Skocz do zawartości

Arma Hobby Curtiss Hawk (P-36) 1/72

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, letalin napisał:

To było dla mnie spore zaskoczenie. Mam ich Royal Class, gdzie są ciekawe malowanki na wersje z płetwą, a nudne na wczesne bez płetwy, ale nie da się zrobić dwóch późnych.  

Zgadza się. I tu podejście AH bardziej mi pasuje. Ale mi chodzi o to, że jak już Eduard robi dwa różne kadłuby, każdy przystosowany do innego statecznika, to czemu nie odlać statecznika razem z kadłubem? A żeby ster nie sklejał się z dwóch połówek i był cienki, to ten ster zrobić oddzielnie. 

24 minuty temu, zatras napisał:

Dziś wyciągnąłem z ,,szafy" model Hawka  75N z Clear Prop -cholercia ,ciężkie zadanie stoi przed Armą Hobby  !:sciana:

Więcej wiary.:haha:

Edytowane przez Xmen

W dniu 4.11.2024 o 12:39, letalin napisał:
W dniu 4.11.2024 o 12:39, letalin napisał:

Pytanie jest inne: Dlaczego AH miałaby nie wypuszczać swojego Mustanga D, skoro mieli gotowy projekt i zainwestowali w niego jakieś zasoby? Wyrzucić do kosza i nie dać mu szansy? Pewnie będzie się sprzedawał gorzej, niż gdyby edkowego nie było, ale  nakłady się przynajmniej zwrócą. A jeśli to będzie b.dobry zestaw, to się obroni. 

Jeśli do tego Mustanga dołożą np konwersje do wyścigowych maszyn w postaci plików 3d do ściągnięcia , to na pewno będzie lepszy od Edka.

Edytowane przez zloty
  • Like 1
  • Haha 1

2 minuty temu, zatras napisał:

raczej detal powierzchni modelu

Teraz to już brzmi jak herezja.

Wszak już prześcigneli Eduarda a za chwilę prześcigną Tamiyę.

Dadzą trochę "darmowych" plików i zobaczysz same pozytywne opinie.

• Haha 1

50 minut temu, zatras napisał:

Wiara tu nie ma nic do rzeczy, raczej detal powierzchni modelu

Ja tam wolę, żeby Arma nie szła śladem CP. Te nity na powierzchni modelu Clear Prop mają się słabo do rzeczywistości. Lepiej będzie, jak ich nie będzie. Czego zresztą należy się spodziewać.

image.thumb.png.55f3da6d07f7a8d700c9e6d92f0e33af.png 

image.thumb.png.05eb42cca885035f97e601752b5e3630.png

13 minut temu, HKK napisał:

Ja tam wolę, żeby Arma nie szła śladem CP.

A ja wolę żeby w końcu AH  podniosła poprzeczkę i zaczęła robić powierzchnie jak Eduard , CP ,SH (którego ponoć ,,wyprzedziła '' :wink:)

32 minuty temu, HKK napisał:

Te nity na powierzchni modelu Clear Prop mają się słabo do rzeczywistości.

Co ty chcesz od tych nitów ???  W rzeczywistości na modelu  według mojej oceny wyglądają świetnie - ,,dodają"modelowi realizmu.

36 minut temu, HKK napisał:

Lepiej będzie, jak ich nie będzie.

Dla kogo lepiej? Dla Ciebie HHK ?

Jeśli jesteś po stronie modelarzy, którzy w ogóle nie lubią nitowanych modeli ,to Twoje preferencje - tylko twoje!!!

Ja lubię -zgodnie z panującym trendem wink3

50 minut temu, HKK napisał:

Czego zresztą należy się spodziewać.

Owszem ,tylko dlatego że to przerasta projektantów Army Hobby -to trzeba umieć przyzwoicie zrobić na modelu.

31 minut temu, zatras napisał:

Owszem ,tylko dlatego że to przerasta projektantów Army Hobby -to trzeba umieć przyzwoicie zrobić na modelu.

Akurat projektanci AH to zrobili nity na Hurricane w 1/48. Clear Prop natomiast jest short runem i nitów nie robią projektanci tylko ktoś przelatuje model nitowadłem przed zaformowaniem. Osobiście lubię nitowane modele, ale takie dziury z nitowadła to sobie każdy może sam przelecieć.

Napisano (edytowane)

51 minut temu, zatras napisał:

Co ty chcesz od tych nitów ???  W rzeczywistości na modelu  według mojej oceny wyglądają świetnie - ,,dodają"modelowi realizmu.

Wypukłe i drobne nity na oryginale są przeciwieństwem wklęsłych i sporych na modelu. Zwrócę jednak uwagę, że np zachowane P-36 maja nitowanie płaskie, więc być może wykonanie Clear Prop-a w modelu H-75N jest poprawne. 

Jednak na "uniwersalnym" modelu H-75 C1/P-36 lepiej będzie, jak ich nie będzie, bo wtedy można sobie zrobić zgodnie ze swymi preferencjami i oryginałem. Jeden podziurkuje, drugi zostawi, trzeci naklei wypukłe. Każda opcja dostępna. Gotowe i wklęsłe mocno ograniczają.

51 minut temu, zatras napisał:

Jeśli jesteś po stronie modelarzy, którzy w ogóle nie lubią nitowanych modeli ,to Twoje preferencje - tylko twoje!!!

Skoro jestem po jakiejś "stronie" no to chyba nie tylko moje co?

A czy lubię czy nie lubię - to zależy. Jak da się gotowe nitowanie sensownie pokazać na modelu, to lubię.

Edytowane przez HKK

Napisano (edytowane)
54 minuty temu, zatras napisał:

A ja wolę żeby w końcu AH  podniosła poprzeczkę i zaczęła robić powierzchnie jak Eduard

54 minuty temu, zatras napisał:

O mój bozie, naprawdę? Ale może się kiedyś nauczą, jak myślisz? Trzymajmy kciuki. Na razie, to faktycznie, w porównaniu do Eduarda trochę za drobne im wychodzą.

_B050697_DxO.thumb.jpg.95f671e1ca89b5d8ac06ca5a56445099.jpg

Zaraz mi kurka ten wątek zamkną...

Edytowane przez HKK
  • Like 2
  • Thanks 1

Cokolwiek by AH nie zrobiła, czy tam "odwaliła" to na tym forum jest grupka osób, która zawsze wyciągnie to jako plus 😁 

Nie "widzi" się tego, że np. w tym wspaniałym mustangu koła są z miejsca do wymiany, za to wytyka Edkowi jako wada, że nie dał kilku wersji bieżnika...😂

Są nity, jest super, nie ma, też jest super😂  nity od CP są beee, te od AH są cycuś 😁

Edytowane przez arhtus
  • Like 1

4 minuty temu, arhtus napisał:

Cokolwiek by AH nie zrobiła, czy tam "odwaliła" to na tym forum jest grupka osób, która zawsze wyciągnie to jako plus 😁 

Nie "widzi" się tego, że np. w tym wspaniałym mustangu koła są z miejsca do wymiany, za to wytyka Edkowi jako wada, że nie dał kilku wersji bieżnika...😂

Są nity, jest super, nie ma, też jest super😂  

To jest wpis o ludziach, a nie o modelu. Jak tylko zobaczysz gdzieś słowo "Arma Hobby" to musisz przylecieć i syf robić?

• Like 3

3 minuty temu, HKK napisał:

O mój bozie, naprawdę? Ale może się kiedyś nauczą, jak myślisz? Trzymajmy kciuki. Na razie, to faktycznie, w porównaniu do Eduarda trochę za drobne im wychodzą.

_B050697_DxO.thumb.jpg.95f671e1ca89b5d8ac06ca5a56445099.jpg

Wiem ze tak jest ! To teraz pytanie zasadnicze :dlaczego nie nitują swoich modeli ?

Bo ,,sztuką'' jest  to zrobić dobrze na krzywiznach ,a nie na płaskiej powierzchni, oraz (może najważniejsze ) taka ,,nitowana'' powierzchnia  musi być bez ,,skaz" bo inaczej wszystko ,,psu na budę'' Myślę o wizytówce Army Hobby -WCIĄGACH !!!

8 minut temu, zatras napisał:

Bo ,,sztuką'' jest  to zrobić dobrze na krzywiznach ,a nie na płaskiej powierzchni, oraz (może najważniejsze ) taka ,,nitowana'' powierzchnia  musi być bez ,,skaz" bo inaczej wszystko ,,psu na budę'' Myślę o wizytówce Army Hobby -WCIĄGACH !!!

To jest wątek o modelu P-36, a nie zlot osób z Armafobią.

• Like 2

Taaaa... to sprawdź wycieczki tematyczne poza temat P-36 wielbicieli AH, które były duużo wcześniej. 

ale nie, sorry, w tą stronę to przecież można... 😁

Edytowane przez arhtus

19 minut temu, zatras napisał:

dlaczego nie nitują swoich modeli ?

Masz na myśli nitowanie, czy dziurawienie? Bo jeśli to drugie to chwała im za to.

25 minut temu, zatras napisał:

Bo ,,sztuką'' jest  to zrobić dobrze na krzywiznach ,a nie na płaskiej powierzchni

Dla projektanta? Chyba nie miałeś do czynienia z żadnym programem 3D bo większość bez problemu przesuwa takie nity po powierzchni bez znaczenia jakie ma krzywizny.

• Like 1

Panowie proponuje uspokoić emocje.

Poczekajmy na model.Wtedy się okaże co się udało a co nie.

Na chwilę obecną to jest gdybanie.

• Like 1

19 minut temu, HKK napisał:

W końcu głos rozsądku.

image.thumb.png.6bf76f1dbc9348c48d226cd3f85d37d9.png

😁

Ale co w tym poście napisałem nie tak?

Taki wysnułem wniosek z wpisów co niektórych.

Te niby darmowe dodatki też do mnie nie przemawiają.

Mam kupić drukarkę i wydać kilkaset złotych żeby z nich skorzystać? Naprawdę zysk po byku.

Jednak nie obrażam się na firmę i kupuje ich modele o ile są dla mnie ciekawe.

Spokojnie czekam na następne i z uśmiechem na twarzy czytam dyskusję na forum.

Edytowane przez Xmen

45 minut temu, TM48 napisał:

Masz na myśli nitowanie, czy dziurawienie? Bo jeśli to drugie to chwała im za to.

Eduard dziurawi , CP dziurawi ,IBG dziurawi SH dziurawi  -Wszyscy są beee i tylko psują swoje wyroby ?!

Rozumiem że szanowny TM48  nie lubi i nie uznaje ich modeli ?!

A jak się Kolega zapatruje na  drugą część mojego wpisu ;o jakości powierzchni modeli AH -też chwała im za to?

• Like 1