awiatik Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października (edytowane) I nadejszłą ta chwila, aby na warsztaty trafił nowy wypust od Answera. Jest to mój pierwszy model Answera, i szczerze to znając opinię o wcześniejszych dziełach tej firmy, miałem pewne obawy. Ale co tam i tak tego Biesa bym nabył, a po sklejeniu kilku dzieł z A-modela i innych tego typu dzieł, tutaj nie powinno być źle. No i muszę z czystym sumieniem napisać że po pierwszych przymiarkach elementów kadłuba i skrzydeł na taśmę- jest dobrze. Więcej w kolejnym poście..... Edytowane 24 Października przez awiatik 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października 6 minut temu, awiatik napisał: I nadejszłą ta chwila, aby na warsztaty trafił nowy wypust od Answera. No i świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Zasiadam i patrzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Z przyjemnością popatrzę- ja swojego Biesa odbieram jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października Zasiadam i obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października To i ja popatrzę, czy znowu z jakąś zdradą nie mamy do czynienia... Powodzenia w budowie życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 24 Października Share Napisano 24 Października ja tez siedze w kacie i pilnie obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 25 Października Share Napisano 25 Października 13 godzin temu, awiatik napisał: I nadejszłą ta chwila Nadeszla ! Wiekopomna chwiła Toć mówię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frankie Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października „Nadejszła wiekopomna chwiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października Na widowni ciżba okrutna ale za filarem jeszcze miejsce się znalazło i też dobrze widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 26 Października Autor Share Napisano 26 Października Weekend nastał to i prace przyspieszą..... Wycinanie, szlifowanie,klejenie i malowanie. Na samym początku trzeba napisać wprost: dobrze że ten model się pojawił, i napewno nie jest on dla kogoś początkującego. W Anserze muszą popracować nad uszczelnieniem form....widać to niewielkich nadlewkach na łączeniu form...nie są tak upierdliwe jakie były w P 7 z Army. No i na niektórych elementach: statecznik poziomy, ster kierunku, widoczne są jamki skurczowe.... coś trzeba będzie z tym zrobić. Kto wpadł w Answerze na to aby fotele składały się z trzech elementów? No nie wiem, ale pomysł taki sobie. Odwzorowanie powierzchni krytych płótnem- bardzo słabe, na lotkach i klapach to jakieś dziury, a nie imitacja ugięcia płótna. Pozostanie zaszpachlowanie i próba odtworzenia tego. Oszklenie jest fajne,cienkie i bardzo dobrze będzie widać całe wnętrze. To tyle na ten moment, reszta na bieżąco będzie wychodziła. cdn..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października noooo, troche slabo to wyglada... a przeciez gdzies ( chyba nowosci 1:72) ktos pokazal film na YT i gosc byl zachwycony modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października 36 minut temu, BRAVO112 napisał: a przeciez gdzies ( chyba nowosci 1:72) ktos pokazal film na YT i gosc byl zachwycony modelem A zaglądał do pudełka? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października 3 godziny temu, barszczo napisał: A zaglądał do pudełka? budowal go !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Października Share Napisano 26 Października 1 godzinę temu, BRAVO112 napisał: budowal go !!! Zbudował. Wcześniej zbudował Casę i suchej nitki na tamtym zestawie nie zostawił. Bies to jest inna bajka - w porównaniu do Casy. Nie jest idealny, ale nie jest zły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 27 Października Autor Share Napisano 27 Października 20 godzin temu, Woit napisał: Zbudował. Wcześniej zbudował Casę i suchej nitki na tamtym zestawie nie zostawił. Bies to jest inna bajka - w porównaniu do Casy. Nie jest idealny, ale nie jest zły. Kanału nie znam.... trzeba będzie sobie popatrzać. A puki co powoli do przodu z moim Biesem: wnętrze kadłuba powoli się wyposaża i tutaj Answer przygotował niespodziankę- w ramce C jest niezgodnośc w oznaczeniu części w ramce a rysunkiem tej ramki w instrukcji, a i samą instrukcją- przez inny układ części nastąpił bałagan w numeracji. I z tym Answer musi zrobić porządek w instrukcji. Jak dotąd nie ma większych problemu z montażem części. Powoli do przodu...... kabina, zamknięcie kadłuba, skrzydła i czas na osłonę silnika. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października Budowa Biesa powoli postępuje....kadłub sklejony, obciążenie wklejone, skrzydła się wklejają. Elementy wnęk podwozia-zaznaczone strzałką- wymagają przeszlifowania- są odrobinkę za wysokie. Jak pasowałem na sucho, to bez tych elementów i dolna z górną częścią skrzydeł idealnie się spasowywała z kadłubem. Na ostatnim zdjęciu strzałeczka wskazuje dwa wypusty w dolnej części kadłuba....dwie fotki Biesa z prawej i lewej strony i brak tego czegoś.....chyba to jest jakiś błąd w formie, czyli te wypusty do usunięcia są. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Ależ piękna strzałeczka a'la Adam Słodowy !!! A może ktoś z Kolegów poratować nr Mini Repliki gdzie są plany BIESA? Kibicuję projektowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Nie wiem na ile wnęki są kompletne. Kolor przekłamany - światło odbite od zielonej trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 29 Października Autor Share Napisano 29 Października 2 godziny temu, mysiek13 napisał: Ależ piękna strzałeczka a'la Adam Słodowy !!! A może ktoś z Kolegów poratować nr Mini Repliki gdzie są plany BIESA? Kibicuję projektowi Strzałeczka dziękuje za miłe słowo!!! Podeślij na priwa maila, zrobię skany planów Biesa z MR 19-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października Pięknie dziękuje, mam wieczorem odpalam swojego Biesa , żeby Awiatikowi nie było nudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Października Share Napisano 29 Października 6 godzin temu, mysiek13 napisał: A może ktoś z Kolegów poratować nr Mini Repliki gdzie są plany BIESA? szukasz czegos konkretnie? mam PM z Biesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada Prace trwają, mimo małej przerwy w publikacji. Model już zapodkładowany czarnym podkładem: ujawniło się kilka miejsc do poprawki. Co do szpachlówki: najwięcej jej poszło na usunięcie zapadlin w stateczniku poziomym, w sterze kierunku. W samej bryle modelu musiałem zaszpachlować kilka drobnych miejsc. Wcześniej skleiłem w całość i pomalowałem osłonę silnika, oraz ster kierunku. I najważniejsze: nie zapomniałem o wklejeniu stosownego obciążenia. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada taki czarny Bies tez bylby OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada 4 godziny temu, awiatik napisał: (...) I najważniejsze: nie zapomniałem o wklejeniu stosownego obciążenia. Sprawdzałeś czy tego ołowiu wystarczy? Wspomniany wyżej kolega opisywał, że napchał ile się dało a i tak Bies stał na przednim kole tak ledwo co, byle drganie sprawiało, że model opadał na ogon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi