pmroczko Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Kilkaset lat temu mieliśmy takich w Poznaniu! Ładnie wyszedł. Jaka to skala? Cytuj
Klapouch Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 47 minut temu, pmroczko napisał: Kilkaset lat temu mieliśmy takich w Poznaniu! Ładnie wyszedł. Jaka to skala? Kolega też z Poznania? A tak btw pewnie i dzisiaj by się jacyś znaleźli niedaleko malty Cytuj
push-up78 Napisano 22 Października 2024 Autor Napisano 22 Października 2024 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Kilkaset lat temu mieliśmy takich w Poznaniu! Ładnie wyszedł. Jaka to skala? 90 mm. Cytuj
Grzes Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 1 godzinę temu, pmroczko napisał: Kilkaset lat temu mieliśmy takich w Poznaniu! Oj, dzisiaj by się przydali. Szybko wytłumaczyliby pigmentododatnim inżynierom, gdzie ich miejsce. Cytuj
pmroczko Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 18 minut temu, Grzes napisał: pigmentododatnim inżynierom Dziwne rzeczy Ty tutaj piszesz... Co masz przeciwko inżynierom? 1 Cytuj
Grzes Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Godzinę temu, pmroczko napisał: Dziwne rzeczy Ty tutaj piszesz... Racja, powinienem napisać: "inżynierom" Cytuj
Endrju Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 1 godzinę temu, Grzes napisał: Oj, dzisiaj by się przydali. Szybko wytłumaczyliby pigmentododatnim inżynierom, gdzie ich miejsce. Spokojnie. Oni tu jeszcze wrócą. Cytuj
AchtungCancer Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Joannici u nas są jak najbardziej. Wracając do figurki, mam pytanie o kolor tarczy. Czy przed wprowadzeniem czerwonych szat w połowie wieku, jest udokumentowane użycie czerwonego na tarczach? Nie mówię, że to niemożliwe - to w końcu kolory sztandaru zakonnego, a przykład templariuszy pokazywałby, że czasami na tarczach pojawiały się barwy zaczerpnięte ze sztandaru (w ich przypadku czarno-białe z krzyżem lub bez). Możemy więc tak czy siak obracać się w granicach pewnego prawdopodobieństwa, ale interesują mnie ewentualne poświadczenia. Cytuj
push-up78 Napisano 23 Października 2024 Autor Napisano 23 Października 2024 (edytowane) 19 godzin temu, AchtungCancer napisał: Joannici u nas są jak najbardziej. Wracając do figurki, mam pytanie o kolor tarczy. Czy przed wprowadzeniem czerwonych szat w połowie wieku, jest udokumentowane użycie czerwonego na tarczach? Nie mówię, że to niemożliwe - to w końcu kolory sztandaru zakonnego, a przykład templariuszy pokazywałby, że czasami na tarczach pojawiały się barwy zaczerpnięte ze sztandaru (w ich przypadku czarno-białe z krzyżem lub bez). Możemy więc tak czy siak obracać się w granicach pewnego prawdopodobieństwa, ale interesują mnie ewentualne poświadczenia. Nie drążyłem tematu.Wykonałem dla kolegi u ,którego figurka przeleżała 20lat.W końcu zmęczony tym dał mi do wykonania.Kolego jest historykiem i na jego wskazówkach się opierałem co i jak pomalować.Poszukaj w necie tam jest skarbnica wiedzy.Sam miał wątpliwości czy to może być Joannita bo szukał informacji na temat różańca od którego roku był faktycznie używany w zakonach wyszło jakoś ze wskazaniem na te epokę. Edytowane 23 Października 2024 przez push-up78 Cytuj
Gerd Napisano 25 Października 2024 Napisano 25 Października 2024 Jak zwykle klasa,. Jakiś czas temu ta figurka była bardzo popularna -nie przypadkiem z resztą. Widziałem ją w wielu odsłonach Templariuszy, Joannitów i co tam jeszcze - zarówno oryginały Pegaso Models (85 E) białego metalu jak i, o wiele tańsze, wcale przyzwoite żywiczne klony - sam mam taki mniej więcej od ...2008 roku ale nie mam odwagi się za niego zabrać,. Tyle zwierzeń - gratuluję PIEKNEJ PRACY. Ten czarny płaszcz.... no no - czad! 1 Cytuj
push-up78 Napisano 27 Października 2024 Autor Napisano 27 Października 2024 (edytowane) W dniu 25.10.2024 o 22:04, Gerd napisał: Jak zwykle klasa,. Jakiś czas temu ta figurka była bardzo popularna -nie przypadkiem z resztą. Widziałem ją w wielu odsłonach Templariuszy, Joannitów i co tam jeszcze - zarówno oryginały Pegaso Models (85 E) białego metalu jak i, o wiele tańsze, wcale przyzwoite żywiczne klony - sam mam taki mniej więcej od ...2008 roku ale nie mam odwagi się za niego zabrać,. Tyle zwierzeń - gratuluję PIEKNEJ PRACY. Ten czarny płaszcz.... no no - czad! DZIĘKUJĘ za dobre słowa....Noo może moja kulawa praca będzie jakimś natchnieniem byś się zabrał za tę figurkę?Jak wspomniałem kolega swego czasu też kupił by ją sobie zrobić ale czekał i czekał aż się zestarzał i stracił ambicje i wenę twórczą.... Edytowane 27 Października 2024 przez push-up78 Cytuj
zaruk Napisano 28 Października 2024 Napisano 28 Października 2024 Fajna, niekrasnalowata figurka. Klimatyczna, Obi-Wan mi na myśl przychodzi. Płaszcz świetnie rozjaśniony, właściwie to szary, widać przebytą długą drogę. Oby więcej takich prac. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi