GrzegorzM Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada (edytowane) MODEL Airfix zrobił dobry model samolotu o dość trudnej z modelarskiego punktu widzenia konstrukcji. Trzeba dokładnie przyłożyć się do malowania wnętrza, ja trochę odpuściłem bo przecież to w środku to mało widać. A tu w tej szklarni WSZYSTKO jest widoczne, nawet fragmenty, które normalnie znikają pod dolną ramką oszklenia. Sporo uwagi wymaga montaż "dachu'' oraz górnych paneli gondoli silników, są spasowane bardzo ciasno i łatwo tutaj o błąd. Mimo tych zagadnień model składa się dobrze, tylko trzeba unikać "chaosu ". Malowanie to pomarańczowa Hataka z zestawu dla RAF. HISTORIA 1 czerwca 1940 r. trzy Ansony z 500 dywizjonu Royal Auxiliary Air Force wyleciały z lotniska Detling na patrol pomiędzy Dunkierką a Ostendą. Zadaniem klucza było poszukiwanie kutrów torpedowych i ścigaczy, które mogły zagrozić flocie ewakuacyjnej. Ansony zaatakowane zostały przez dziewięć niemieckich myśliwców Bf-109E z I/JG 20. Dwa brytyjskie samoloty zostały ciężko uszkodzone i zawróciły. Jak wspominał jeden z radiooperatorów: " Przez dwie minuty wciąż nadawałem SOS, pewny że zaraz wpadniemy w zimne wody Kanału La Manche. Dopiero gdy pilot kazał mi sprawdzić co ze strzelcami zauważyłem, że mój kolega leży ranny, a obok niego zobaczyłem na podłodze karabin, który jakoś wypadł z uchwytu w oknie. Chciałem go podnieść, ale samolot gwałtownie skręcił i poleciałem na burtę. Wieżyczka też była zablokowana zwisającym bezwładnie ciałem rannego strzelca. Nie mogłem go wydostać. Samolot pełen był przestrzelin, mieliśmy wyciek paliwa i ledwo dolecieliśmy do Manston, najbliższej bazy. O powrocie do Detling nie było mowy. Podwozie na szczęście się wysunęło, ale lądowanie było twarde, bo opony były bardzo postrzelane(...). Niestety jeden z naszych strzelców umarł. Być może wszyscy byśmy zginęli, gdyby nie nasz dowódca, który gwałtownie zawrócił w stronę Niemców (...)". Rzeczywiście sytuację uratował P/O Philip Peters, który gwałtownie zawrócił w stronę atakujących myśliwców i dał ognia z jednego karabinu jaki był zabudowany w kadłubie. Pomieszało to na tyle szyki Bf-109, że dwa uszkodzone Ansony mogły uciec. Teraz przyszła kolej na "tajną broń " Petersa. Ansony z 500 dywizonu były nieco dozbrojone, w bocznych oknach miały dwa dodatkowe karabiny maszynowe. Nie czyniło to może z Ansona jakiejś "latającej fortecy", ale cztery lufy to zawsze lepiej niż dwie. Co ciekawe - w kronice dywizjonu odnotowano, że lokalna firma, która wykonała robotę na zlecenie lotników zdecydowanie odmówiła przyjęcia zapłaty. Peters tak manewrował swoim samolotem, by atakujące myśliwce znajdowały się jednocześnie w ogniu wieżyczki i strzelca z okna. Taktyka ta przyniosła zaskakująco dobre rezultaty. Do morza wpadły dwa Bf-109, kolejne dwa widziano odlatujące z kłębami dymu. Ostatecznie RAF zaliczył załodze Petersa dwa pewne, zestrzelone samoloty i jeden uszkodzony. Najważniejsze było jednak to, że myśliwce w końcu zostawiły samotnego Ansona, którego pilot postanowił... dokończyć patrol. Przez dwie kolejne godziny schnellbooty nie miały czego szukać w patrolowanym sektorze. Próbowałem dotrzeć w internecie do niemieckich relacji, ale z raportów I./JG20 wynikać by miało, że nie walczono tego dnia z Ansonami. Niemcy wspominają za to, że w tym rejonie i czasie doszło do starcia "z formacją bombowców Blenheim". W jej wyniku jeden z Bf-109 miał zaliczyć kraksę podczas przymusowego lądowania na plaży. Mogło dojść do pomyłki w rozpoznaniu typu samolotu przeciwnika, Anson i Blenheim nie są bardzo podobne "na spokojnie", ale mają podobny układ konstrukcyjny - to dwusilnikowe samoloty z wieżyczką na grzbiecie. W walce nie takie pomyłki już się zdarzały. Bez względu na to, czy przyjąć niemiecką czy brytyjską wersję wydarzeń - Peters i jego załoga wygrali ten dzień. Edytowane 3 Listopada przez GrzegorzM 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Ładny i rzadko spotykany tu model nieco zapomnianego samolotu. I niezła historia. Jest kilka miejsc, które można było trochę dopracować, ale ogólnie sprawia pozytywne wrażenie. Mnie osobiście intryguje coś innego: 1 godzinę temu, GrzegorzM napisał: JG I/20 Sugeruje to 20 eskadrę JG I. Choć zapis powinien być odwrotny 20/JG I. Etatowo JG składał się z 12-tu eskadr (+sztabowa), rzadziej/wyjątkowo 16-tu. Jesteś pewien, że nie powinna to być 2 eskadra (2/JG I)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada "I./JG 20 reported a clash with a Blenheim formation and made one claim...'' Teraz sprawdziłem ten fragment raportów i faktycznie przestawiłem znaki. To zdaję się była I eskadra JG 20(?). Zaraz biorę się do poprawiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Ładnie wykonany. Ciekawa i rzadko widywana konstrukcja. Też chodzi mi po głowie 1/72, ale jak na razie nie mogę upolować ze Special Hobby. Może wznowią kiedyś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Ładny model (na temacie zgodności z oryginałem tego typu się nie znam więc się nie wypowiadam) i ciekawy wstępniak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Ładny model i ciekawa historia. Tak lubię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Też go muszę w końcu zanabyć, niech chociaż na półce leży. Model bardzo ładny, jedynie linka anteny do wymiany . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada (edytowane) 22 minuty temu, barszczo napisał: Też go muszę w końcu zanabyć, niech chociaż na półce leży. Model bardzo ładny, jedynie linka anteny do wymiany . Kiedyś używałem cienkich nici MigAmmo Rigging vel Ushi, ale miałem wrażenie, że są za delikatne nawet do skali 1/72( Morane, Spitfire), a w 48 (Albacore) to zdjęcia musiałem robić pod specjalnym kątem, żeby naciągi były widoczne:). No, ale może teraz przeginam w drugą stronę Edytowane 3 Listopada przez GrzegorzM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Rzeczywiście ta linka anteny trochę jak sznur wygląda, ja od lat robię linki z nici z rajstop czy pończoch i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Rzadki samolot + ciekawa historia + schludnie wykonany model = 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Ładny model.Fajnie pomalowany bez udziwnień.Choć pewnie zaraz trafi się jakiś debilny komentarz że wygląda jak zabawka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Fajny model. Rzadki ptaszek na forach. Podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada 1 godzinę temu, Xmen napisał: Ładny model.Fajnie pomalowany bez udziwnień.Choć pewnie zaraz trafi się jakiś debilny komentarz że wygląda jak zabawka. Bywały i takie sytuacje w moim modelarskim życiu. Ale grunt to wiedzieć co się chce od modelu i znać tego wartość...ten miał być taki grzeczny. Jak coś to potrafię zrobić poobijanego i brudnego jak czołg z poligonu, tylko błota brak . To mi daje swobodę wyboru stylu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada Godzinę temu, GrzegorzM napisał: Jak coś to potrafię zrobić poobijanego i brudnego jak czołg z poligonu, Nie śmiem w to wątpić. Godzinę temu, GrzegorzM napisał: To mi daje swobodę wyboru stylu Właśnie.Niestety niektórzy nie potrafią tego zrozumieć i próbują narzucać swoje zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Podoba się. Gratuluję modelu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi