bart207skw Napisano Poniedziałek o 14:31 Share Napisano Poniedziałek o 14:31 Witam. Gotowi na kolejnego milka? Tym razem wybór padł na mi-24. przepak Italeri. Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli. Pamiętam, że były drogie jak na tamte czasy (pierwsza polowa lat 90-tych - ale stary jestem) - wiec moja radość była tak wielka jak zobaczyłem je pod choinką, że do tej pory na myśl o tych modelach się uśmiecham... Tak wiem, że model jest mało merytoryczny, posiada wiele błędów (mam w kolekcji milki ze zviezdy - to inna galaktyka), ale skleję go prosto z pudła - a jak będzie stał na półce to będzie przypominał mi dawne beztroskie czasy. Do rzeczy więc: Pudełko - ładny artbox Ramki wiekowe, formy wytrzepane - co widać na końcówkach części. Oszklenie fajne delikatne. Instrukcja - chyba pierwszy raz nie ma błędów jeśli chodzi o oznaczenie nr farb do malowania części. Sama instrukcja w miarę czytelna - osobiście wole ta z internetu oryginalną z italeri. Kalki wyglądają dobrze, ale zawierają jeden błąd - czarną oblamówkę na szachownicy, co wg mnie ją dyskwalifikuje. Pomijam darcie się kalki podczas nakładania bo mam na to sposób - płyn Mikroscale Liqiud Decal. Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim - raczej stencili nie użyje bo przydadzą mi się w innym projekcie inbox: ciekawy temat to dodane końcówki wyrzutni rakiet (te stożkowe), które pozwalają zrobić wyrzutnie do polskich milków - tego w pierwotnym zestawie nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Poniedziałek o 14:32 Autor Share Napisano Poniedziałek o 14:32 Witam. Efekt prac weekendowych: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Środa o 12:45 Autor Share Napisano Środa o 12:45 witam. efekt dwóch wieczorów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Środa o 14:22 Share Napisano Środa o 14:22 Cześć! Widzę, że masz tu konkretny plan! Mój pierwszy Mi-24 to ESCI - to było tak dawno temu, że nawet już nie wiem czy ten model był poprawny, czy też nie, pamiętam, że miałem zabawę przy klejeniu. Mówimy o początku lat 90-tych. Potem, jakieś 20 lat temu byłem w Niemczech i kleiłem Ka-27 i zniszczyła mi się jedna czerwona gwiazda. Najszybciej można to było naprawić kupując Mi-24 z Italerki i biorąc z niego gwiazdę. A jak już miałem Mi-24 to poprawiłem w nim wirnik i uzbrojenie i zrobiłem w polskim malowaniu. Belka ogonowa nadal za krótka... Swoją drogą jak to jest, że prawie każdy śmigłowiec z Italeri ma za krótką belkę ogonową? Wyszło mi tak: To życzę Ci powodzenia w budowie i frajdolarskiego zadowolenia Pozdrawiam i miłego dnia! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano Czwartek o 15:18 Autor Share Napisano Czwartek o 15:18 Witam. Cos tam wczoraj podłubałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 16:17 Share Napisano Czwartek o 16:17 Tempo zawrotne, dobrze wygląda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Czwartek o 20:25 Share Napisano Czwartek o 20:25 Szybko idzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 godzin temu Share Napisano 12 godzin temu W dniu 25.11.2024 o 15:31, bart207skw napisał: Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli. Ja swojego kupiłem mniej więcej w tym samym czasie. "Sklep modelarski" miał postać stolika na bazarze. Zacząłem go robić jako łaciatego "456", ale później porzuciłem. Kiedy do tematu powróciłem akurat zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585" i jako takiego go skończyłem samemu drukując kalkomanie. W dniu 25.11.2024 o 15:31, bart207skw napisał: Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim Będzie robił za D, czy W? A może masz ochotę na malowanie ze szczęką rekina? Mam kalki HDL-u na zbyciu. https://www.scalemates.com/kits/hi-decal-line-72-008-mil-mi-24-hind--185169 W dniu 25.11.2024 o 15:31, bart207skw napisał: skleję go prosto z pudła Odwróć chociaż wirnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Wymysl napisał: Odwróć chociaż wirnik. To nie jest takie chociaż - sporo roboty a na koniec i tak dostajemy wirnik ze złymi łopatami. Ja myślę, że jak jest założenie prosto z pudła, to warto się go trzymać. Ja w moim modelu wziąłem części z Airfixa - wirnik i wyrzutnie NPR i to mi pomogło utrzymać nakład pracy w jakichś granicach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 9 godzin temu Autor Share Napisano 9 godzin temu Tak. Jak pisałem wyżej. Jadę prosto z pudła bez zmian i korekt. Taki był pomysł na początku. Mam do sklejenia Milki ze zviezdy, więc naprawdę szkoda mi zabawy na jakieś zmiany. I raczej zostanę przy założymy wcześniej kamuflażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu O! Widzę ogólnopolski zlot Hindów z Italeri No to pozwólcie, że i ja wyląduję swoją "730" z 3.eskadry z Inowrocławia. Rok produkcji: 2002 jako "735" ze szczękami Rewitalizacja: 2016 Niepoprawny wirnik ma do dziś 6 godzin temu, Wymysl napisał: zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585" Byłem! Widziałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu Widzę, że ten wątek zyskał dodatkowy, cenny wymiar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi