Skocz do zawartości

1/72 MIL MI-24

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Gotowi na kolejnego milka?

Tym razem wybór padł na mi-24. przepak Italeri.

Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w  ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli. Pamiętam, że były drogie jak na tamte czasy (pierwsza polowa lat 90-tych - ale stary jestem) - wiec moja radość była tak wielka jak zobaczyłem je pod choinką, że do tej pory na myśl o tych modelach się uśmiecham...

Tak wiem, że model jest mało merytoryczny, posiada wiele błędów (mam w kolekcji milki ze zviezdy - to inna galaktyka), ale skleję go prosto z pudła - a jak będzie stał na półce to będzie przypominał mi dawne beztroskie czasy.

Do rzeczy więc:

Pudełko - ładny artbox

Ramki wiekowe, formy wytrzepane - co widać na końcówkach części.

Oszklenie fajne delikatne.

Instrukcja - chyba pierwszy raz nie ma błędów jeśli chodzi o oznaczenie nr farb do malowania części.

Sama instrukcja w miarę czytelna - osobiście wole ta z internetu oryginalną z italeri.

Kalki wyglądają dobrze, ale zawierają jeden błąd - czarną oblamówkę na szachownicy, co wg mnie ją dyskwalifikuje. Pomijam darcie się kalki podczas nakładania bo mam na to sposób - płyn Mikroscale Liqiud Decal.

Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim - raczej stencili nie użyje bo przydadzą mi się w innym projekcie

inbox:

ciekawy temat to dodane końcówki wyrzutni rakiet (te stożkowe), które pozwalają zrobić wyrzutnie do polskich milków - tego w pierwotnym zestawie nie było.

Fotoram.io - 2024-11-25T150234.504.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150300.245.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150326.960.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T152749.495.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T152817.040.jpg

Fotoram.io - 2024-11-25T150409.406.jpg

Cześć!

Widzę, że masz tu konkretny plan!

Mój pierwszy Mi-24 to ESCI - to było tak dawno temu, że nawet już nie wiem czy ten model był poprawny, czy też nie, pamiętam, że miałem zabawę przy klejeniu. Mówimy o początku lat 90-tych. Potem, jakieś 20 lat temu byłem w Niemczech i kleiłem Ka-27 i zniszczyła mi się jedna czerwona gwiazda. Najszybciej można to było naprawić kupując Mi-24 z Italerki i biorąc z niego gwiazdę. A jak już miałem Mi-24 to poprawiłem w nim wirnik i uzbrojenie i zrobiłem w polskim malowaniu. Belka ogonowa nadal za krótka... Swoją drogą jak to jest, że prawie każdy śmigłowiec z Italeri ma za krótką belkę ogonową? Wyszło mi tak:

Mi24_01.jpg

To życzę Ci powodzenia w budowie i frajdolarskiego zadowolenia 🙂

Pozdrawiam i miłego dnia!

Paweł

• Like 1

W dniu 25.11.2024 o 15:31, bart207skw napisał:

Jest to kolejny dla mnie model sentymentalny - skleiłem go jak jeszcze uczyłem się w  ogólniaku. Jak dziś pamiętam, że dostałem go pod choinkę razem z ka-50 od italeri. A sam model był dostępnyu mnie w mieście, u starszego pana co prowadził z żoną kwiaciarnię i on jako stary modelarz sprzedawał też trochę modeli.

Ja swojego kupiłem mniej więcej w tym samym czasie. "Sklep modelarski" miał postać stolika na bazarze. Zacząłem go robić jako łaciatego "456", ale później porzuciłem. Kiedy do tematu powróciłem akurat zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585" i jako takiego go skończyłem samemu drukując kalkomanie.

585_1a.thumb.jpg.2b516cdcd2853e22e9a8f7e5bb62c7c7.jpg

Dlatego dokładam kalkę z techmodu - milek będzie w malowaniu szaro-oliwkowo-jasnoniebieskim

Będzie robił za D, czy W? A może masz ochotę na malowanie ze szczęką rekina? Mam kalki HDL-u na zbyciu.

https://www.scalemates.com/kits/hi-decal-line-72-008-mil-mi-24-hind--185169

skleję go prosto z pudła

Odwróć chociaż wirnik.

• Like 3

2 godziny temu, Wymysl napisał:

Odwróć chociaż wirnik.

To nie jest takie chociaż - sporo roboty a na koniec i tak dostajemy wirnik ze złymi łopatami. Ja myślę, że jak jest założenie prosto z pudła, to warto się go trzymać.

Ja w moim modelu wziąłem części z Airfixa - wirnik i wyrzutnie NPR i to mi pomogło utrzymać nakład pracy w jakichś granicach.

• Thanks 1

Tak. Jak pisałem wyżej. Jadę prosto z pudła bez zmian i korekt. Taki był pomysł na początku. Mam do sklejenia Milki ze zviezdy, więc naprawdę szkoda mi zabawy na jakieś zmiany. I raczej zostanę przy założymy wcześniej kamuflażu.

• Like 1

O! Widzę ogólnopolski zlot Hindów z Italeri  :)

No to pozwólcie, że i ja wyląduję swoją "730" z 3.eskadry z Inowrocławia.

Rok produkcji: 2002 jako "735" ze szczękami 

Rewitalizacja: 2016

Niepoprawny wirnik ma do dziś :mrgreen:

image.thumb.png.9ed1989d586d8e421321853dec78e364.png

6 godzin temu, Wymysl napisał:

zaprezentowany był w Góraszce pierwszy w jednolitym zielonym malowaniu "585"

Byłem! Widziałem :super:

• Like 4

Mój instruktor spadochronowy lubił mówić "po 10 tysiącach razy to już jest proste". Myślę, że po przeszpachlowaniu kilku tysięcy miejsc i nałożeniu kilku tysięcy kalkomanii zaczęlibyście to lubić 🙂

• Haha 1

Witam.

Mała aktualizacja prac.

Nie ma za dużo co pisać, a roboty było trochę.

Szpachlowanie, szlifowanie.

Wg mnie oryginalna pozycja tylnych golenie podwozia była za wysoka. postanowiłem je obniżyć przy okazji łamiąc sobie goleń.

Ale wydaje mi się ze będzie oki po założeniu kół.

Szyba przyklejona - schnie.

Jednak podczas jednego przymierzania spadła mi na podłogę i delikatnie pękła. Nie jest to może jakoś mocno widoczne, ale jest. Też sklejając ten model mieliście wrażenie e szyba jest niedopasowana?

Malowanie będzie siwo-zielone-jasnoniebieskie. 

Może te z Iraku z oczami?

IMG20241208234944.jpg

IMG20241208235000.jpg

IMG20241208235710.jpg

IMG20241209224627.jpg

IMG20241208235008.jpg

IMG20241209234702.jpg

IMG20241210223225.jpg

IMG20241211232722.jpg

IMG20241211232746.jpg

• Like 1

2 godziny temu, bart207skw napisał:

postanowiłem je obniżyć przy okazji łamiąc sobie goleń.

Szyba (...) spadła mi na podłogę i delikatnie pękła.

Weź Ty się uspokój!

2 godziny temu, bart207skw napisał:

Malowanie będzie siwo-zielone-jasnoniebieskie. 

Może te z Iraku z oczami?

No, sam wybieraj

• Like 1

• 2 weeks later...