tommyk Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Ponieważ chrzest w dziale Galeria mam już za sobą, czas na warszat. Ma być klasyk czyli 2 Pułk Nocnych Bombowców „Kraków”. Z dodatków blaszka Yahu z tablicami przyrządów, pasy Edka (jeżeli uda się dopasować) i żywica od Syndikate. Jest silnik, wydechy, koła, dwa rodzaje śmigła oraz uzbrojenie z prowadnicami. Zobaczymy jak się sprawdzi ale to właśnie kupno żywicy przekonało mnie aby Pociaka wstawić na warsztat. Silnik to nie jest takie mydło jak na zdjęciu, tylko uciekła ostrość zdjęcia. W realu jest ok. Wszystkie uwagi i rady mile widziane. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października moj gotowy silnik ( zywica ) i smiglo ( sztacheta) juz od roku czekaja na reszte samolotu moze sie zmobilizuje a na razie pilnie obserwuje mam sporo zdjec, jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Bardzo przyjemny modelik choć samo tworzywo miękkie i kiedyś go robiłem (gdzieś tu chyba zachowała się galeria) właśnie w malowaniu z 2 PNB (pudełkowym). Robiłem siedziska foteli, bo te pikowane kanapy do dali w zestawie kompletnie mi nie leżały. Warto zrobić kolektor wydechowy dla górnego i lewego cylindra, którego niema w częściach (widoczny na boxarcie) oraz naciągi (wraz z rozpórkami czy jak się to tam nazywa) i linki sterowe, znakomicie ożywiają model. Również będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października Patrzę i ja, fajny temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Października Share Napisano 19 Października (edytowane) co do miekkosci plastiku - pierwsze wydanie - wszystko OK drugie ( Chyba ten z nartami ) plastik taki twardy, ze glowa boli ! Ale czekaja oby trzy w szufladzie Edytowane 28 Października przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada normalnie nic sie nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 8 Listopada Autor Share Napisano 8 Listopada W dniu 18.10.2024 o 21:21, BRAVO112 napisał: mam sporo zdjec, jakby co Na razie niestety z powodu siły wyższej nie mam możliwości normalnie działać ale dlatego siedzę i szperam w necie - tyle mogę . Znalazłem takie fotki siedzisk. Jakby ktoś miał coś lepszego albo jakieś rendery itp. to proszę wrzucać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 28 Listopada Autor Share Napisano 28 Listopada Powoli wracam do pracy. Na dziś tak to wygląda. Poza tym nawierciłem wszędzie otwory pod naciągi. Nie podjąłem jednak jeszcze decyzji, jak to będę ostatecznie wykonywał. Żyłka 0,8, elastyczna linka od MiG? Tak jak go sobie oglądam na fotkach w necie i widziałem też w Krakowie - naciągi są zdecydowanie grubsze od linek sterujących usterzeniem. Więc może będzie jedno i drugie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 29 Listopada Share Napisano 29 Listopada Ale fajny temat, mój też czeka. Oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada Naciągi międzyskrzydłowe nie są z linek tylko z taśm metalowych o przekroju prostokąta/owalu. Coś podobnego jak w AntosiuDrugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada 3000 km od Polski znalazł mnie stary 1/72 z Kovozavody...a miałem już kukurużnika nie ruszać;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano 30 Listopada Autor Share Napisano 30 Listopada 2 godziny temu, jmx62 napisał: Naciągi międzyskrzydłowe nie są z linek tylko z taśm metalowych o przekroju prostokąta/owalu. Coś podobnego jak w AntosiuDrugim. Tak zgadza się. Poniżej fotka z Krakowa. Tylko w 72 trudno to będzie odtworzyć. Czasem ktoś wydaje to jako elementy fototrawione np. SBS do Swordfish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada na zdjeciu powyzej masz to prawie w skali 1:5. Ja bym sie chyba nawet tymi tasmami nie przejmowal w 72 Ale to Twoj model - ja tylko uwaznie patrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada Tylko ostrożnie z tą żyłką 0,8. 0,8mm*72= trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada W swoim użyłem żyłki 0,09 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada Share Napisano 30 Listopada Też sądzę, że w tej skali nie musisz się silić na taśmy. Jeśli bardzo chcesz, to Infini Models robi gumki interesującej Cię grubości płaskie w przekroju, mogące udawać taśmę. Jestem jednak niemal pewien, że nie warto. No, chyba że już nie sypiasz bez proszków. Kraków: Żyłka 0,08 moim zdaniem do 1:48. Tutaj może być za grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Grudnia Share Napisano 1 Grudnia a dysze Venturiego robia w SBS Moze bedzie tez pasowac do Karasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano Niedziela o 18:36 Autor Share Napisano Niedziela o 18:36 Małymi kroczkami idziemy do przodu. Wykonałem imitację zbiornika paliwa. Jest widoczny na niektórych zdjęciach i jego brak też byłoby widać. Zawiasy usterzenia pionowego wzmocniłem pręcikami Albion, bo element miał być klejony punktowo, a do tego na styk i w mojej ocenie nie było szans, aby bez wzmocnienia mocowania przetrwał resztę budowy. Przy dolnym płacie było trochę szpachlowania ale raczej wyszło ok. No i zacząłem prace przy silniku. Staram się to w miarę możliwości i umiejętności trochę wzbogacić. Taką stronę znalazłem https://www.turbosquid.com/3d-models/shvetsov-m-11-radial-aircraft-3d-model-1552317 może się komuś przyda. Nie wiem na ile wiernie oddaje oryginał. No i śmigiełko powinno się kręcić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 20:08 Share Napisano Niedziela o 20:08 dajesz oryginalne smiglo z zestawu, czy " sztachete" ? Popychacze w silniku wygladaly troche inaczej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano Poniedziałek o 09:13 Autor Share Napisano Poniedziałek o 09:13 1. Śmigło raczej z zestawu. 2. Rzeczywiście z popychaczami jest problem, choć były też wersje z osłoną tych popychaczy ale ten krakowski też nie ma. Muszę się temu przyjrzeć i zobaczyć co da się zrobić. Nie chciałbym uszkodzić przewodów zapłonowych ... a jak zacznę tam piłować i wycinać to wszystko się może zdarzyć. A może mogło być tak, że raz latały z osłoną a raz nie. To by rozwiązało problem. Może ktoś coś wie w temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano Wtorek o 08:04 Share Napisano Wtorek o 08:04 (edytowane) Silnik w Po-2/CSS-11 powinien byś w wersji D, bez osłon. Silniki z osłonami popychaczy to wersje F/FR czyli takie jak w Junakach czy Jak-18. Zdjęcie powyżej pochodzi zapewne z odbudowanego, być może i latającego samolotu. Zapewne brakowało modelu D to założyli to co było… Edytowane Wtorek o 08:07 przez Bedrzich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommyk Napisano Wtorek o 08:41 Autor Share Napisano Wtorek o 08:41 Dzięki za info. Wyjaśniło się. Tak przypuszczałem. Dlatego wczoraj zabrałem się za przeróbkę. Na razie udało mi się usunąć osłony popychaczy i przygotować otwory montażowe pod same popychacze. Obyło się bez nieszczęścia. Tylko jeden przewód zapłonowy uległ uszkodzeniu ale już naprawiony. Same popychacze będę chyba montował na samym końcu montażu silnika, już po wydechach i brakującym dolnym kolektorze, bo z uwagi na delikatność elementu, to chyba dla nich najlepszy moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syph3r Napisano wczoraj o 01:15 Share Napisano wczoraj o 01:15 (edytowane) W dniu 10.12.2024 o 09:04, Bedrzich napisał: Silnik w Po-2/CSS-11 powinien byś w wersji D, bez osłon 1939 М-11 Г 1940-1945 М-11 Г, М-11 Д, М-11Ф 1950 - М-11 К 1952 - М-11 Д , М-11 К , М-11 Л W zależności od roku eksploatacji opcje silnika były różne. Edytowane wczoraj o 01:47 przez Syph3r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi