To mnie trochę przeraża, bo to wszystko przecież przezroczyste części. Ale Polak potrafi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 24 minuty temu, CrazyPillow napisał: Ale Polak potrafi pozyjemy, zobaczymy... a na razie trzymamy kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Października Share Napisano 17 Października 45 minut temu, CrazyPillow napisał: Ale Polak potrafi Zwłaszcza jak go szlag trafi . Podoba mi się ta twoja dłubanina . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 20 Października Autor Share Napisano 20 Października Zrobiłem część przedniej szyby i kolejną warstwę szpachli na kadłub. Uff, jest roboty, dobrze że chociaż taśma malarska chroni szybki także i przed papierem ściernym. Myślałem o malowaniu: całość srebrna, przód osłony silnika rdzawy mat, krawędzie natarcia skrzydeł i usterzenia czarny. Te ostatnie były malowane trochę później (jakoś zaraz przed i po wojnie i nie wszystkie modele samolotów), ale będzie fajnie wyglądało. Aha, elastyczne części osłon podwozia też na rdzawy mat. To już nawet zrobione. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października 19 godzin temu, CrazyPillow napisał: przód osłony silnika rdzawy mat Nie idź tą drogą Kolektory spalin nie mają koloru rdzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 21 Października Autor Share Napisano 21 Października 51 minut temu, Wymysl napisał: Nie idź tą drogą Kolektory spalin nie mają koloru rdzy. No, ten kolor H113 to on taki brązowy jest, chociaż wołają na niego rust matt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Października Share Napisano 21 Października Nie chodzi o nazwę farby, tylko o fakt że kolektory spalin często są mylnie przedstawiane jako zardzewiałe elementy. Tam nie było rdzy te części się nagrzewały i odbarwiały w trakcie pracy. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235114017-copper-paintcoating-on-raf-radial-engined-bomber-engine-nacells/&do=findComment&comment=4475948 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października Właśnie skojarzyłem, że prototyp Karasia miał przednią szybę dzieloną na trzy okna wzdłuż, tak samo wiatrochron. Muszę to przerobić. Na szczęście wystarczy ściąć tego "dzioba" i zmienić taśmy maskujące. W PZL-13 szczegóły budowy prototypu Karasia to najlepszy drogowskaz, jakby to wyglądało, gdyby powstało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CrazyPillow Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października Uff, trochę roboty było, ale w końcu się udało. Wcześniej nie wrzucałem nic, bo nie chciałem zanudzać typową robotą: oklejanie, malowanie, szpachlowanie, szlifowanie i takie tam. Każdy to zna, nie ma co mnożyć postów bez sensu. Jeszcze nie ma kalkomanii, ale modelik nabrał finalnego kształtu. Voila! Cudny jest, szkoda, że nawet prototypu nie zrobili 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Doceniam starania, ale ten grzbiet to można było trochę dopracować. Te dziury jednak trochę rażą, na łączeniu kadłub/statecznik też (3 zdjęcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października Nad kołpakiem też warto byłoby jeszcze popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi