Skocz do zawartości

Po-2 ICM

tommyk

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ chrzest w dziale Galeria mam już za sobą, czas na warszat.
Ma być klasyk czyli 2 Pułk Nocnych Bombowców „Kraków”.
Z dodatków blaszka Yahu z tablicami przyrządów, pasy Edka (jeżeli uda się dopasować) i żywica od Syndikate. Jest silnik, wydechy, koła, dwa rodzaje śmigła oraz uzbrojenie z prowadnicami. Zobaczymy jak się sprawdzi ale to właśnie kupno żywicy przekonało mnie aby Pociaka wstawić na warsztat. Silnik to nie jest takie mydło jak na zdjęciu, tylko uciekła ostrość zdjęcia. W realu jest ok.
Wszystkie uwagi i rady mile widziane.

IMG_8149(1).jpg

IMG_8150(1).jpg

IMG_8151(1).jpg

• Like 5

Bardzo przyjemny modelik choć samo tworzywo miękkie i kiedyś go robiłem (gdzieś tu chyba zachowała się galeria) właśnie w malowaniu z 2 PNB (pudełkowym). Robiłem siedziska foteli, bo te pikowane kanapy do dali w zestawie kompletnie mi nie leżały. Warto zrobić kolektor wydechowy dla górnego i lewego cylindra, którego niema w częściach (widoczny na boxarcie) oraz naciągi (wraz z rozpórkami czy jak się to tam nazywa) i linki sterowe, znakomicie ożywiają model.

Również będę podglądał.

• 2 weeks later...
W dniu 18.10.2024 o 21:21, BRAVO112 napisał:

mam sporo zdjec, jakby co

Na razie niestety z powodu siły wyższej nie mam możliwości normalnie działać ale dlatego siedzę i szperam w necie - tyle mogę 😁.

Znalazłem takie fotki siedzisk. Jakby ktoś miał coś lepszego albo jakieś rendery itp. to proszę wrzucać.

1.png

2.jpg

3.png

DSC01129.JPG

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Powoli wracam do pracy. Na dziś tak to wygląda.

Poza tym nawierciłem wszędzie otwory pod naciągi. Nie podjąłem jednak jeszcze decyzji, jak to będę ostatecznie wykonywał. Żyłka 0,8, elastyczna linka od MiG? Tak jak go sobie oglądam na fotkach w necie i widziałem też w Krakowie - naciągi są zdecydowanie grubsze od linek sterujących usterzeniem. Więc może będzie jedno i drugie.

1.jpg

2.jpg

• Like 4

2 godziny temu, jmx62 napisał:

Naciągi międzyskrzydłowe nie są z linek tylko z taśm metalowych o przekroju prostokąta/owalu. Coś podobnego jak w AntosiuDrugim.

Tak zgadza się. Poniżej fotka z Krakowa. Tylko w 72 trudno to będzie odtworzyć. Czasem ktoś wydaje to jako elementy fototrawione np. SBS do Swordfish.

IMG_8160.jpg

Też sądzę, że w tej skali nie musisz się silić na taśmy. Jeśli bardzo chcesz, to Infini Models robi gumki interesującej Cię grubości  płaskie w przekroju, mogące udawać taśmę.

Jestem jednak niemal pewien, że nie warto. No, chyba że już nie sypiasz bez proszków.

Kraków:

Po2.thumb.jpg.f26f371cbe4e08d0fe8fa09c5f8f5234.jpg

Żyłka 0,08 moim zdaniem do 1:48. Tutaj może być za grubo.

Małymi kroczkami idziemy do przodu.

1. Wykonałem imitację zbiornika paliwa. Jest widoczny na niektórych zdjęciach i jego brak też byłoby widać.

2. Zawiasy usterzenia pionowego wzmocniłem pręcikami Albion, bo element miał być klejony punktowo, a do tego na styk i w mojej ocenie nie było szans, aby bez wzmocnienia mocowania przetrwał resztę budowy.

3. Przy dolnym płacie było trochę szpachlowania ale raczej wyszło ok.

4. No i zacząłem prace przy silniku. Staram się to w miarę możliwości i umiejętności trochę wzbogacić. Taką stronę znalazłem https://www.turbosquid.com/3d-models/shvetsov-m-11-radial-aircraft-3d-model-1552317 może się komuś przyda. Nie wiem na ile wiernie oddaje oryginał.
  5. No i śmigiełko powinno się kręcić.

3_edited.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

• Like 4

1. Śmigło raczej  z zestawu.

2. Rzeczywiście z popychaczami jest problem, choć były też wersje z osłoną tych popychaczy ale ten krakowski też nie ma. Muszę się temu przyjrzeć i zobaczyć co da się zrobić. Nie chciałbym uszkodzić przewodów zapłonowych ... 🤔a jak zacznę tam piłować i wycinać to wszystko się może zdarzyć. A może mogło być tak, że raz latały z osłoną a raz nie. To by rozwiązało problem. Może ktoś coś wie w temacie.

Polikarpov_Po-2_6.JPG

U-2LNB_0000.jpg

• Like 1

Silnik w Po-2/CSS-11 powinien byś w wersji D, bez osłon.  Silniki z osłonami popychaczy to wersje F/FR czyli takie jak w Junakach czy Jak-18. Zdjęcie powyżej pochodzi zapewne z odbudowanego, być może i latającego samolotu. Zapewne brakowało modelu D to założyli to co było…

Edytowane przez Bedrzich
  • Thanks 1

Dzięki za info. Wyjaśniło się. Tak przypuszczałem. Dlatego wczoraj zabrałem się za przeróbkę. Na razie udało mi się usunąć osłony popychaczy i przygotować otwory montażowe pod same popychacze. Obyło się bez nieszczęścia. Tylko jeden przewód zapłonowy uległ uszkodzeniu ale już naprawiony.

Same popychacze będę chyba montował na samym końcu montażu silnika, już po wydechach i brakującym dolnym kolektorze, bo z uwagi na delikatność elementu, to chyba dla nich najlepszy moment.

W dniu 10.12.2024 o 09:04, Bedrzich napisał:

Silnik w Po-2/CSS-11 powinien byś w wersji D, bez osłon

1939 М-11 Г
image.png.34e3030be8e700695229295f64ab9344.png

1940-1945 М-11 Г, М-11 Д, М-11Ф
image.png.2a33913db6e9d70457a2bcbbeb6970d6.png

1950 - М-11 К
image.png.f57da9ef1f50cd66c3b9bdd10e599736.png

1952 - М-11 Д , М-11 К , М-11 Л
изображение.png.5e010c67f6a9fca7cf5aa9dfcd2856bb.png

W zależności od roku eksploatacji opcje silnika były różne.image.thumb.png.3a264ea506415520177d4cf87af585e1.png

image.thumb.png.46fd6603b887f02ffe2204b1f5e5480b.png

Edytowane przez Syph3r
  • Thanks 1