Skocz do zawartości

1/72 MIL MI-24

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Gotowi na kolejnego milka?

Tym razem wybór padł na mi-24. przepak Italeri.

Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w  ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli. Pamiętam, że były drogie jak na tamte czasy (pierwsza polowa lat 90-tych - ale stary jestem) - wiec moja radość była tak wielka jak zobaczyłem je pod choinką, że do tej pory na myśl o tych modelach się uśmiecham...

Tak wiem, że model jest mało merytoryczny, posiada wiele błędów (mam w kolekcji milki ze zviezdy - to inna galaktyka), ale skleję go prosto z pudła - a jak będzie stał na półce to będzie przypominał mi dawne beztroskie czasy.

Do rzeczy więc:

Pudełko - ładny artbox

Ramki wiekowe, formy wytrzepane - co widać na końcówkach części.

Oszklenie fajne delikatne.

Instrukcja - chyba pierwszy raz nie ma błędów jeśli chodzi o oznaczenie nr farb do malowania części.

Sama instrukcja w miarę czytelna - osobiście wole ta z internetu oryginalną z italeri.

Kalki wyglądają dobrze, ale zawierają jeden błąd - czarną oblamówkę na szachownicy, co wg mnie ją dyskwalifikuje. Pomijam darcie się kalki podczas nakładania bo mam na to sposób - płyn Mikroscale Liqiud Decal.

Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim - raczej stencili nie użyje bo przydadzą mi się w innym projekcie

inbox:

ciekawy temat to dodane końcówki wyrzutni rakiet (te stożkowe), które pozwalają zrobić wyrzutnie do polskich milków - tego w pierwotnym zestawie nie było.

Fotoram.io - 2024-11-25T150234.504.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150300.245.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150326.960.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T152749.495.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T152817.040.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150409.406.jpg

Cześć!

Widzę, że masz tu konkretny plan!

Mój pierwszy Mi-24 to ESCI - to było tak dawno temu, że nawet już nie wiem czy ten model był poprawny, czy też nie, pamiętam, że miałem zabawę przy klejeniu. Mówimy o początku lat 90-tych. Potem, jakieś 20 lat temu byłem w Niemczech i kleiłem Ka-27 i zniszczyła mi się jedna czerwona gwiazda. Najszybciej można to było naprawić kupując Mi-24 z Italerki i biorąc z niego gwiazdę. A jak już miałem Mi-24 to poprawiłem w nim wirnik i uzbrojenie i zrobiłem w polskim malowaniu. Belka ogonowa nadal za krótka... Swoją drogą jak to jest, że prawie każdy śmigłowiec z Italeri ma za krótką belkę ogonową? Wyszło mi tak:

Mi24_01.jpg

To życzę Ci powodzenia w budowie i frajdolarskiego zadowolenia 🙂

Pozdrawiam i miłego dnia!

Paweł

• Like 1

W dniu 25.11.2024 o 15:31, bart207skw napisał:

Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w  ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli.

Ja swojego kupiłem mniej więcej w tym samym czasie. "Sklep modelarski" miał postać stolika na bazarze. Zacząłem go robić jako łaciatego "456", ale później porzuciłem. Kiedy do tematu powróciłem akurat zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585" i jako takiego go skończyłem samemu drukując kalkomanie.

585_1a.thumb.jpg.2b516cdcd2853e22e9a8f7e5bb62c7c7.jpg

Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim

Będzie robił za D, czy W? A może masz ochotę na malowanie ze szczęką rekina? Mam kalki HDL-u na zbyciu.

https://www.scalemates.com/kits/hi-decal-line-72-008-mil-mi-24-hind--185169

skleję go prosto z pudła

Odwróć chociaż wirnik.

• Like 1

2 godziny temu, Wymysl napisał:

Odwróć chociaż wirnik.

To nie jest takie chociaż - sporo roboty a na koniec i tak dostajemy wirnik ze złymi łopatami. Ja myślę, że jak jest założenie prosto z pudła, to warto się go trzymać.

Ja w moim modelu wziąłem części z Airfixa - wirnik i wyrzutnie NPR i to mi pomogło utrzymać nakład pracy w jakichś granicach.

• Thanks 1

Tak. Jak pisałem wyżej. Jadę prosto z pudła bez zmian i korekt. Taki był pomysł na początku. Mam do sklejenia Milki ze zviezdy, więc naprawdę szkoda mi zabawy na jakieś zmiany. I raczej zostanę przy założymy wcześniej kamuflażu.

• Like 1

O! Widzę ogólnopolski zlot Hindów z Italeri  :)

No to pozwólcie, że i ja wyląduję swoją "730" z 3.eskadry z Inowrocławia.

Rok produkcji: 2002 jako "735" ze szczękami 

Rewitalizacja: 2016

Niepoprawny wirnik ma do dziś :mrgreen:

image.thumb.png.9ed1989d586d8e421321853dec78e364.png

6 godzin temu, Wymysl napisał:

zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585"

Byłem! Widziałem :super:

• Like 2